hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Van KCK davasında gizli tanık tartışması

    Van KCK davasında gizli tanık tartışması
    expand

    Van KCK davasında, mahkeme heyetiyle "gizli tanık" tartışması yapan avukatlar duruşmayı terk etti; sanıklar da mahkeme heyetine sırtını döndü.

    KCK'ya yönelik 7 Haziran 2012 tarihinde düzenlenen operasyonun ardından "Terör örgütüne üye olmak" suçlaması ile tutuklanan Van Belediye Başkanı Kaya ile BDP'li bazı ilçe belediye başkanları ve il yöneticilerinin yargılandığı davanın ikinci duruşması yapıldı.

    5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesinde Van F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan 8 sanık, yoğun güvenlik önlemi altında adliyeye getirildi. Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin de adliye çevresinde güvenlik önlemi aldığı duruşmada, BDP Eski İl Başkanı Mihriban Şah dışındaki tüm sanıklar hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Kerem Küçük, 22 Ocak'taki ilk celsenin ardından mahkemeye sunulan delillerle ilgili sanıklara söz hakkı verdi.

    Sanıkların, Kürtçe "söyleyecek bir şeyimiz yok" cevabını vermesinden sonra söz alan sanık avukatlarından Murat Timur, birinci duruşmada mahkeme heyetinin, dava dosyasında bulunan "Ahmet Su" isimli gizli tanığın ses ve görüntüsünün değiştirilerek dinlenmesi konusunda bir karar aldığını, ancak bu kararın yerine getirilmediğini söyledi.

    Gizli tanık tartışması

    Timur, dosyadaki gizli tanık beyanının yargılamaya katkısının olmayacağını, bu nedenle ifadesinin dosyadan çıkarılmasını isteyerek, "Gizli tanığın duruşmada hazır edilmemesiyle ilgili Emniyet Müdürlüğü Tanık Koruma Şube Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda avukatlara yönelik suçlamalar var ve avukatlar zan altında bırakılmıştır. Bu nedenle ilgili emniyet mensupları hakkında suç duyurusunda bulunmayı talep ediyoruz" dedi.

    Mahkeme heyeti ise sanık avukatlarının, gizli tanık ifadesinin dosyadan çıkarılmasıyla ilgili talebini reddederek, emniyet mensuplarıyla ilgili suç duyurusu talebinin Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar verdi.

    Bunun üzerine yeniden söz alan Timur, mahkemenin bu saatten sonra adil yargılama yapamayacağını düşündüklerini ileri sürerek, diğer sanık avukatları ile duruşma salonunu terk etti.

    Mahkeme heyetine sırtlarını döndüler

    Avukatların salondan ayrılmasının ardından Mahkeme Başkanı Küçük, sanıklara, taleplerinin olup olmadığını sordu. Sanıklar adına söz alan Van Belediye Başkanı Kaya da Kürtçe, "duruşma salonundan ayrılmak istediklerini" söyledi.

    Mahkeme Başkanının, isteklerini reddetmesi üzerine oturdukları sandalyeleri ters çeviren sanıklar, mahkeme heyetine sırtlarını döndü.

    Sanık yakınlarının da alkışla destek verdiği eylemin ardından Mahkeme Başkanı Küçük, disiplini bozmamaları konusunda sanık yakınlarına uyarıda bulundu. Mahkeme heyeti, yaşanan gelişmeler üzerine 8 sanığın tutukluluğunun devamına karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow