hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Suriye'de Kürt devleti kurulması ihtimali zayıf"

    Suriyede Kürt devleti kurulması ihtimali zayıf
    expand

    Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu raporunda, Suriye'nin bölünerek "Kürt ve Nusayri devletleri" ortaya çıkmasının zayıf bir ihtimal olduğu tespiti yapıldı.

    Raporda, "Kürt devleti" kurulması ihtimali için, "Böyle bir devlet kurulsa bile tek başına varlığını sürdürebilmesi mümkün değildir" ifadeleri kullanıldı.

    USAK, yaklaşık iki yıldır iç çatışmaların sürdüğü Suriye'deki durumu el alan "Suriye'de Kabusa Doğru" başlıklı bir rapor yayımladı.

    Raporda, 2012'nin kasım ve aralık aylarında çatışmadaki güç dengesinde, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve silahlı direniş grupları lehine kayma yaşandığı belirtildi.

    Suriye rejiminin kimyasal silah kullanma ihtimaline değinilen raporda, bu silahların kullanımının gerek etki alanlarının kontrol edilememesi gerek çatışmaların devam ettiği bölgelerde muhaliflerin yanı sıra rejim taraftarlarının da olması nedeniyle "zor göründüğü" ifade edildi.

    USAK raporunda, buna karşılık Esad rejiminin toksik maddeleri çeşitli araçlarla, yalnızca belli bölgeleri hedef alacak şekilde kullanma seçeneğinin uzak bir ihtimal olmadığı belirtildi.

    Suriye'nin bölünmesi

    Raporda, Suriye'nin bölünerek ortaya "Kürt ve Nusayri devletleri" çıkma ihtimalinin şu aşamada mümkün olmadığı kaydedilerek, "Fiili olarak Suriye Kürdistanı veya Suriye'nin Kürt Kuzeyi denilen hiçbir şey bulunmamaktadır. Çünkü Kürtler ülkede kuzeydoğu ve kuzeybatıda uzanan bir kuşak oluşturmamakta, aksine kuzeydoğu ve kuzeybatı ucundaki bölgelerde yoğunlaşmaktadır. Böyle bir devlet kurulsa bile tek başına varlığını sürdürebilmesi mümkün değildir" ifadelerine yer verildi.

    "Başarısız devlet" riski

    Raporda, Suriye'nin "Başarısız devlet" haline gelmesinin risklerine de işaret edilerek, "Suriye'nin başarısız bir devlet haline dönüşmesi, bölge ülkelerine büyük zoruluklar çıkarmakla kalmayarak, Esed'in, bölgesel ve uluslararası destekçileri için de fırsata dönüşebilir. Esad'ı destekleyen ülkeler, Suriye'nin başarısız bir devlete dönüşmesiyle rakiplerini geçebilecekleri yeni bir jeostratejik oyunda, 'başarısız Suriye'yi' istismar edebilme imkanı bulacaktır" denildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow