hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hollanda'daki Yunus için Türkiye devrede

    Hollandadaki Yunus için Türkiye devrede
    expand

    Hollanda'da 2004'te Türk aileden alınıp Hıristiyan ve eşcinsel bir çifte verilen 9 yaşındaki Yunus için Türkiye hukuki süreç başlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yeni bir hukuki süreç başlattıklarını açıkladı.

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı için geldiği AK Parti Genel Merkezi'nin girişinde gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını cevapladı.

    Bozdağ, Hollanda'da yaşayan Azeroğlu ailesinin Yunus isimli bebeğinin "kötü muamele" gerekçesiyle ellerinden alınıp Hristiyan ve lezbiyen bir bakıcı aileye verilmesiyle ilgili gelişmeleri de değerlendirdi.

    9 yıl önce 6 aylıkken yere düşürüldüğü, kötü muamele gördüğü gerekçesiyle ellerinden alınan bebeklerini geri alabilmenin hukuki mücadelesini veren aileye destek olmak için girişim başlattıklarını ifade eden Bozdağ, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın, zaman zaman çocukları ilgili ülkenin hukuku çerçevesinde ellerinden alınıp ya bakıcı ailelere ya da Almanya'da gençlik daireleri denilen yere başka ülkelerde de başka isimler altında devletin gözetim ve denetimin altında bakımının yapıldığı yerlere veriliyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Şimdi biz yeniden bir süreç başlatıyoruz"

    Bu durumun, uygulamada çok ciddi problemlere yol açtığını söyleyen Bozdağ, şöyle konuştu:

    "Özellikle subjektif nedenlerle, çocukların alındığına dair bize gelen çok ciddi bilgiler var. Bu bilgilerin üzerine gidiyoruz. İşte dil bilmediği için, meramını anlatamadığı için alınan çocukların olduğuna dair bile bilgiler geliyor. Bütün bunları araştırıyoruz; araştırmaya özen gösteriyoruz. Sahip çıkıyoruz. Çıkmaya da devam edeceğiz."

    Azeroğlu ailesinin bugün 9 yaşına gelen Yunus isimli çocuğunun durumunun da bu şekilde geliştiğini vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:

    "Bu konuda ailenin bütün müraacatları olumlu cevaplanmamış. Şimdi biz yeniden bir süreç başlatıyoruz. Hem hukuki yardımda bulunmak ve ailenin çocuğunu oradan almak ve aileye teslimini sağlamak. Bu mümkün olmadığı takdirde ailenin onaylayacağı bir bakıcı aileye verilmesini temin etmek için de elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Göstermeye de devam edeceğiz."

    "İnsanlarımızın hassasiyetine saygı göstermiyorlar"

    Çocukların, elinden alınan ailenin sahip olduğu kültür ortamında yetiştirilmesinin önemine vurgu yapan Bozdağ, şöyle devam etti:

    "Türk aileleri, eşcincel olan, lezbiyen olan veya başka tür özellik taşıyan ailelere çocuklarını vermek istemiyor. Bu konuda tavırları gayet açık, ancak onlar bizim insanlarımızın bu konudaki hassasiyetine saygı göstermiyorlar. Yargı yoluyla bu konudaki çalışmayı sürdürüyoruz. Umarız yakında Yunus'la ilgili de olumlu bir netice alırız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bazı ailelerin dil bilmedikleri için ilgili makamlara derdini anlatamadığını, bunun da yanlış anlaşılmalara yol açtığını ve bu yanlış anlaşılmadan dolayı çocuğun aileden alındığını yineleyen Bakan Bozdağ, şöyle dedi:

    "Örneğin çocuğun bir rahatsızlığı var, bir hastalığı var. Bu hastalıkla ilgili engelli durumu olan çocukla ilgili, bunun nereden kaynaklandığını anlatamadan çocuğunu tedavi ettirmek için hastaneye götürdüğünde, çocuğa kötü muameleden konu başka bir noktaya gidiyor. Konu, tedavi sırasında kötü mualemeden başka bir noktaya gidiyor. Halbuki çocuk engelli ve aile tedavi ettirmek için yavrusuna sahip çıkıyor. Meramını anlatana kadar pek çok sıkıntı yaşıyorlar. O yüzden bu durumda birbirimizi anlama noktasında karşılıklı anlama noktasında sıkıntılarla karşı karşıyayız. Onları aşmak için de hem ilgili hükümetlerle görüşmeler yapıyoruz hem de hukuksal açıdan mücadele verilmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılıyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Kriterler objektif olsun"

    Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın bu konuda hukuki girişimlerde bulunan Türk vatandaşlarına hukuki destek verdiğini kaydeden Bozdağ, çocukları bu şekille ellerinden alınan kaç Türk ailesi bulunduğuna ilişkin bir soru üzerine, bu konuda ellerinde net veri olmadığını söyledi.

    Çocukları ellerinden alınan Türk ailelerin durumunu da araştırdıklarını dile getiren Bozdağ, şunları belirtti:

    "Bütün alınmalar, subjektiftir dersek o da yanlış olur. Haklı nedenlerle alınan çocuklar da var. Biz çocuklar aile yanından alınmasın demiyoruz, ama subjektif nedenlerle alınmasın. Kriterler objektif olsun ve uygulaması da objektif yapılsın. Çocuklar, çocuğun ailesinin onaylamadığı ailelere verilmesin. Çocuklar, ailelerinin mensup olduğu kültürel değerler ve hassasiyetler dikkate alınarak çocuğun yetiştirilmesi sağlansın. Bizim bu noktada dile getirdiğimiz hususlar bunlardır. Bu konularda çalışmaları geniş kapsamlı bir biçimde her ülke için yürütüyoruz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow