hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mersin'de define heyecanı

    Mersinde define heyecanı
    expand

    Mersin'de ilkel bir ağaç çubuğunun verdiği sinyallerden yola çıkan Hataylı madenci 55 yaşındaki Hikmet Rençber, yaklaşık 150 bin lira harcayarak merkez Toroslar Belediyesi'nin yeşil alanında define aramaya başladı.

    Mersin'de yer altında büyük bir hazine olduğuna inanan Hikmet Rençber, yaklaşık 7 ay önce kazı izni için çalışma başlatarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvurdu.

    Aylar süren çalışmada yaklaşık 150 bin lira harcayan Rençber'e Mersin Valiliği'nce define arama ruhsatı verildi.

    Kent merkezindeki doğal oluşumlu tepenin eteklerindeki yeşil alan içinde 100 metrekarelik alan için ruhsat alan Hikmet Rençber, müze görevlileri, belediye, defterdarlık ve polis gözetiminde kazıya başladı. İş makineleriyle yapılan kazı, bölgede de heyecan yarattı. Bazı kişiler de 'kaçak kazı' yapılıyor ihbarında bulundu.

    Çatal ağaç çubuk yol gösterdi

    Bölgede uzun süredir bir hazine olduğu yönünde rivayet olduğunu belirten Hikmet Rençber, bunun için kullandığı çatal ağaç parçasının bunu doğruladığını iddia etti.

    Çatal ağaç parçasını bölgede yüzeye paralel tuttuğunda rezerve doğru eğildiğini, bunun madencilik dilinde 'Orada bir maden rezervi var' anlamına geldiğini savunan Rençber, "6 yıldır bu meslekle uğraşıyorum. Burada maden olup olmadığını ağaç çubukla denedim. Baktım farklı bir enerji var. Bu enerjiyi yaklaşık 1.5 kilometreden aldım" dedi.

    Türkiye'nin 7'nci harikası çıkacak

    Bölgede aldığı izlenimlerden yola çıkarak özel cihazlarla yer altındaki hazineyi görüntülediğini de iddia eden Hikmet Rençber, geldikleri aşamayı şöyle anlattı:

    "Ruhsatlı izni için 150 bin lira masraf ettik. Şu anda kazı yaptığımız alan yeşil alanıdır. Burada belki Türkiye'nin 7'nci harikası çıkacak. Bunu herkes bilmez, ben elimde çubukla bütün madeni buluyorum. Demiri, kurşunu, çinkoyu, kalayı, ben bu çubukla buluyorum. Tabii bu bir maharet ve tecrübe gerektirir. Herkes eline çubuğu aldığı zaman 'Ben bulurum' diye bir şey yok. Burada uzunca senelerin emeği var. Buradan çıkacak her şey devlete verilecek. Burada sayımı yapılacak. Tutanak tutulacak, hepsi net olarak belirlenecek. Ondan sonra da kıymet takdir komisyonu devreye girecek, kanuni ölçülerde hak ettiğimizi alacağız."

    Hikmet Rençber, büyük heyecan yaşadığını da vurguladı. Rençber, daha sonra şunları söyledi:

    "Çok umutluyuz. Çünkü yerin altında kalanın kimseye faydası yok. En azından yer üstünde ülkemize faydası olsun diye düşünüyoruz. Teknik cihazlarla yaptığımız çalışmada da yerin yaklaşık 24 metre altında 2-3 metrekare odalar içerisindeki büyük kazanlarda, 3 bin yıl öncesine ait olduğunu sandığımız basılmış altın paralar var. Şu anda, tahminlerimize göre burada yerin altında Türkiye'nin tüm borçlarını ödeyecek bir servet yatıyor. İnşallah, devletimiz bu kanun ve yönetmelikleri değiştirir de, kaçak kazı işlemleri bir son bulur. 40-45 senedir devam eden bu kanun vatandaşları kaçak kazıya zorluyor. Bu da yer altından çıkan bütün tarihi eseleri yurt dışına çıkarıyor. Yurt dışına faydası oluyor. Ondan sonra bizlerde yurtdışından bizler bunlar almak için çabalıyoruz. Herhangi bir yer tespit yapmadan direk yer altına iniyoruz."

    Polis 24 saat nöbet tutuyor

    Polis ekiplerinin 24 saat nöbet tuttuğu bölgede devam eden kazı çalışmalarını yakından görmek isteyen meraklı vatandaşlar da büyük heyecan yaşıyor. Kazı çevresine gelen vatandaşların bazıları da bölgede altın olduğunun yıllardır konuşulduğunu ancak bunun bir rivayet olarak kaldığını anlattı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow