hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Bunca reklamı yapılan bu paket boş"

    Bunca reklamı yapılan bu paket boş
    expand

    AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, "4. Yargı Paketi"nin gazetecilere ve KCK'ya özel olmadığını söyledi. BDP'li Kaplan ise "Bunca reklamı yapılan bu paket boş" dedi.

    4. Yargı Paketi tutuklu gazetecileri kapsıyor mu? Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, paket Meclis'e sunulmadan önce gazetecilerin de yararlanabileceğini söyledi ama AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik farklı konuştu. Çelik, "Ne gazeteciler ne de KCK tutuklularına özel" dedi. Muhalefet  4. Yargı Paketini "içi boş" olarak niteledi. En sert tepki BDP'den geldi.

    "Dağ fare doğurdu"

    BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "4. Yargı Paketi" ile ilgili hukuk komisyonlarının çalışma yürüttüğünü belirterek, şunları söyledi:

    "Ancak ilk edindiğimiz izlenim, beklentileri karşılayan, bugüne kadar ortadaki hukuksuzlukları düzeltecek, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün önünü açacak, siyaset yapma ve basın özgürlüğünün önünü açacak düzenlemelerden uzak bir paket. Her şeyden önce Türk Ceza Kanunu'nun 314. maddesine hiç değinilmemiş. Şu anda içerideki arkadaşlarımızın çoğu, bu maddeye atfen yargılanıyorlar. Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesindeki propaganda suçlarıyla ilgili bırakın rahatlamayı, daha da ağırlaştıran unsurlar olduğunu gördük. İlk görüşte dağ fare doğurmuştur. Öyle görünüyor. Hukuk komisyonumuz ayrıntılı bir teknik inceleme yapıyor. Bu teknik incelemeden sonra daha detaylı olarak görüşlerimizi paylaşacağız."

    "Paket boş olmaktan da öte ağırlaştırıcı"

    BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da kamuoyunda "4. yargı paketi" olarak bilinen ve Meclis Başkanlığı'na sunulan İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'yla ilgili soru üzerine, "Bunca reklamı yapılan bu paket boş. Boş olmaktan öte, daha da ağırlaştırıcı" dedi.

    Tasarısının düşünce özgürlüğü konusunda ağırlaştırıcı hükümler getirdiğini öne süren Kaplan, Terörle Mücadele Kanunu'nun 6. ve 7. maddelerine arttırıcı yeni hükümler konulduğuna dikkati çekerek, "Örneğin artık puşi takarsanız da örgüt üyesi olarak ceza alacaksınız. Yüz kapama, amblem, resim, işaret, slogan, üniforma; bütün bunlar yeni Terörle Mücadele Kanunu'na konulmuş. Kamuoyunu yanıltmanın, aldatmanın bir gereği yok" ifadelerini kullandı.

    Kaplan, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye "dayattığını" öne sürdüğü bazı hususlara ilişkin düzenlemelerle yetinildiğini ifade eden Kaplan, "Eğer bu da reformsa, bu dehşet verici bir reformdur. Bu paket, bu sürece bu haliyle hiçbir katkı sağlamadığı gibi siyasetin tamamen yasaklanmasını getirecek yeni cezalar getiriyor. 'Silahlar sussun fikirler konuşsun' diyor Başbakan. Bu haliyle, fikirler silahların beş katı fazla ceza alıyor. Nasıl konuşulacak? Bunu gerçekten anlamak mümkün değil. Öz olarak, bu yasa gelirse içeride tutuklu olan tek bir kişi çıkmaz, aksine tutuklu olmayanların hepsinin içeri girmesinin yolu açılmış olur. Bir hukukçu gözüyle incelediğimde, böyle boş bir paketle karşılaşacağımızı tahmin etmiyordum. Bu konuda  komisyonlarda çalışmamızı sürdüreceğiz" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow