hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    20 kişi öldü, o tahliye edildi!

    20 kişi öldü, o tahliye edildi
    expand

    Van'da meydana gelen ilk depremde yıkılan 20 kişinin yaşamını yitirdiği Safa Apartmanı'nın sahibi Nezir Baş, tahliye edildi.

    Kentte 23 Ekim 2011'de yaşanan 7,2 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve 20 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Safa Apartmanı'nın sahibi Nezir Baş, ilk kez hakim karşısına çıktı.

    Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve hakkında, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan 22,5 yıl hapis istemi ile dava açılan Baş'ın hazır bulunduğu duruşmada, Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 40 sayfalık iddianame okundu.

    İddianamenin okunmasının ardından söz alan Baş, depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına baş sağlığı dileyerek, hakkında isnat edilen suçların hiçbirini kabul etmediğini belirtti.

    Baş, inşaat mühendisi veya mimar olmadığını, binayı çocuklarının geleceği için yaptırdığını ve binanın imarıyla ilgili tüm belgelerin dosyada mevcut olduğunu vurgulayarak, depremin ardından yaşadığı süreçte, kendisini en çok rahatsız eden konunun, 'binadaki kolonların kesilmesi' yönündeki iddialar olduğunu ifade etti.

    Tutuklu bulunduğu 105 günlük süre zarfında hakkındaki asılsız ithamın azabını çektiğini anlatan Baş, "İnsanın ayağı kesilir mi? Bu mümkün değil. Kolon kesilmesi ile ilgili en ufak bir emarede savunma yapmayacağım ve verilecek cezaya razıyım" dedi.

    Sanık avukatları da binadaki kolonların kesilmesi gibi bir olayın söz konusu olmadığını bildirerek, binada hayatını kaybedenlerden 14'ü ile anlaştıklarını ve bu ailelere yaklaşık 3 milyon lira ödeme yapıldığını ifade etti.

    Diğer ailelere de talep ettikleri tazminatı ödemeye hazır olduklarına değinen sanık avukatları, sağlık sorunları bulunan müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

    Müdahil aileler, cezalandırılmasını istedi

    Sanık avukatlarının savunmasından sonra söz alan Safa Apartmanı'nda yaşamını yitiren öğretmen Betül Can'ın babası Ahmet Can ise depremin üzerinden 14 ay geçtiğini ve hala gülümseyemediğini belirterek, şöyle konuştu:

    "Herkes acımızı paylaştığını söylüyor. Oysa buradan çıktıktan sonra evlerine gidip gülüp eğlenecekler. Kimse bizim acımızı anlayamaz. Anlamaları için aynı acıyı yaşamaları gerekir. Allah, Nezir Baş da dahil kimseye evlat acısı yaşatmasın. Ben ömür boyu bu acıyı yaşayacağım. Nezir Baş binayı ailesi için yaptığını söylüyor. Ama ne hikmetse ailesinden kimse o binada oturmuyor. Sanığın en büyük cezayı almasını istiyorum."

    Safa Apartmanı'nda oğlu, gelini ve gelininin teyzesini kaybeden Mustafa Subaşıay da binanın sağlam olmadığının kurtarma çalışmaları sırasında da ortaya çıktığına dikkati çekerek, Baş'ın cezalandırılmasını istedi.

    Müdahil avukatlarından Mustafa Aladağ ise mahkemenin vereceği kararın sadece Van'ı değil tüm Türkiye'yi ilgilendirdiğine işaret ederek, binadaki kolonların kesildiği yönündeki iddialarla ilgili yeniden inceleme ve keşif yapılmasını talep etti.

    Daha sonra sanık avukatları tarafından mahkemeye isimleri bildirilen şahitleri dinleyen mahkeme heyeti, verilen aranın ardından kararını açıkladı.

    Mevcut delil durumu ve dava dosyasında yer alan sağlık raporlarını göz önünde bulunduran mahkeme heyeti, sanık Baş'ın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

    Bu arada, aynı davada yargılanan binanın statik projesini hazırlayan inşaat mühendisi Yusuf Aslan hakkındaki dava, Aslan'ın, ocak ayında yaşamını yitirmesi nedeniyle düştü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow