hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbakan Erdoğan'dan bayrak eleştirisi

    Başbakan Erdoğandan bayrak eleştirisi
    expand

    Başbakan Erdoğan, Öcalan'ın PKK'ya ülkeyi terk etme çağrısını, "Olumlu bir gelişme olarak görüyorum" diye değerlendirdi. Erdoğan, kutlamalarda Türk bayrağı olmamasını da eleştirdi.

    Erdoğan ile Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Başbakanlık Resmi Konutu'nda baş başa ve heyetlerarası görüştü. Heyetlerarası görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da katıldı.

    Görüşmenin ardından Erdoğan ve Rutte, ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan, toplantıda yaptığı açıklamada, sabah Kraliçe Beatrix ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Erdoğan, "Nisan sonu itibarıyla onların da görevlerini veliaht prense devriyle birlikte Hollanda'da tabii bu düzeyde yeni bir dönem başlayacak. Bu dönemin de Hollanda ile ilgili olarak başarılarla dolu olmasını özellikle temenni ediyoruz" dedi.

    Ayrıca Başbakan Rutte ile önce dar kapsamlı yaptıkları görüşmede Türkiye-Hollanda ilişkilerini en geniş manada ele alma imkanlarının olduğunu belirten Erdoğan, "Özellikle şu vurgulamak istiyorum, Türkiye'nin bölgedeki sorunları, Suriye ile ilgili konuyu ele alma imkanımız, fırsatımız oldu. Ardından tabii yine şu anda Türkiye'nin bölgedeki bu sorunlarının yanında terör örgütüyle ilgili mücadelede attığımız adımlar ve bu konunun Avrupa'daki yansıması, Avrupa'daki yine terör örgütünün  yapılanmalarına yönelik geçmişten bugüne olan süreci değerlendirme fırsatımız oldu" diye konuştu.

    "Samimi yaklaşanlar açısından olumlu tepkiler doğurmuştur"

    Türkiye'de AK Parti iktidarının attığı kararlı adımları özellikle vurgulamak istediğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

    "Son dönemdeki, bunun adı çözüm sürecidir, bu çözüm sürecine yönelik attığımız adımı özellikle kendilerine de ifade ettim. Nitekim bugün Diyarbakır'da yapılan miting ile bu mitingde okunan mektup öyle zannediyorum ki halkımız arasında samimi yaklaşanlar açısından olumlu tepkiler doğurmuştur ama bu süreci özellikle olumsuz etkileme gayreti içerisinde olan bazı marjinal gruplar tarafından da tabii ki bunlar, olumsuz yaklaşımlar devam edecektir. Çünkü terör üzerinden beslenen gruplar var ülkemizde. Bu terör üzerinden beslenen grupların oyununu da bozan bir süreçtir. Bundan dolayı bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Tabii gönül şunu çok arzu ederdi, onu açıkça söylemem lazım, Diyarbakır'da yapılan böyle bir çözüm süreci mitinginde orada Türk bayrağının, Türk bayraklarının olması gerekirdi. Türk bayrağının orada olmayışı, aslında hala bu süreci olumsuz etkilemek gayreti içerisinde olanların bana göre bir provokatif yaklaşımıdır. Çünkü bunu Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak özellikle bir millet kavramı içerisinde tek millet, tek bayrak, bunu sürekli, Diyarbakır'da dahi söyleyen bir Başbakan olarak bir tek vatan, tek devlet anlayışıyla buna yaklaşan ki nitekim Öcalan'ın mesajının içerisinde de bunları görüyoruz. Mesajın içinde bunlar da var ama bu uygulamalar mesaja ne yazık ki ters düşüyor. Temenni ederim ki zaman içerisinde bunlar da giderilmek suretiyle ülkemizde 30 yıldır yaşanan sıkıntıyı böylece bir an önce aşmış oluruz diyoruz ve silahlar bırakılır, sınır dışına geçmek isteyenler sınır dışına geçmek suretiyle ülkemiz o beklediği, aradığı refahı, huzuru, mutluluğu yakalar."

    Öte yandan Hollanda Başbakanı Rutte ile görüşmelerinde,  eşcinsel bir çifte evlatlık verilen Yunus hakkında da görüştüklerini belirten Erdoğan, "Özellikle Yunus ile ilgili konuyu da aramızda görüştük. Bu konuda da yine ilgili bakanlarımız ve STK'lar vasıtasıyla bir adım atmak suretiyle bunu da bir çözüme kavuşturma noktasında bizler de STK'ları devreye sokalım istiyoruz. Bu konuya, değerli mevkidaşım, kendileri de STK'lara biz de bu konuda çok önem veriyoruz. Onlar vasıtasıyla bu tür vakaları, olayları çözebiliriz noktasındayız. Bu adımı da müşterek olarak atmamızda çok büyük faydanın olduğuna inanıyorum" şeklinde konuştu.

    "Olumlu bir gelişme olarak görüyorum"

    Diyarbakır'daki nevruz kutlamalarında okunan mesajı nasıl değerlendirdiği ve bundan sonraki süreçten beklentilerinin neler olduğu şeklindeki soruya Başbakan Erdoğan, "Doğrusu bu açıklamayı olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Çağrıyı, daveti olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Ancak aslolan tabii bu çağrının ötesinde uygulamadır. Uygulamada ne olacağı çok önemlidir" yanıtını verdi.

    Erdoğan, mesajdaki ifadelerin ne nedenli karşılık bulacağını en kısa zamanda görmeyi arzu ettiklerini vurgulayarak şöyle devam etti: "Zaten uygulamaya geçtiği andan itibaren de Türkiye'de hava değişecektir. Bölgede hava değişecektir. Ben buna inanıyorum. Buradaki ifadelerde yatan birçok mesaj biliyorsunuz, aylardır, yıllardır söylediğimiz sözler.
    Silahlar bırakılmalıdır ve eyleme karışmış, karışmamış bunları tabii bizler şu anda bilemeyiz ama Habur'da bazı örneklerini yaşadık, ülkemizi terk etmeleridir. Ülkemizi terk etmeleri halinde de zaten bir sulhu sükun söz konusudur. O zaman bizim güvenlik güçlerimizin de zaten operasyon yapma gibi bir lüksü kesinlikle yoktur diye defaatle söyledik. Bu operasyonlarda zaten kendiliğinden biter. Ta ki bu tür eylemler olmasın."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow