hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ahmet Davutoğlu: "Terör saldırısı"

    Ahmet Davutoğlu: Terör saldırısı
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cilvegözü'ndeki patlamayla ilgili olarak "Bu bir terör saldırısıdır" dedi.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamaya ilişkin, "En şiddetli şekilde kınanması gereken bir saldırı. Buradan hareketle hükümetimize yönelik eleştiri getirmek, her şeyden önce bir terör saldırısı konusunda şu ana kadar her zaman ortak tavır sergilemiş Türk siyasi kültürü için önemli bir zafiyet teşkil eder. Bu bakımdan bugün anamuhalefet partisinden gelen eleştiriyi de bu çerçevede doğrusu üzüntüyle karşılıyorum" dedi.

    Davutoğlu, Türkiye'de bulunan Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamad el-Sabah ile Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Davutoğlu, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamaya ilişkin bir soru üzerine, dün gerekli çalışmaların yapıldığını, kendisinin de bugün tekrar İçişleri Bakanı Muammer Güler ile konuştuğunu belirtti.

    Davutoğlu, şunları söyledi: "Her şeyden önce bu tabii tümüyle kınanması, en şiddetli şekilde kınanması gereken bir saldırı. Buradan hareketle hükümetimize yönelik eleştiri
    getirmek, her şeyden önce bir terör saldırısı konusunda şu ana kadar her zaman ortak tavır sergilemiş Türk siyasi kültürü için önemli bir zafiyet teşkil eder. Bu bakımdan bugün anamuhalefet partisinden gelen eleştiriyi de bu çerçevede doğrusu üzüntüyle karşılıyorum. Bu bir terör saldırısıdır.

    Hayatını kaybeden ister Türkiye, ister Suriye vatandaşları olsun, bunlar insan olarak hepsi değerli kardeşlerimizdir. Bizim vatandaşlarımız kaybedilmiştir. Bu terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Kim yapmışsa nereden gelmiş olursa olsun, hangi saikle yapılmış olursa olsun her terör saldırısı öncelikle kınanmalıdır ve ona karşı ortak bir tavır sergilenmelidir. Buradan siyasi rant hesabı içine girmemek gerekir çünkü bu hepimize dönük, ülkemize, Suriye halkına ve insanlığa dönük bir saldırıdır.

    Saiki itibariyle bakıldığında da olduğu alan insani yardımların yoğun olarak taşındığı bir alan. Yani iki kapı arasındaki bölgede biz ülkemize dönük mülteci akımını yavaşlatabilmek, mümkünse Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını Suriye sınırlarında karşılayabilmek için biliyorsunuz Bakanlar Kurulu'nda aldığımız karar çerçevesinde 40 bin ton un yardımını içeri gönderme kararı aldık.

    Bütün o insani yardım akışının da olduğu bir bölge. Oradan herhangi bir şekilde silahlı faaliyet söz konusu değil. Bir muhalefet faaliyeti de söz konusu değil. Böyle bir bölgede yapılan böylesi canice bir saldırıyı telin ediyoruz. Bütün güvenlik birimlerimiz çalışıyorlar. Arkasında kimlerin olduğu ve ne tür bir network içinde çalıştıkları konusunda da gerekli araştırmaları yaptıktan sonra daha net bir tabloya ulaşacağız. Ama her şeyden önce bu saldırıya hep beraber güçlü bir şekilde kınamak ve bu tür saldırılara karşı ortak bir tavır benimsemek durumundayız."

    Teröre karşı mücadele

    Davutoğlu, terör örgütü PKK'nın Almanya ve Fransa'daki faaliyetlerine ilişkin bir soruyu cevapladı. Davutoğlu, bu sabah Fransa'da yaptığı toplantı sırasında 14 PKK'lının terör faaliyetinin finansmanı konusunda Bordeaux'da gözaltına alındığı bilgisinin kendisine ulaştığını söyledi.

    Teröre karşı gösterilen çalışmaların Türkiye için çok önemli olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti: "Türkiye, ülke içinde de önemli bir süreçten geçiyor. Hepimizin bu süreci desteklemesi ve iç huzurumuzu daim kılacak, huzurumuzu pekiştirecek her türlü çabaya herkesin katkı sağlamasını bekliyoruz. Bir taraftan bu katkıyı
    sağlamak üzere bildiğiniz çerçevede Sayın Başbakanımızın da vurguladığı gibi bir süreç Türkiye içinde işlerken ve soğukkanlılıkla bu sürecin yürütülmesi gerekirken, bir taraftan da tabii terör faaliyetlerinin lojistik ve mali desteğinin kırılması bu desteğin denetim alınması ve kesilmesi konusunda bütün müttefik ülkelerden destek bekliyoruz. O bakımdan bütün ülkelerle temasımız sürüyor."


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow