hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "1 Mayıs'a katılıp, pankart taşımaktan 15 yıl" istemi

    1 Mayısa katılıp, pankart taşımaktan 15 yıl istemi
    expand

    Ankara'da 1 Mayıs'a katılarak, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya ve Deniz Gezmiş pankartı taşımaktan yargılanan 13 kişinin 15'er yıl hapsi istendi.

    Ankara'da, "DHKP-C üyesi oldukları ve propagandasını yaptıkları" iddiasıyla 1'i tutuklu 16 kişinin yargılandığı davada, mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, 13 kişinin 15'er yıla kadar hapsini istedi.

    Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Umut Şener ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.

    Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özgür, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

    Mütalaada, 1 Mayıs 2011'de Çorum'da gerçekleştirilen "1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma" mitinginde, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği pankartı arkasında yürüyüşe katılan grubun, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya ve Deniz Gezmiş'in posterlerini taşıması ve terör örgütü propagandası yapması üzerine soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı.

    Soruşturma kapsamında, sanık Umut Şener'in DHKP-C'nin Çorum il sorumlusu olduğunun tespit edildiği ileri sürülen mütalaada, Şener ile diğer sanıklar Halil Top ve İbrahim Devrim Top'un örgütsel görüşme ve toplantılar için sık sık İstanbul ve Ankara'ya gittikleri belirtildi. Şüphelilerin, Çorum'da dergi çıkarma, çeşitli eylemler ve organizasyonlar düzenleme ve dernek binasında toplantılar yapma gibi faaliyetler yürüttüğü anlatılan iddianamede, şüphelilerin katıldıkları eylemlerde örgüt propagandası yaparak, suçu ve suçluyu övdükleri, örgüte eleman kazandırmaya yönelik çalışmalar yürüttükleri iddia edildi.

    Mütalaada Umut Şener'in sorumluluğunda hareket ettiği öne sürülen Gözde Erdal, Halil Top, Hüseyin Teke, Dursun Turna, İbrahim Devrim Top, Ender Özçiftçi, İbrahim Eral ve Gözde Teke'nin DHKP-C'nin Çorum il örgütlenmesini oluşturdukları iddia edildi. Mütalaada, sanıkların örgütsel faaliyetleri ve toplantıları gizlemek için Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çorum Temsilciliğini kullandıkları iddia edildi.

    Sanıklar Umut Şener, Gözde Erdal, Halil Top, Hüseyin Teke, Dursun Turna, İbrahim Devrim Top, Ender Özçiftçi, İbrahim Eral ve Gözde Teke'nin "terör örgütü üyesi olmak", Abdülkadir Yıldız, Hüseyin Gezer, Coşkun Şenol ve Can Yücel'in ise "örgüt adına suç işleyerek örgüte üye olmak" suçlarından 15'er yıla kadar hapsi istenen mütalaada, 6253 sayılı Kanun'un "dava ve cezaların ertelenmesi" başlıklı geçici 1. maddesi uyarınca sanıklar hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yürütülen kovuşturmanın ertelenmesi talep edildi.

    Savcı Özgür, sanık Umut Şener'in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini de istedi.

    Söz alan sanık Umut Şener, örgütsel faaliyetlerde bulundu iddiasıyla bugüne kadar çok defa tutuklandığını ancak yargılama sonucunda beraat ettiğini belirterek, "Ben bu soruşturmadan tutuklanalı 1 yıl oldu. Bu anlamda devletten alacağım var. Bir komplo sonucu soruşturmaya dahil edildim. Tahliyemi ve beraatımı istiyorum" dedi.

    Sanık avukatları da esas hakkındaki mütalaya karşı beyanda bulunmak için süre talep etti.

    Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, verilen aranın ardından kararı açıkladı.

    Esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için sanık avukatlarına süre veren mahkeme, sanık Umut Şener'in tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow