hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'da binler "Nevruz"u kutladı

    İstanbulda binler Nevruzu kutladı
    expand

    Geçen sene İstanbul Valiliği'nin Nevruz kutlamalarına izin vermediği Kazlıçeşme Meydanı'nda bu yıl manzara çok farklıydı. Binlerce kişiyi şarkılarla, halaylarla Nevruz'u kutladı. Meydandan çözüm sürecine destek mesajları yükseldi.

    İstanbul Kazlıçeşme hınca hınç doldu. Meydan müzik ve halaylarla inledi, binlerce kişi Nevruz'u kutladı.

    BDP'nin organize ettiği kutlamalarda güvenlik önlemleri olağanüstüydü. Meydan ve çevresine yaklaşık 7 bin polis görev aldı.

    Alana girişte arama noktaları kuruldu. Özel harekat polisleri de meydandaydı..

    Nevruz ateşini BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş yaktı. Demirtaş yerel kıyafetle çıktığı kürsüde çözüm sürecine destek mesajları verdi.

    Demirtaş, "Herbirimizin diliyle kimliğiyle özgürce yaşayacağı bir toplum yaratabiliriz. Bundan rahatsız olanları anlamakta zorlanıyoruz. Eğer çözüm öneriniz yoksa susun, gölge etmeyin" dedi.

    İmralı'ya giden ikinci heyette yer alan BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder de Kazlıçeşme'den seslendi,
    "Barış iradesini yere düşürmemek için elimizden ne gelirse yapacağız" şeklinde konuştu.

    Konuşmaların ardından kutlamalar konserlerle devam etti.

    Binlercek kişi şarkılarla, halaylarla Nevruz'u kutladı. Kentteki kutlamalar olaysız sona erdi.

    Demirtaş: "Müzakere masasını desteklemeye devam edeceğiz"

    Selahattin Demirtaş, partisinin Kazlıçeşme'de düzenlediği Nevruz etkinliğine, İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel ile geldi.

    Nevruz Bayramı'nın bu yıl yeni bir dönemin, yeni bir sürecin müjdesiyle geldiğini kaydeden Demirtaş, çözüm sürecine değindi.

    Gelinen noktanın "kimsenin lütfu değil bir mücadelenin sonucu" olduğunu savunan Demirtaş, "Keşke bu günlere çok daha önce gelseydik. Keşke binlerce on binlerce gencimiz evladımız yaşamını yitirmeden bu barış sürecini konuşarak, müzakere ederek çözme anlayışını geliştirebilseydik ama maalesef geç oldu" diye konuştu.

    "Kürtlerin talepleri, ezilenlerin talepleri, Alevilerin talepleri, bütün dillerin ve kültürlerin talepleri demokratik özgürlükçü bir anayasada inşa edilirse barışın ayakları yere basar. Yoksa barış bir uçan balon gibi elimizden kayar gökyüzünde kaybolur" ifadelerini kullanan Demirtaş, şunları kaydetti:

    "AKP hükümeti de bütün bu süreçten geçmişten ders çıkararak önümüzdeki döneme yaklaşmalıdır. Bizler Barış ve Demokrasi Partisi olarak hükümetin müzakereye, görüşmeye dair attığı adımları destekledik, desteklemeye devam ederiz ama biz Barış ve Demokrasi Partisi'yiz, onlar AKP'dir. Biz AKP ile ittifak yapmıyoruz, biz AKP ile seçim işbirliği yapmıyoruz. Biz muhalefet partisi olarak iktidar partisine karşı her türlü demokratik muhalefet hakkımızı her zaman her yerde kullanmaya devam ederiz ama barış süreci, barışın dili ve insanların ölmeyeceği gençlerin birbirini öldürmeyeceği bir müzakere masasını da desteklemeye devam edeceğiz."

    BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de yaptığı konuşmada, çözüm sürecine değinerek, "Biz bir mücadelenin sonuna gelmedik, bir mücadelenin en acı bölümünün sonuna geldik. En yakıcı, ölümlü kanlı bölümünün sonuna geldik. Bundan sonrası artık yeni Türkiye'yi bütün halklarla birlikte inşa etmenin zamanıdır" dedi.

    Bazı illerde gerginlik

    İzmir:
    Göztepe - Karşıyaka maçı nedeniyle İzmir'deki kutlamalarla ilgili endişe duyuluyordu. Aslında miting Gündoğdu Meydanı'nda yapılacaktı. Fakat o gün Atatürk Stadı'nda Göztepe - Karşıyaka maçı vardı.
    Bir provokasyon almasından endişe edildi, önce maç pazartesiye alındı.

    Fakat taraftarların tepkisi ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın devreye girmesi üzerine maçın pazar günü oynanması kararlaştırıldı.

    Sosyal medya üzerinde mitinge karşı tepki oluşturmak için kampanya yapanlara operasyon yapıldı.
    Bunun üzerine BDP yönetimini  devreye girdi.

    Mitingin Gündoğdu Meydanı yerine Buca'daki Akıncılar top sahasında yapma kararı alındı.

    Erzurum:

    Erzurum'da BDP'nin düzenlediği Nevruz kutlamalarının ardından Mahallebaşı semtine gitmek isteyen grupla polis arasında arbede yaşandı. Palandöken ilçesi Kazım Yurdalan Mahallesi'nde BDP İl Teşkilatı tarafından yapılan mitingin ardından, Havuzbaşı'nda toplanan karşıt görüşlü grup, Cumhuriyet Caddesi'nden slogan atarak Lalapaşa Camisi yanına kadar yürüdü. Polis ekipleri, grubu burada kurdukları barikatla durdurmaya çalıştı. Bir süre bekleyen grup, saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okudu. Gruptakilerin, daha sonra barikatı aşarak yürümek istemesi üzerine grupla polis arasında arbede yaşandı. Olay sırasında yaralanan 1 polis memurunu meslektaşları araca kadar taşıdı. Bu sırada ara sokaklara kaçarak Mahallebaşı'na giden gruptakilerden bazıları, BDP il binasının bulunduğu sokağa girerek, karşıt görüşlü kişilerle tartıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine iki grup, birbirine taş attı. Yaşanan arbedede, iki polis aracıyla bazı iş yerlerinin camları kırıldı. Çıkan olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

    Kocaeli:
    Kocaeli'de de Nevruz için toplanan kalabalık ülkücü gençlerin saldırısına uğradı. İki grup arasında yaşanan gerginlik polisin araya girmesiyle son buldu.

    Öğle saatlerinde Nevruz kutlaması yapmak için Endüstri Meslek Lisesi önünde toplanan kalabalığa yoldan geçen gençler laf attı. Polisin araya girmesiyle uzaklaştırılan gençler kısa sürede toplanarak yürüyüş yapanlara saldırdı. Polisin araya girmesiyle boş bir sokağa alınan gençler kısa sürede önlerine konan barikatı da yıkarak yürüyüş yapan kalabalığa saldırdı.

    Karşı karşıya gelen iki tarafı araya giren polis ekipleri güçlükle ayırdı. İki grubu karşı karşıya getirmeyen polis çevredeki güvenlik önlemlerini daha da artırdı.

    Mersin:
    Mersin'de Nevruz kutlamalarının yapıldığı Tırmıl meydanında kalabalığın dağılması sırasında bir grup terör örgütü yandaşı, güvenlik önlemi alan çevik kuvvet polislerine taşlı saldırıda bulundu. Yaklaşık 30 kişilik grup arasında yüzleri maskeli kişilerin attığı taşlardan biri polis Seçkin Deniz'in başına isabet etti. Hafif yaralanan polis memuru Seçkin Deniz, meslektaşları tarafından Mersin Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Yaralı polis, Acil Servis'te yapılan tedavinin ardından taburcu edildi.

    Ankara:
    Ankara'da, Nevruz Bayramı dolayısıyla etkinlik düzenlendi. BDP'nin de aralarında bulunduğu bazı siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen etkinliğe katılanlar, Toros Sokak'ta toplanıp pankartlar açtı ve sloganlar eşliğinde Kolej Meydanı'na yürüdü. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, burada yaptığı konuşmada, Nevruz'un barış ve kardeşlik anlamı taşıdığını, ilk kez barışa çok yaklaşıldığını söyledi. Süreci yönetenlerden şeffaf olmalarını beklediklerini de ifade eden Sakık, "PKK barışa karşı çıksa, Kürt halkı PKK'ya karşı çıkar" dedi. Konuşmanın ardından meydanda nevruz ateşi yakıp türküler eşliğinde halay çeken kalabalık, daha sonra dağıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow