hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Esenyurt'ta yangında ölen 11 işçi anıldı

    Esenyurtta yangında ölen 11 işçi anıldı
    expand

    İstanbul Esenyurt'ta 11 inşaat işçisinin hayatını kaybettiği çadır yangının yıl dönümünde, ölen işçilerin yakınları ve İşçi Ölümlerine Son Platformu üyeleri olay yerine karanfil bıraktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Esenyurt Marmara Park AVM önünde, ölen işçilerin yakınları ve İşçi Ölümlerine Son Platformu üyeleri bir araya geldi.

    "Marmara AVM patronları öldürdü, hesabını soracağız" ve ölen 11 işçinin isminin yazılı bir pankart açan grup, ellerinde ölen işçilerin fotoğraflarını taşıdı.

    Grup adına açıklamayı, hayatını kaybeden işçilerden Ahmet Yağal'ın eşi Selma Yağal, kucağında 4.5 aylık oğlu Ahmet Yağal ile birlikte yaptı. Yağal, işçilerin hayatını MarmaraAVM'nin denetimsizliği nedeniyle kaybettiğini iddia etti.

    Yağal, "Kendilerine temin etmesi gereken lojmanlarda değil, çadırda kalıyorlardı. Zaten inşaat işçiliği gibi ağır çalışma koşullarında emek veren işçiler, plastik çadırlarda sağlıksız ve güvencesiz bir şekilde yaşıyorlardı. Çıkan yangında, çadır çabucak alev aldı, işçiler birkaç dakikada hayatını kaybettiler. Ölümlerinin ardından ne hükümet, ne meclis ne de bu inşaatın sorumluları hiç bir açıklama yapmadılar, harekete geçmediler" diye konuştu.

    Açılan davada esas sorumluların yargılanmadığını savunan Yağal, "Çalışma Bakanı Faruk Çelik yangının hemen ardından , bu alana gelmiş ve yaptığı açıklamada ,ihmal neredeyse bulup gerekeni yapacaklarını söylemişti. Ancak, 5. duruşması gerçekleşen davada, Marmara AVM sahipleri ve denetlemeyenler hala yargılanmıyor" dedi.

    Bu davanın sorumlularının yargılanmadığı takdirde başka inşaatlarda da işçilerin ölmeye devam edeceğini aktaran Yağal, günde 5 işçinin öldüğü bu topraklarda, yetkililerin daha fazla sessiz kalmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

    Açıklamanın ardından olayın yaşandığı yere kadar yürüyen grup, "İşçilerin Ölümü Kader Değildir", "İşçi Ölümlerine Son", "İşçi Köle Değil, Hesap Soracağız" şeklinde slogan attı.

    Burada, grup üyeleri, ölen işçilerin fotoğraflarını yere bırakıp saygı duruşunda bulundu, ellerindeki karanfilleri bıraktı.

    "Yavrum büyüyecek, 'baba' diyemeyecek"

    Ölen işçilerden Ahmet Yağal'ın eşi Selma Yağal, bir seneden beri hala eşimi kaybettiğime inanamadığını anlatarak "Çok büyük üzüntü içerisindeyim. O acıyı tekrar yaşadım, yaşamaktayım. Kanadı kırık bir kuş misali, artık kanadım kolum kırık. Yavrumun ise babası yok. Yavrum büyüyecek, 'baba' diyemeyecek. Çocuğumun günahı neydi" dedi.

    Sorumluların vicdanları varsa, köşe bucak kaçacaklarına adalete teslim olmaları gerektiğini belirten Yağal, "Onların çocukları baba derken hiç vicdanları sızlamıyor mu" diye konuştu.

    Devlet büyüklerinden yardım isteyen Yağal, suçluların yakalanmasını istedi.

    Anma programının sonunda Selma Yağal kucağındaki oğluyla ve ölen diğer işçilerin yakınlarıyla yangının çıktığı alanda dua etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow