hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    YÖK, "Komünist Manifesto" için savunma istedi

    YÖK, Komünist Manifesto için savunma istedi
    expand

    YÖK, Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Seydi Çelik'ten, Siyaset Bilimi bölümü öğrencilerine "Komünist Manifesto" okuttuğu için savunma istedi.

    Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dekan Yardımcısı Yrd. Doç Dr. Seydi Çelik'in, öğrencilerine derste Komünist Manifesto'yu okuttuğu ve Michael Moore'un "Sicko" ve "Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi" belgesellerini izlettiği gerekçesiyle, bazı öğrencilerin şikayeti üzerine YÖK tarafından savunması istendi.

    Yrd.Doç. Dr. Seydi Çelik ifade aşamasında konuşmak istemezken; bazı öğrencilerine yolladığı elektronik postada, "Ben Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde bütün siyasi fikirlerin tartışıldığını düşünüyordum. Demek YÖK öyle düşünmüyormuş. Utandım. Bilim adına, özgür üniversite adına utandım" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

    Yrd. Doç. Dr. Seydi Çelik hakkında, bazı öğrencilerin konu edilen belgeseller ve kitabın derste yer almasından şikayetçi olduğu belirtilerek, YÖK tarafından savunma yapması istendi. Tarih değişikliği olmadığı takdirde 5 Mart'ta YÖK'ün belirleyeceği bilirkişiye savunma verecek olan Yrd. Doç.Dr. Çelik, konuyla ilgili konuşmak istemedi.

    Öğrencileriyle paylaştı

    Yrd. Doç. Dr. Seydi Çelik, kendisine YÖK'ten yazı gelmesinin ardından bazı öğrencilerine gönderdiği elektronik postada bu konudaki duygularını ve üzüntüsünü paylaştı. Yrd. Doç. Dr. Çelik'in öğrencilerine attığı ve bunun üzerine birçok öğrencinin de sosyal paylaşım sitesinde imza toplamaya başladığı posta şöyle:

    "Sevgili öğrencilerim; Sizler de bir farkındalık yaratmak için gece gündüz uğraştığımı biliyorsunuz. Bilen, araştıran ve sorgulayan bireyler yetiştirmek ve dolayısıyla daha özgür ve daha demokratik bir Türkiye yaratmak sevdamdan vazgeçmem mümkün değil. Beni seven öğrencilerim, bu çabalarımın başıma bir iş açacağından endişe eder dururlar. Ben de onlara hep bir şarkının mısrasıyla seslenirdim.  'Dillerimi hakim bey bağlayan durmaz.' Beni ve üniversite kavramının ne olduğunu anlayan yüzlerce öğrencim oldu. Hepsini bu vatana kazandırdığım için mutluyum. Ancak hala SBKY bölümünde beni, bilimi, özgürlüğü anlamayan ortaçağ öğrencileri var ki, beni YÖK'e şikayet etmişler. Hiç üzülmedim, bunu bekliyordum her zaman. Beni üzen YÖK'ün bu şikayeti ciddiye alması. Geldiğimiz demokrasi ortamı işte bu dedirtiyor. Suçlama şu: Sizlere yasa dışı olmayan, piyasada satılan (Komünist manifesto) kitabını ödev kapsamında okutmam. Ben Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde bütün siyasi fikirlerin tartışıldığını düşünüyordum. Demek YÖK öyle düşünmüyormuş. Utandım. Bilim adına, özgür üniversite adına utandım. Kendim için değil ama gelecek adına üzüldüm. Sizler için üzüldüm sevgili öğrencilerim. Ödevlerinde 'kırmızı hapı' içen öğrencilerimin fazlalığı benim tek tesellim. Onlar beni anlayacak ve destekleyeceklerdir. Sizlere aynı şarkının diğer mısraları ile veda ediyorum: 'Sussan olmuyor, susmasan olmaz. Dil dursa hakim bey tende can durmaz. Yazsam olmuyor, yazmasan olmaz. Kaleme tedbir koma pek durmaz.' Hoşçakalın."

    YÖK'ten açıklama

    Bu arada Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, "manifestoya soruşturma açıldığı" iddialarına ilişkin, YÖK tarafından ilgili hakkında doğrudan ya da dolaylı olarak açılan herhangi bir soruşturmanın bulunmadığını bildirdi.

    YÖK Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seydi Çelik'in, anayasa hukukuna giriş dersi ve içeriğine ilişkin herhangi konu işlemeyip, "Komünist Manifesto" gibi kitaplar okuttuğu, aynı zihniyette belgeseller izletip öğrencilere ödev notlarını bunlardan verdiği, kendi düşüncesine göre sorular sorduğu, sınav sorularına bu yönde cevap vermeyenlerin vize ve finalden bırakıldığı yönünde, BİMER şikayet ve durum tespit talebi ile gereğini içeren BİMER başvurusunun Kurul'a iletildiği belirtildi.

    Bunun üzerine 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun gereğince ilgiliye 30 gün içinde cevap verilmek üzere, başvurunun Kocaeli Üniversitesince incelenerek yapılan işlem hakkında YÖK'e bilgi verilmesi için gönderildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "Söz konusu yazıda, üniversite tarafından herhangi bir soruşturma açılması istenilmediği gibi YÖK tarafından da ilgili hakkında doğrudan ya da dolaylı olarak açılmış herhangi bir soruşturma bulunmamaktadır. YÖK, bu tür durumlarda üniversite dışında herhangi akademisyen ya da kişiyi muhatap alarak işlem tesis etmez, üniversitesi üzerinden işlem tesis edilir. Herhangi bir vatandaş, öğrenci veya öğretim üyelerinden gelen şikayetlerin, muhatap akademisyene görüş sorulması ya da dosya hakkında bilirkişi tayin edilmesi gibi durum da söz konusu değildir. İlgili ve BİMER gizlilik esasına riayet edilmesi talebinde bulunduğu için adı açıklanmamıştır. Dolayısıyla Yükseköğretim Kurulu 3071 sayılı Kanun gereğince ilgiliye 30 gün içinde cevap verilmek üzere, başvurunun Kocaeli Üniversitesince incelenerek, yapılan işlem hakkında başvuru sahibine bilgi verilmesi için gönderilmiştir."

    Açıklamada, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince ilgiliye, bilgi edinme talebi çerçevesinde 15 gün, 3071 sayılı Kanun gereğince de 30 gün içinde cevap verme yükümlülüğünün bulunduğuna işaret edilerek, "Bu tür şikayet ve talepler hakkında YÖK'ün ilgili mevzuat çerçevesinde işlem yapmaması düşünülemez. BİMER üzerinden gelen tüm müracaatlar hakkında içerik ayrımı yapılmaksızın mevzuatta öngörülen süreç işletilmektedir" ifadesi kullanıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow