hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Selahattin Demirtaş: "Canı gönülden destekliyoruz"

    Selahattin Demirtaş: Canı gönülden destekliyoruz
    expand

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni sürecin yansımasını henüz görmediklerini belirterek, "İmralı sürecini canı gönülden destekliyoruz" dedi.

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüşmek için ikinci heyetin hazır olduğunu söyledi. Barış sürecinin sekteye uğramaması için uğraş verdiklerini belirten Demirtaş, "Barışı içtenlikle istiyoruz. Masanın iki tarafında Başbakan olursa müzakere olmaz. Öcalan'ın fiziki koşullarının müzakere için yeterli olmadığını söylüyoruz. Masanın diğer ucunda da konunun siyasi muhatabı olmalı" dedi.

    Batman'da BDP'nin 2'inci Olağanüstü İl Kongresi bir düğün salonunda gerçekleştirildi. Türk Bayrağı'nın da bulunduğu salona, "Kürt kadın siyasetçilerine yönelik katliamı kınıyoruz", "Paris'te katledilen üç kadın siyasetçiye atfettiğimiz 2. Olağanüstü Kongremize hoş geldiniz", "Tutuklamalarla bu halkı bitiremezsiniz" yazılı pankartlar asıldı. Kongrede Kürtçe konuşan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, bir süre önce Milletvekili Ahmet Türk ile İmralı'da Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmede Öcalan'ın Kürt kadınlarına selam gönderdiğini belirterek, "Biz de buradan İmralı'ya selam gönderiyoruz" diye konuştu.

    Demirtaş: "Kürt halkı hep olağanüstü durum yaşadı"

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1920'lerden beri Kürt halkının sıradan gün görmediğini belirterek, "Kendi topraklarımızda bize köleleştirme dayatanların politikasıyla karşılaştık. 1920'lerden bugüne kadar baskı gören bir halk artık yaşamayı hak ediyor. Bu halk artık özgürlüğe özlem duyuyor. 25-30 yıl önce buralarda bir başçavuş, bir Cumhurbaşkanı gibiydi. Buralarda bir başçavuş kral gibiydi. Bunları yakın geçmişte yaşadık. Kürt halkı, bugün Genelkurmay Başkanı'nı bile takmayacak hale geldi" şeklinde konuştu.

    BDP'nin diğer partiler gibi kurulmadığını söyleyen Demirtaş, şöyle konuştu:

    "Bu parti 5 yıldızlı lüks otellerde kurulmadı. Öyle olsaydı, bu parti operasyonlarla biterdi. Sürgün ve faili meçhullere rağmen bu parti hep ayakta kalmasını bildi. O partiler ranttır, kredidir, ihaledir. Devlet ve cemaat işbirliğiyle partimizin üzerine geldiler ama bu halk birlik ve beraberlikle bugün salonlara sığmayan kalabalıkla kongresini gerçekleştiriyor. Ankara'da üst düzey yetkililer, her ilin operasyon dosyasını valilere gönderiyor. 'Bir gerekçe uydurun, yakalayın' deniliyor. Yapılan operasyonlar hukuk dışıdır, yasadışıdır. Bundan sonra da operasyonlar yapabilirsiniz. Kanun sizsiniz, ama arkanızda olmayan bir halk vardır. O da BDP'nin arkasındadır."

    "Tüm gücümüzle Öcalan'ın arkasındayız"

    Demirtaş, yeni süreçten söz edildiğini belirterek, "Yeni süreçten söz ediliyor fakat ne Batman, ne Hakkari ne de mahkeme salonlarına bu sürecin yansımasını henüz görmedik. İmralı sürecini canı gönülden destekliyoruz. Öcalan'ın arkasındayız. Ona güvenimiz tamdır. Bunun için üzerimize düşeni elbette göstereceğiz. Deniliyor ki; 'Parti, Kandil ve Avrupa başka düşünüyor'. Maalesef onlar partimizin ruh halini bilmeyecek durumdalar. Biz parti olarak tam gücümüzle Öcalan'ın arkasındayız. Öcalan'ı bu hükümet Kürtlere karşı kullanacak diyenlere de bir çift sözümüz var; Öcalan, Ortadoğu'nun politikasını önceden bilen liderdi. 'O'nu Kürtlere karşı enstrüman olarak kullanacağız' diyenlere de pes doğrusu. Sayın Öcalan, beton çukurda sizden daha iyi siyaset yapıyor" dedi.

    "İkinci heyet İmralı'ya hazırdır"

    Demirtaş, Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere İmralı'ya görüşmeye gidecek ikinci heyetin hazır olduğunu belirterek, "Bu işi zamana yaymak tehlikelidir. Provokatörlere de davetiye çıkartır. Bizler artık gözlerimizle değişiklikleri görmek istiyoruz. Bizler arasında bir isim sırası söz konusu olmamıştır. Her bir vekilimiz görüşmeye yetkilidir. Beklentimiz kurumlarımızın muhatap alınmasıdır. Yakında bazı gelişmeler olacak. İkinci heyet Öcalan'la görüşüp kamuoyuyla bazı görüşmeleri paylaşacaktır. Ahmet Türk ile Ayla Akat, görüşmesinde Öcalan'ın bir çözüm kararlığında olduğunu görmüşlerdir. Fakat dışarıya söylenmiş henüz bir söz yoktur. Partimiz yeniden İmralı'ya gitmeye hazırdır. Bizden kaynaklı bir şey değil. Birileri kriz yaratıyor. Bunların kesinlikle bizimle ilgisi yok. Krizdeki bir nedeni de Paris'teki olayın henüz aydınlatılmamasıdır. Aydınlatılması da süreç için çok önemlidir" dedi.

    "Süreci destekliyoruz"

    Paris olayının son süreci ağırlaştırdığını söyleyen Demirtaş, "Ahmet Türk konuşmasında kimseye hakaret etmedi. Son derece olması gereken bir uyarıda bulundu. Eğer bir siyasetçi konuştu diye süreç tıkanırsa vay halimize. Partimiz AK Parti'ye güvendiği için değil, Başbakan'ın konuşmaları için de bu süreci desteklemiyor. Üç yıldır neler çektiğimizi bir biz, bir de Allah biliyor. Biz bu süreci sayın Öcalan için destekliyoruz. Çünkü ona güveniyoruz. Birbirimizi kandırmayacağız. Biz AK Parti'yi kandırmak niyetinde değiliz. Şiddetsiz ve kansız nasıl bu işi çözebiliriz onu düşünüyoruz. Biz içten barışı istiyoruz. Süreç sekteye uğramasın diye de çaba gösteriyoruz. Öcalan'ın da dahil olacağı bir müzakere istiyoruz. Silahlar sussun istiyoruz. Müzakerelerin başlangıç aşamasındayız" diye konuştu.

    Bir masa kurulduğunu ve bu masanın kurulmasının önemli olduğunu söyleyen Demirtaş, "Masa kuruldu diye de henüz süreç başladı denilemez. Çünkü masanın her iki tarafında Başbakan vardır. Öcalan'ın düşünceleri kamuoyuna yansımıyor. Adaya kimse gidemiyor. Siyasi temsil partimizdedir. Kürtleri de AK Parti temsil etmiyor. Belki Başbakan '75 Kürt milletvekili var' diyor ama siyasi temsil partimizdedir. Bu muhataplığı sonlandırın artık. 15 Şubat yaklaşıyor. Yine alanlarda 'Öcalan'a özgürlük diyeceğiz. Bu halkın talebidir, beklentisidir. Müzakere için de Öcalan'ın fiziki koşulları yeterli olmadığını söylüyoruz. Başbakan'a sesleniyoruz, önünüzde tarihi bir fırsat var. Bu desteği bir daha bulmayabilirsiniz. Bu konuda samimi adımlar atın, sizi de destekleriz. Elimizden geleni yaparız" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow