hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pınar Selek'e müebbet hapis cezası

    Pınar Seleke müebbet hapis cezası
    expand

    Mısır Çarşısı’ndaKİ patlamayla ilgili aldığı beraat kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan Pınar Selek’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

    İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın öğleden önceki bölümünde avukatlar, ‘direnme kararından vazgeçilmesi kararının geri alınması’ yönünde talepte bulundu.

    Yaklaşık 1 saatlik ara veren mahkeme, avukatların “direnmeden vazgeçilmesi" kararından dönülmesi talebini reddettiklerini açıkladı.

    Mahkeme sanık avukatlarına davanın esasına ilişkin savunma yapmaları için söz verdi.

    Selek’in avukatı Bahri Belen, “Bize göre müvekkilimiz yönünden mahkeme daha önce verilen direnme kararıyla birlikte sonuçlanmıştır. Savunma yapmamızı gerektirecek usuli bir süreç ve yargılama aşaması bulunmamaktadır. Bu nedenle esasa ilişkin bir savunma yapmamız söz konusu değildir. Direnme kararından sonra mahkeme işten el çekmiş durumdadır" dedi.

    Kürtçe savunmaya ret

    Başka suçtan tutuklu sanık Maşallah Yağan ise savunmasını Kürtçe yapmak istediğini belirterek “Ben sizi anlamıyorum, siz beni anlamıyorsunuz. Kürtçe savunma yapmama izin verirseniz savunmamı yapabilirimö diye konuştu. Mahkeme, Kürtçe savunma talebini reddederek salonda bulunanlara son sözlerini sordu.

    Pınar Selek’in avukatı Bahri Belen, son sözünde “Biz son sözümüzü söylemiştik. Aslında mahkeme de söylemişti. Bu aşamada ayrıca son söz söylemek için usuli bir imkan yokturö dedi. Maşallah Yağan da, savunmasını Kürtçe yapmak istediğini yineledi.

    Müebbet hapis

    İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada mahkeme heyeti kararını açıkladı.

    Buna göre mahkeme, tutuksuz yargılanan Pınar Selek'in "Devletin hakimiyeti altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemde bulunmak" suçunu düzenleyen 765 sayılı eski TCK'nın 125. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, Selek hakkında yakalama kararı çıkardı.

    Mahkemenin Selek hakkında "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" verilmesi yönündeki kararına Başkan Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu muhalif kaldı.

    Başkan Yılmazabdurrahmanoğlu, kararda Selek hakkında, "beraat" verilmesi yönünde oy kullandı.

    Fikret Öğet'in dosyası ayrıldı

    Mahkeme heyeti, sanık Kadriye Fikret Öğet hakkında yakalama kararı çıkarıldığını ancak sanığın bugüne kadar yakalanamadığı ifade ederek, sanığın yakalanmasının beklenmesinin davanın uzamasına sebebiyet vereceği anlaşıldığından bu sanık hakkında ayrı bir esas numarası verilerek dosyasının ayrılmasına karar verdi.

    Mahkeme heyeti, sanıkların devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya, ülke birliğini bozmaya yönelik olarak vehamet arz edici nitelikteki silahlı eyleme katıldıkları hususunun sübuta erdiği gerekçesiyle, sanıklar Pınar Selek ve Abdulmecit Öztürk'ün 765 Sayılı TCK'nın 125. maddesi uyarınca ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmalarına hükmetti.

    Sanıklar lehine kazanılmış haklar, cezayı indirdi

    Mahkeme heyeti, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Abdülmecit Öztürk'ün 2008 yılında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan verilen kararda 12 yıl 6 ay ceza aldığını ve bu cezanın da Yargıtay'da temyiz edilmediğini belirtti. Bu durumun sanık lehine kazanılmış hak teşkil ettiğini vurgulayan heyet, sanığın cezasını 12 yıl 6 aya indirdi.

    Sanık Heval Öztürk'e de devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya, ülke birliğini bozmaya yönelik olarak silahlı eyleme katıldığı gerekçesiyle müebbet hapis cezası verildi.

    Mahkeme heyeti, Heval Öztürk'ün 2008 yılında "silahlı terör örgütü üyesi" suçundan verilen kararda 12 yıl 6 ay hapis cezası aldığını ve bu cezanın da Yargıtay'da temyiz edilmediğini göz önüne aldı. Bu durumun sanık lehine kazanılmış hak teşkil ettiğini vurgulayan heyet, Öztürk'ün de cezasını da 12 yıl 6 aya indirdi.

    Heyet, sanık Pınar Selek'in hakkında verilen ceza nedeniyle kaçma ihtimalinin bulunması ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı kanaatiyle, sanık hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılmasına karar verdi. Heyet, Sanık Maşallah Yağan'ı da patlayıcı madde bulundurmak suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı.

    Baba Alp Selek: "Avrupa teslim etmez"

    Pınar Selek’in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığı davanın ardından babası Alp Selek, “Hukuk skandalıyla karşı karşıyayız. Türkiye’de bugüne kadar bu tip bir karara rastlanmadı. Avrupa, Pınar’ı bu adamlara teslim etmez" dedi.

    Mahkemenin savunma hakkı bırakmadığını söyleyen Selek, “Biz mahkum ederiz, biz istediğimizi yaparız dediler. Burada bulunan herkes, bu haksız hukuk dışı işlem yapan insanlara karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

    Duruşmada Pınar Selek hakkında yakalama kararı çıkmasını da değerlendiren Selek, “Bunun temyizi var. Zannediyorum Pınar’ın Avrupa’da bir dokunulmazlığı var. Pınar’a verilen cezanın hukuk dışı olduğunu bizim kadar biliyorlar. Avrupa, Pınar’ı hiçbir şekilde bu adamlara teslim etmez" diye konuştu.

    Pınar Selek: "Çok ağır bir karar"

    Müebbet hapis cezasına çarptırılan Pınar Selek, hala inanamadığı hakkındaki kararın çok ağır olduğunu söyledi. Selek, kararı duyduğu andan itibaren adeta "şok yaşadığını" ifade ederek, "Bir yakınımı kaybetmiş gibiyim. Hani inanamazsınız ya, 'yok, olmamıştır' diyerek. İşte öyle hissediyorum" dedi. Mahkemenin kararını, "olanaksız bir durum" diye yorumlayan Selek, "Son derece hukuksuz bir süreç işlediği" iddiasında bulundu. Aynı zamanda avukatlığını da yapan babası Alp Selek'in, kendisine, "Bu, uzun bir maraton. Bu maratonu sonuna kadar sürdüreceğiz, sabırlı olacağız" dediğini aktaran Pınar Selek, "Fakat çok ağır bir karar. Türkiye'deki yurttaşlar, bir kadını, bir araştırmacıyı, bu şekilde kurban etmelerine bence izin vermeyecektir" ifadesini kullandı.

    Yargıtay bozdu, mahkeme direndi, sonra vazgeçti

    Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlama ile ilgili davada İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Pınar Selek, patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti.

    Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, Selek’in yine beraatına karar vermişti.

    Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Selek için “ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın" demişti. Pınar Selek’in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti.

    Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı onaylanmıştı.Bunun üzerine dosyanın yeniden geldiği İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Şubat 2011’de görülen duruşmada, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce 2 kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti.

    Ancak mahkeme 22 Kasım’da görülen duruşmada söz konusu direnme kararının "usüle aykırı" olduğu gerekçesiyle direnmekten vazgeçti. Savcı ise, Selek ve Özktürk’ün ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow