hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NASA'dan uzay tabanlı afet haritası

    NASAdan uzay tabanlı afet haritası
    expand

    Afetle mücadele çabalarına yardımcı olmak için NASA'ya bağlı Jet Propulsion Laboratuvarı'nda (JPL) yeni bir uzay tabanlı harita oluşturuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Harita, Filipinler'de 8 Kasım'da meydana gelen tayfunun oluşturduğu büyük yıkımı net bir şekilde gözler önüne seriyor.

    NASA'nın, İtalyan Uzay Ajansı (ARIA) ile işbirliği içinde oluşturduğu afet haritası, felaketin yaşandığı Tacloban şehri civarında 43x45 kilometre alanı kapsıyor. Harita, afet öncesi ve sonrasında radara yansıyan görüntülerin birleştirilmesiyle elde edildi. JPL'nin gelişmiş, hızlı görüntüleme tekniği ve İtalyan Uzay Ajansı'nın COSMO-SkyMed uydu takım yıldızı X-band interferometrik sentetik açıklıklı radar verilerinin analizleri sayesinde geliştirilen harita bu alanda bir ilki temsil ediyor.

    NASA'nın internet sayfasında paylaştığı bilgilere göre, yeni geliştirlen afet haritası daha çok, insan-etken hasarları tespit etmeye duyarlı. Bu teknik, doğal afetler veya insan eliyle yapılan hasarlar sonucunda meydana gelen yüzey değişikliklerini hızlı bir şekilde tespit eden bir algoritma prototipi kullanıyor.

    Uzay tabanlı afet görüntüleri kullanılarak elde edilen veriler, felaketten etkilenen coğrafi bölge hakkında hızlı değerlendirmeler yapma imkanı sağlıyor ve ayrıntılı görüntüleme imkanı sunuyor. Bu da afet bölgesindeki felaketin boyutunu anlama ve bölgeye her türlü acil yardımı ulaştırma adına büyük bir kolaylık sağlayacak.

    NASA, ajansların başvuru yapması durumunda bu verileri, Birleşik Devletler Yerbilimsel Tetkik Birimi Tehlike Veri Dağıtım Sistemi üzerinden halka açık hale getiriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow