hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül: "Emniyet teyakkuzdaydı ama önlenemedi"

    Gül: Emniyet teyakkuzdaydı ama önlenemedi
    expand

    Cumhurbaşkanı Gül, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamaya ilişkin, "Emniyet ve istihbarat teşkilatlarımız teyakkuzdaydı malesef önlenemedi" dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç Çankaya Köşkü'nde düzenlediği ortak basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

    ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yönelik saldırının ardından Amerikalı yetkililerle görüşüp görüşmediğine ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Maalesef terör örgütünün bir saldırı peşinde olduğuyla ilgili emniyet ve istihbarat teşkilatlarımız teyakkuzdaydı ve daima herkesi ikaz ediyorlardı. Ama maalesef önlenemedi ve ABD Büyükelçiliği'ne bu saldırıyı gerçekleştirdiler. Bir kez daha Amerikan Büyükelçiliği'ne geçmiş olsun diyorum" dedi.

    Olayın hemen ardından ABD'li yetkililere "geçmiş olsun" dileğinin iletildiğini ifade eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada tabii ki en büyük üzüntümüz bir Türk güvenlik görevlisinin hayatını kaybetmiş olması. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum bir kez daha. Ayrıca sizin de bizim de hepimizin arkadaşı olan değerli gazeteci Didem'in sağlık durumunu da yakından takip ediyoruz. Kendisi kaderin cilvesi diyeceğiz, tesadüf böyle bir yerde o anda bulunuyor olması, maalesef kendisinin de yaralanmasına sebebiyet verdi. Ama hep takip ediyoruz, sağlık durumu gayet iyi gelişiyor. Gerek Dışişleri Bakanı olduğum sırada gerek Cumhurbaşkanı iken benimle de bir çok mülakatlar yaptı, beraber olduk. Çok yakından tanıdığımız bir arkadaş. Ümit ederim ki en kısa süre içerisinde o da sağlığına kavuşur."

    -"Türkiye şu anda kendi evinin içini düzene koydu"-

    Bir gazetecinin "Şanghay Beşlisi konusunda alternatifler gündeme geliyor. Sayın Başbakan'ın da üyelik süreciyle ilgili olarak AB ülkeleriyle tekrar görüşülebileceğini söylemişti. Siz son durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Gül, Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerini sürdürdüğünü belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu: "Maalesef bazı üye ülkelerin ön yargılı davranışlarından dolayı müzakere sürecinin çok arzu ettiğimiz şekilde işlemediği de bir vakadır. Sayın Başbakan her şeyden önce buna sitem ediyor. Ayrıca Şanghay ile AB birbirine alternatif de değildir. Farklı farklı organizasyonlardır.

    Türkiye bu müzakere sürecini başarıyla bitirmek istiyor. Biz bu müzakere sürecini bitirdikten sonra isteyen AB üyesi ülke referanduma gidebilir, ki bazıları gidecek. O zaman halklarına sorarlar, isterlerse evet, isterlerse hayır derler. Türkiye şu anda kendi evinin içini düzene koymuş ve AB kriterlerini daha çok uygulamak için uğraşan bir ülke. Bazı noksanlarımız var, bunları tamamlamak için yeni yasalar, yeni düzenlemeler yapılıyor. Bu işi böyle görmeniz gerektiği
    kanaatindeyim."

    -"Samimi ve yoğun faaliyetlere herkes şahit"-

    Cumhurbaşkanı Gül, İmralı süreciyle ilgili son değerlendirmesinin de sorulması üzerine, şunları söyledi: "Türkiye'nin gündeminin en büyük konusunun ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu meseleyi Türkiye gündeminden çıkartmak için de hepimizin, herkesin samimi ve yoğun bir faaliyet içinde olduğuna da bütün millet, herkes şahittir.

    Açıkçası bu konuda beklentilerin, söylediğiniz süreç çerçevesinde fiili yapılanlardan çok daha ileride olduğunu görüyorum. Bu da halkın da, herkesin de iyi niyet içerisinde olduğunu göstermektedir. Ümit ederim ki terör örgütü de bu mesajı alır ve yapması gerekenleri bir an önce yapar."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow