hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güler'den PKK'nın elindeki kamu görevlileri açıklaması

    Gülerden PKKnın elindeki kamu görevlileri açıklaması
    expand

    İçişleri Bakanı Muammer Güler, PKK'nın kaçırdığı kamu görevlilerinin yarın teslim edileceğini açıkladı.

    İçişleri Bakanı Muammer Güler, kaçırılan kamu görevlileri ile ilgili olarak da bir heyetin teşkil edildiğini belirterek, "Heyetin yarın gideceği ve yarın bize teslim edileceği ifade edildi. İnşallah ailelerine kavuşmasını bekliyoruz, ailelerini haberdar ettik" dedi.

    Güler, Bakanlar Kurulu toplantısına gelişinde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güler, terör örgütünün kaçırdığı kamu görevlileri ile ilgili sorusu üzerine, "Kaçırılan kamu görevlileri ile ilgili bir heyetin teşkil edildiği, 3 BDP milletvekili, Mazlumder Başkanı, İHD Genel Başkanı ve Diyarbakır İl Başkanından oluşan bir heyetin yarın gideceği ve yarın bize teslim edileceği ifade edildi" dedi.

    Cuma gününden itibaren bir müsteşar yardımcı başkanlığındaki heyetin Habur'da bulunduğunu ifade eden Güler, şunları kaydetti:

    "Emniyet birimleri, güvenlik birimleri, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Cumhuriyet savcıları ve sağlık birimleriyle gerekli koordine kuruldu. Şu anda orada Müsteşar Yardımcısı başkanlığında Şırnak Vali Vekilimiz, Habur Mülki İdare Amirimiz, Silopi Kaymakamımız, gümrük yetkilileri ile diğer bütün yetkililer olayı koordine ettiler. Kamu görevlilerin inşallah ailelerine kavuşmasını bekliyoruz. Ailelerini de haberdar ettik, inşallah Habur'da görüşmelerini sağlayacağız."

    Şova dönüşmesine izin verilmeyecek

    "Daha önce Başbakan Erdoğan'ın bir uyarısı olmuştu. 'Yeni bir Habur istemiyoruz, şova dönüşmesin' diye. Bu konuda ne diyeceksiniz" şeklindeki soru üzerine Güler, "Kesinlikle böyle bir şeye fırsat verilmeyecek. Bunu burada ifade ediyorum. Kendilerinin de bu anlayışı göstermelerini bekliyoruz. Böyle bir şeye fırsat vermemiz mümkün değildir. Madem bir teslimat yapılacaksa, onun usulü idaresinde yetkili oradaki arkadaşlarımıza gerekli özen gösterilerek, teslim edilecektir. Dediğiniz şekildeki görüntülerin de asla yaşanmasını istemiyoruz. Biz de bu konuda gerekli tedbirlerimizi almış durumdayız" dedi.

    "Olayla ilgili geniş araştırma devam ediyor "

    Güler, 11 Şubat'ta, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamayla ilgili emniyet ve istihbarat birimlerinin koordinasyon içinde önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

    "O gün sizlere dağıttığımız olayla ilgili görüntülerde, Suriye'ye geçtiği görülen bir bayan ile bir erkek gözaltına alındı. Ayrıca olayın organizatörü olan bir şahıs daha gözaltına alındı. Bunlara yardım ve yataklıkta bulunan 5 kişi daha olmak üzere toplam 5'i Suriye uyruklu 8 kişi gözaltına alınmıştı. 3 kişi savcılık tarafından serbest bırakıldı.

    Bugün 4'ü Suriyeli biri Türkiye Cumhuriyet vatandaşı 5 kişi, mahkemeye tutuklama talebiyle sevk edildi. Bu şahısların ikisi bizzat patlamayı gerçekleştiren araçla gelen kişiler. Bir tanesi de organizasyonu yapan kişi. Bir kişinin daha aranmasına devam ediliyor. Elbette olayla ilgili araştırma devam ediyor. Sebepleri konusunda kimlerce teşvik edildiği, nasıl düzenlendiği konusunda elimizde bilgiler var."

    "Suriye istihbaratı ile bağlantısı var mı" sorusu üzerine Güler, "Evet Suriye istihbaratıyla, ordu yetkilileriyle irtibatlı olduklarını tespit ettik. Tabii bunlar yargı aşamasında ortaya çıkacak. Ayrıca Suriye'ye yapılan insani yardımı önleme amacına matuf olduğunu biliyoruz. Daha önce de birtakım hazırlıklar içinde olmuşlar. Ancak alınan güvenlik tedbirleri sebebiyle buna fırsat bulamamışlar. Tabii ki şaşırtmaca olarak olayda kullanılan şahısların da kimliklerine bakıldığı zaman olaya farklı görüntü verilmeye çalışıldığı anlaşılıyor. Emniyet görevlilerini de kutluyorum. Çok önemli bir çalışmayı
    gerçekleştirdiler. Tabii ki başka bağlantıları da şu anda araştırmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

    "Araç nereye gidiyordu" sorusu üzerine de Güler, "O tarihte orada yapılacak bir toplantı da söz konusu. Onu da hedef almış olabilirler. Ama genel olarak böyle bir hedefi her zaman gözetiyorlar. Onu tespit etmiş olduk" yanıtını verdi.

    "Suriye'de gözaltına alınan var mı" sorusu üzerine ise Güler, "Bu konuyla ilgili detaylı açıklama yapamam. Şahısların ikisi Suriye'ye kaçmıştı oradan" karşılığını verdi.

    "Sürece zarar vermeyecek şekilde gerçekleşmesini bekliyoruz"

    Nevruz kutlamalarına ilişkin önlemlere ilişkin olarak da Güler, şu açıklamada bulundu:

    "17'sinden başlamak üzere 21'inde bitmek üzere değişik illerimizde müracaatlar yapıldı. Biz bu müracaatları kabul ettik. Elbette yasal ve bir günün kutlaması şeklinde değerlendiriyoruz. Geçmiş yıllarda yaşanan olumsuzlukların, şiddet hareketlerinin yaşanmasına izin vermemek anlamında rutin tedbirlerimizi sürdürüyoruz. Bu sürece zarar vermeyecek şekilde gerçekleşmesini de bekliyoruz."

    Güler, Nevruz'un herkesin yaşamak istediği bir sevinci ifade ettiğini belirterek, "Yeni bir günü ifade eder. Bu anlamda herkesin kendisini ifade edebileceği, bayram coşkusunu yaşayabileceği ama bunların başkalarının özgürlüğünü ihlal etmeden gerçekleşmesini biz arzu ediyoruz ve buna uygunda tedbirlerimiz sürdürdük" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow