hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    5 mahkuma mezar olan araçta "sıkıntı yok"muş

    5 mahkuma mezar olan araçta sıkıntı yokmuş
    expand

    Kayseri'de 2011'de 5 mahkumun yanarak öldüğü davaya sunulan teknik raporda, aracın donanımlarında eksik olmadığı belirtildi.

    Kayseri'de 2011'de cezaevi nakil aracında çıkan yangında 5 tutuklu ve hükümlünün ölmesine ilişkin açılan davada, araçla ilgili teknik bilgilerin yer aldığı rapor mahkemeye sunuldu.

    Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne "Kılıç Oto" firmasınca sunulan raporda, tanıkların "Araçta sıkıntılar vardı" beyanlarının aksine aracın donanımlarında herhangi bir eksiğin olmadığı belirtildi.

    "Söz konusu aracın, her türlü bakımı olaydan 1 hafta önce firmamızca yapıldı" ifadesinin yer aldığı raporda, aracın yanmasına turbo patlamasının sebep olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı vurgulandı. Raporda, şunlar kaydedildi:

    "Araçta Devlet Malzeme Ofisi Sözleşmesi ve Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Şartnamesi kapsamında bulunan bütün donanım mevcuttur. Bu donanımlara örnek verecek olursak araçta olması gereken kadar havalandırma ve tahliye kapısı bulunmaktadır. Acil durumlarda kullanılacak tahliye çıkışları bulunmaktadır. Mahkemenizce alınan tanık ve sanık ifadelerinde, olay esnasında aracın kapı sisteminin bozulduğu ifade ediliyor. Araçta kapı sistemi havalı olup plastik borularla çalışmaktadır. Yangın esnasında bu borular zarar görmüş ve kapı sistemi bu yüzden çalışmamıştır. Firmamız sadece Adalet Bakanlığı'na araç üretmemektedir. Diğer kurumlar ile de ilgili sözleşmeler kapsamında araç üretmekteyiz."

    Van'dan İstanbul'a giden 34 BL 2564 plakalı cezaevi nakil aracında, 16 Eylül 2011'de Kayseri-Malatya karayolunun Karakuyu köyü mevkisinde seyir halindeyken yangın çıkmış, olayda araçta bulunan tutuklu ve hükümlülerden Abdülsettar Ölmez (35), Sinan Aşga (18), İsmet Evin (33), Akif Karabalı (24) ve Medeni Demir (47) hayatını kaybetmişti.

    Konuya ilişkin hazırlanan iddianamede, araç sürücüsü C.S, dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Ayazağa Cezaevi Sevk Bölük Komutanlığı Sevk Takım Komutan Yardımcısı Astsubay İ.B. ve araç komutan yardımcısı Astsubay M.K. hakkında, "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamede, yangından önce araçta arızalar ortaya çıkmasına rağmen yola devam edildiği belirtiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow