hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kılıçdaroğlu: "Orman köylüsünden 2B ücreti alınmasın"

    Kılıçdaroğlu: Orman köylüsünden 2B ücreti alınmasın
    expand

    CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, verdikleri kanun teklifini hatırlatarak, "Orman köylüsüne 2B arazisi tapusu herhangi bir ücret almadan verilmelidir" dedi.

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya'nın Kemer ilçesindeki bir düğün salonunda vatandaşlarla bir araya geldi. Toplantıda kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satış bedellerine tepki gösteren vatandaşların sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu, sorunun takipçisi olacaklarını belirtti.

    2B arazisi sorununun uzun yıllardır ülkenin gündeminde yer aldığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, 2B arazilerinin köylünün babasından, dedesinden kalan, ektiği, biçtiği, ürün elde ettiği araziler olduğunu söyledi. Hükümetin şimdi bu arazilerin devlete ait olduğunu söylediğini ve satmak istediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Bizim görüşümüz, parlamentoya verdiğimiz kanun teklifinde orman köylüsüne 2B arazisi tapusu herhangi bir ücret almadan verilmelidir. Bizim düşüncemiz bu. Onun dışındakiler için ise esas bedel, emlak vergisi bedeli olsun ve onun üzerinden tapu köylüye verilsin. Düşüncemiz bu" dedi.

    Bu teklifi hem parlamentoda hem de çeşitli komisyonlarda ifade ettiklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, ancak hükümetin 25 milyar dolar para kazanmayı beklediğini, bu hedef tutmayınca bu miktarı 10 milyar dolara düşürdüğünü kaydetti. CHP'nin teklifi değerlendirilmiş olsaydı yıllardır çözülemeyen sorunun barış içinde çözülmüş olacağını savunan Kılıçdaroğlu, önümüzdeki hafta konuyu yeniden parlamentoya taşıyacaklarını bildirdi. CHP olarak 2B sorununun takipçisi olduklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, vatandaşlara da sorunlarına sahip çıkmalarını söyledi. Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle sürdürdü:

    "Sizlerden isteğimiz AKP milletvekillerini sıkıştırın, CHP'nin teklifine 'evet' desinler. Çünkü biz size sahip çıkmak istiyoruz. Eğer siz toprağınıza sahip çıkarsanız emin olun ülkenize sahip çıkıyorsunuz, vatanınıza sahip çıkıyorsunuz demektir. Elinizden araziyi aldık, arsayı aldık, nereye gideceksiniz. Köyde yaşayan, 2B arazisini ekip biçen insan devlete yük mü oluyor? Yük olmuyor, üretiyor, alın teri döküyor, ürün elde ediyor, satıyor, bizler de o ürünleri yiyoruz. Herkes kazançlı. 2B arazisini elinden alırsanız en büyük zararı köylüye verirsiniz. Sizden istediğimiz, bizim söylemlerimizi yakından takip edin."

    Toplantıda "Ulupınar köyünün yüzde 90'ı 2B arazisidir, köy satılıktır" pankartını gören Kılıçdaroğlu, "Bu köyü kime satacaksınız, buradaki insanların geçim kavgası ne olacak, nasıl yaşayacaklar" dedi.

    "CHP'li belediyelere operasyonları eleştirdi"

    Kılıçdaroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ı da ziyaret etti. Akaydın'ın geçtiğimiz günlerde, şehiriçi toplu ulaşımda kullanılan akıllı kart ihalesi için cumhuriyet savcısına ifade vermesini değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Geçmişin hesabını veremeyenler gelip şimdi belediye başkanımızdan hesap soruyorlar. Hesap verilebilir ama sadece CHP'li belediyelere hesap sormak, diğerlerinden sormamak, bizim kabul edebileceğimiz bir uygulama değildir" dedi.

    Antalya'nın Türkiye'nin en güzel kenti olduğunu, şehir halkının mutluluğu, şehrin eksiklerinin giderilmesi için çalıştıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, CHP'li belediye başkanlarının eleştiriye ve hesap vermeye açık olduklarını dile getirerek, "Yeter ki hesap verme sistemli bir baskıya dönüşmesin. Geçmişin hesabını veremeyenler gelip şimdi belediye başkanımızdan hesap soruyorlar. Hesap sormak her yönetici için geçerli bir kuraldır. Hesap verilebilir ama sadece CHP'li belediyelere hesap sormak, diğerlerinden sormamak, bizim kabul edebileceğimiz bir uygulama değildir." diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow