hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tekin Akmansoy hayatını kaybetti

    Tekin Akmansoy hayatını kaybetti
    expand

    Tiyatro sanatçısı Tekin Akmansoy (89) vefat etti. Akmansoy'un cenazesi 14 Şubat'ta toprağa verilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekranların “Nuri Kantar"ı ünlü tiyatrocu Tekin Akmansoy tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

    Akmansoy'un bir süredir zatürre teşhisiyle tedavi gördüğü öğrenildi.

    Tekin Akmansoy, Kaynanalar dizisiyle tanınıp, sevilmişti. Dizide "Nuri Kantar"ın eşi "Nuriye Kantar" rolünü üstlenen  Leman Çıdamlı da 19 Aralık 2012 tarihinde hayatını kaybetmişti.

    Akciğer sorunu

    Tekin Akmansoy, geçtiğimiz Salı akciğerlerinde yaşandığı sorun nedeniyle Şişli Memorial Hastanesi'ne kaldırıldı. 10 yıldır kalp hastası olduğu ve 5 yıldır da mesane kanseri nedeniyle tedavi gördüğü belirtilen Akmansoy, yoğun bakıma alındı.

    Bir haftadır yoğun bakımda tutulan Akmansoy, akciğer metastazı (yayılma) sonucu oluşan akciğer yetmezliği nedeniyle, saat 09.03'de hayatını kaybetti. Akmansoy'un ölümü üzerine kızı Arzu Akmansoy, torunu Ozan Orhun, eski manken Atilla Saral ve bazı sanatçı dostları hastaneye geldi.

    Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nde görevli uzman Doktor Deniz Şener, Tekin Akmansoy'un ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, "Ciddi akciğer metastazı nedeniyle genel durumu kötüleşince hastanemize kaldırıldı. Bir haftadır yoğun tedavi altındaydı. Kalp rahatsızlığı, şeker, kalp ve akciğer yetmezliği vardı. Mesane tümörü ve akciğer metastazı nedeniyle tekrarlayan zatüreleri vardı. Bugün saat 09,03'de kendisini kaybettik. Son güne kadar bilinci ve motivasyonu yerindeydi" dedi.

    Hayatı hep şakaydı

    Babasının ölümü ile büyük üzüntü yaşayan kızı Arzu Akmansoy, "Ölüm gibi şeylerle dalga geçerdi. O koca bir çınardı. O benim hem arkadaşım, hem babam hem de canım ciğerimdi. Paris'ten bir oyun getirtmiş ve onu oynamak istiyordu. Daha bir yere gitmiyorum buradayım derdi. Sabah şarkılar söylüyordu. Aniden kaybettik. O devlet sanatçısı, üstün hizmet ödülüne sahip çok büyük bir sanatçıydı. Türkiye'nin Nuri Kantarı'ydı. Hayatı hep şakaydı. Oyuna hazırlanıyordu, bizi üzüp gitti" dedi.

    Sevgililer Günü'nde toprağa verilecek

    Hastaneye gelerek Arzu Akmansoy'a başsağlığı dileyen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, "Nuri Kantar müthiş bir isim ve sanatçıydı. Bizi çok güldürüp çok eğlendirirdi. Bugün ise bizi son derece üzdü. 14 Şubat Sevgililer Günü'nde toprağa verilecek. Sevgilisine, hanımefendisine kavuşacak" dedi.

    "Işığımı kaybettim"

    Dedesinin son günlerinde hep yanında olduğunu belirten Ozan Orhun, "Son gün hastanede elini ve avucunun içini öptüm. Sanki anlamıştı. Helalleştik. Beni en fazla tenkit eden ve kızan dedemdi. Benim iyi olmamı isterdi. Üç torunu vardı. Ben en büyükleriydim. O tenkitlerin ve eleştirilerin yıllar sonra haklı olduğunu anladım. O benim ışığımdı, üstadımdı. Işığımı kaybettim. Ama ben dedemin adını yaşatmaya çalışacağım. Cumhuriyet'e inanan Atatürkçü bir insandı" dedi.
    Tekin Akmansoy'un 14 Şubat Cuma günü Teşvikiye Camii'nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verileceği belirtildi.

    Bakan Çelik'ten başsağlığı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, tiyatro sanatçısı Tekin Akmansoy'un sadece sanatıyla değil beyefendiliği ve saygın duruşuyla da yeri kolay kolay doldurulamayacak müstesna bir sanatçı olduğunu belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     -Tekin Akmansoy kimdir?-

    Denizli Sarayköy'de 1924'te doğan Tekin Akmansoy, meddah geleneğinin sürdürücülerinden biri oldu.

    Uzun yıllar çeşitli tiyatrolarda görev alan Akmansoy, 17 yaşında, Halkevi'nde tiyatro kurslarına katıldığı yıllarda Necip Fazıl Kısakürek'in yazdığı "Para" isimli oyunda oynadı. Akmansoy, para kazandığı için bu oyunu ilk profesyonel oyunu saydı.

    Ankara Atatürk Lisesi'nden 1942 yılında mezun olan Akmansoy, 1947'de Ankara Devlet Konservatuvarı'nı bitirerek, aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı olarak göreve başladı.

    Bakanlar Kurulu'nun 1969 yılında Kıbrıs'a bir Türk tiyatrosu kurmakla görevlendirdiği Tekin Akmansoy, Kıbrıs Türk Tiyatrosu olan "İlk Sahne"yi kurdu.

    Akmansoy, TRT'de uzun süre yayınlanan "Kaynanalar" dizisinde Kayserili uyanık iş adamı "Nuri Kantar" tiplemesiyle ün kazandı.

    "Devlet Sanatçısı" ünvanı verilen Akmansoy, 2011'de "2. Antalya Televizyon Ödülleri" kapsamında "Onur Ödülü"ne layık görüldü.

    Tekin Akmansoy, "İki Aile", "Kaynanalar", "Emret Muhtarım", "Beybaba" ve "Sonradan Görmeler" dizilerinde, "Mezarımı Taştan Oyun", "Kanlı Feryat", "Kaderin Mahkumları", "501 Numaralı Hücre", "Köyden İndim Şehire", "Kanlı Deniz", "Nöri Gantar Ailesi" ve "Kaynanalar" filmlerinde rol aldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow