hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Ergenekon'un varlığı sabit"

    Ergenekonun varlığı sabit
    expand

    Ergenekon Davası'nda, dönemin kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu 64 sanık için ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi. Davanın bir sonraki duruşması 8 Nisan'da yapılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ergenekon" davasında, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, esasa ilişkin mütalaasını mahkemeye sundu.

    Pekgüzel, mahkemeye sunduğu mütalaasında, "Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır" ifadesine yer verdi.

    2271 sayfalık mütalaanın özeti okundu.

    Savcı Pekgüzel, esas hakkındaki mütalaasında aralarında Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek, Ali Yasak, Emin Şirin, Güler Kömürcü Öztürk ve Tanju Güvendiren'in de bulunduğu 96 sanığın "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" suçundan 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi.

    KİM İÇİN NE KADAR CEZA İSTENDİ? 

    Başbuğ ve Özkan'a ağırlaştırılmış müebbet

    Savcı, mütalaasında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Orgeneral Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu 10 sanığın TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını istedi.

    Bu sanıkların Terörle Mücadele Kanunu'nun 5'inci maddesi uyarınca da cezalandırılmasını talep eden Pekgüzel, Yargıtay içtihatlarına göre bu sanıkların terör örgütü yöneticiliğinden cezalandırılmasına yer olmadığını kaydetti.

    Balbay'a ağırlaştırılmış müebbet

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davanın tutuklu sanıklarından CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın, TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

     Perinçek ve Hilmioğlu'na ağırlaştırılmış müebbet  

    İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi. Pekgüzel, Perinçek'in Yargıtay içtihatlarına göre örgüt yöneticiliğinden cezalandırılmasına gerek görmedi.

    Savcı Pekgüzel, sanığa TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını istedi.

    Savcı mütalaasında, tutuklu yargılanan eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu için de  TCK'nın 312/1'ici maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep etti.

    CHP'li vekile ağırlaştırılmış hapis

    Davanın tutuksuz sanıklarından CHP Milletvekili Sinan Aygün'ün de, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kemal Gürüz'e ağırlaştırılmış müebbet

    Savcılar, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz hakkında da TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep ettiler.

    "Ergenekon" davasından tutuksuz yargılanan Gürüz, Ankara'da yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.

    Yine yazar Yalçın Küçük hakkında da ağırlaştırılmış hapis cezası istendi.

    Alemdaroğlu ve Ersöz'e ağırlaştırılmış müebbet

    Savcı tutuksuz yargılanan eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun TCK'nın 312/1 maddesi gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını ve tutuklu sanıklardan emekli Tuğgenerel Levent Ersöz'ün de, TCK'nın 312/1 maddesi gereğince, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

    Avukat Kemal Kerinçsiz'in de ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

    Haberal ve Eruygur'a ağırlaştırılmış müebbet

    Tutuklu sanıklardan CHP Milletvekili Mehmet Haberal'ın ve tutuksuz sanıklardan emekli Orgeneral Şener Eruygur'un, TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alparslan Aslan'a 4 kez ağırlaştırılmış müebbet

    Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, esas hakkındaki mütalaasında, Danıştay saldırısının faili, tutuklu yargılanan Alparslan Aslan'ın 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

    Tutuklu yargılanan Osman Yıldırım'ın ise ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenilen mütalaada, Danıştay saldırısına ilişkin ise gönüllü olarak vazgeçtiği için cezalandırılmaması talep edildi.

    Veli Küçük için 6 kez ağırlaştırılmış

    ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün TCK'nın 312/1'inci maddesi gereğince bir kez, Danıştay saldırısına ilişkin ''adam öldürmeye azmettirmek'' suçundan bir kez, 4 kişiyi ''öldürmeye teşebbüs etmek'' suçlarından da 4 kez olmak üzere toplam 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

    Sedat Peker'e 15 yıl istemi

    Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, aralarında Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek, Ali Yasak, Emin Şirin, Güler Kömürcü Öztürk ve Tanju Güvendiren'in de bulunduğu 96 sanığın "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" suçundan 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi.

    İbrahim Şahin'in cezasının 37.5 yıla indirilmesi talebi

    "Ergenekon" davasının tutuklu sanıklarından eski Özel Herekat Dairesi 
    Başkanvekili İbrahim Şahin'in TCK'nın 312/1'inci maddesinden cezalandırılması, sanığın akıl hastalığı nedeniyle cezasının 37.5 yıla indirilmesi talep edildi.

    Sanığa, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    öngören Pekgüzel, ancak Şahin'in akıl hastalığı nedeniyle cezasında indirim uygulanarak 37.5 yıla düşürülmesini talep etti.

    Muzaffer Tekin'e iki kez

    Muzaffer Tekin hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

    Beraat istemleri

    Savcı, Ümraniye'de bombaların bulunduğu evde oturan Ali Yiğit'in ve Danıştay saldırısıyla ilgili Süleyman Esen ile Salih Kunter'in beraatini istedi.

    6 sanık için tahliye istemi

    ''Ergenekon'' davasında 275 sanık hakkında, savcı tarafından hazırlanan mütalaanın okunması tamamlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, 2 bin 217 sayfalık mütalaa, 3 savcı tarafından yaklaşık 5 saatte okundu.

    Savcı, tutuksuz yargılanan 19 sanık hakkında ''yakalama'' kararı çıkarılması, 6 tutuklu sanığın da tahliyesini istedi.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı Mehmet Ali Pekgüzel, aralarından Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, eski sendika yöneticisi Mustafa Özbek, Muhittin Erdal Şenel, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Prof. Dr. Erol Manisa, eski rektörler Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran ile Ferit Rıza Bernay ve Ferit İlsever'in de aralarında bulunduğu tutuksuz yargılanan 19 sanık hakkında yakalama kararı verilmesini talep etti.

    Pekgüzel, mütalaasında tutuklu yargılanan Fatma Cengiz, Bülent Sarıkahya, Ulaş Özel, Oğuz Bulut, Mehmet Zekeriya Öztürk ve İbrahim Özcan'ın da tahliyesine karar verilmesini istedi.

    Tutukluluk hallerine devam

    Mahkeme verilen aradan sonra İlker Başbug'un da aralarında bulunduğu 67 tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamına karar verirken, 6 sanık hakkındaki tahliye talebini ise reddetti.

    Yakalama kararı çıkartılması istenen 20 sanık ile ilgili yakalama kararının şu aşamada reddine karar veren mahkeme heyeti, sanıklara yurt dışı çıkış yasağı konulmasına karar verdi.

    Dava 8 Nisan'a ertelendi.

    Tartışma çıktı

    Bu arada, mütalaa okunurken tartışmalar çıktı. Avukatlar taleplerinin karara bağlanmasını istedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow