hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Tarih akarsa bizim irademizle akar"

    Tarih akarsa bizim irademizle akar
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, tarihi olmayanın geleceği olmayacağını belirterek, ''Bundan sonra tarih akarsa Türk bakmaz. Bundan sonra tarih akarsa bizim irademizle akar'' dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davutoğlu, Manisa Genç İşadamları Derneği'nin (MAGİAD) Anemon Otel'de düzenlediği "Değişen dünya düzeninde Türkiye'nin rolü" konulu konferansa katıldı.

    Davutoğlu, yaptığı konuşmada, tarihi olmayanın geleceği olmayacağını belirterek, "Bundan sonra tarih akarsa Türk bakmaz. Bundan sonra tarih akarsa bizim irademizle akar" açıklamasında bulundu.

    Gittikleri bir çok ülkede yaptıkları görüşmeler sonrasında kendilerine teşekkür edildiğini kaydeden Davutoğlu, şunları söyledi:

    "Bu teşekkür bana değil, sizlerin her birine yapılmış bir teşekkürdür. Neredeyse şehidimizin olmadığı coğrafya yok. Neden, neden bizim dedelerimiz Konyalı, Manisalı, Erzurumlu, Üsküplü, Kudüslü, Şamlı ya da Yemenli. Son 150 yıl içinde neredeyse bütün Afro - Avrasya kıtasında her yere şehit olarak düşmüşler.

    Savundukları değerler ne ise biz bugün onların takipçisiyiz, bekçisiyiz. Savundukları topraklar nereyse o toprakların bu günde biz aynı şekilde sınırlarımızın ötesinde de olsa haklarının hukuklarının takipçisiyiz."

    Tarihi olmayanın geleceğinin olmadığını vurgulayan Davutoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti devleti konjoktürel şartlarda ortaya çıkmış bir devlet değildir. Bu millette belli şartlarda başkalarının lutfettiği bir coğrafyada ortaya çıkmış sıradan bir millet değildir. Biz geriye doğru o bilinci öylesine gereceğiz ki yayı, öylesine çalışacağız ki bizden sonraki nesiller o yaydan çıkan okun ulaştığı her yere yeni hedefler ortaya koyarak yürüyecekler" diye konuştu.

    Uluslararası sistemin son 200 yılın en büyük değişimini yaşadığını ifade eden Davutoğlu, bu değişimi bilenlerin ayakta kalacağını, statükoyu korumaya çalışanların hızlı akan tarihin içinde öğütüleceğini ifade ederek, "Tarih hızlı akarken siz eğer tereddüt ederseniz, tarih hızlı akarken hele bu tarih bir aksın ben sonra ona yetişirim derseniz, o tarih sizi ezer ve geçer. Tarihin peşinden koşulmaz. Tarihin içinde koşulur, önüne geçilir. Bundan sonra tarih akarsa Türk bakmaz. Bundan sonra tarih akarsa bizim irademizle akar" diye konuştu.

    "Türkiye fırtınalı bir coğrafyada bulunuyor"

    Türkiye'nin fırtınalı, çalkantıların yaşandığı bir coğrafyada bulunduğunu anlatan Dışişleri Bakanı, batıya bakıldığında Yunanistan'dan İtalya'ya kadar bir çok ülkede ekonomik krizin yaşandığını, güneye bakıldığında iç siyasi çalkantının, doğuda ise iç savaşın yaşandığına dikkati çekti.

    Davutoğlu, "Bu kriz kuşakları içinde ülkemizin hem istikrarını bozmadan yöneteceksiniz hem de krizlerden korunmaya çalışacaksınız. Yani hem şeytan taşlayacaksınız hem de tavaf
    edeceksiniz. Şeytan taşladım tavaf edemedim demeye hakkınız yok" ifadelerini kullandı.

    Türkiye'nin birçok ülkenin sözcüsü konumunda bulunduğunu ifade eden Ahmet Davutoğlu, şöyle konuştu:

    "Şimdi hangi dosyayı açarsanız açın o dosyada Türkiye'nin neler yapacağı merak edilerek konuşuluyor. Bir Filistin sorunu Türkiye olmadan çözülür mü? Suriye meselesi Türkiye devrede olmadan, Türkiye'nin görüşü alınmadan kalıcı bir çözüm olur mu? Bugün İran hala nükleer konusunda bizden yardım istiyor. Neyi hangi dosyayı açarsanız orada bizim bir görüşümüz var."

    "Türkiye büyük bir restorasyondan geçiyor"

    Türkiye son 10 yılda büyük bir restorasyondan geçtiğini belirten Davutoğlu, bu coğrafyada zayıf kalarak ayakta durulamayacağını söyledi.

    "Pazularınızın güçlü olması gerekiyor" diyen Davutoğlu, şunları söyledi:

    "Siz güçlü olmazsanız, size güç verenler aynı zamanda o pazularınızı nasıl kullanmanız gerektiği konusunda size yön verirler. O pazunun kaynakları kendi dinamik gücünden gelecek. Şu anda kendi tankını yapan, güvenlik ihtiyaçlarını kendisi karşılayan, kendi savaş uçağını üretme yolunda giden bir Türkiye var. Ekonomik yardım almaya başladığınızda özgürlüğünüzü kaybetmeye başlarsınız."

    Ekonomiyi büyütmek için sınırları kaldıracaklarını anlatan Davutoğlu, vizesiz gidilen ülkelerin sayısının her geçen gün arttığını dile getirdi.

    Dünyada herkesin büyükelçiliklerini kapatırken Türkiye'nin yeni büyükelçilikler açtığını anlatan Davutoğlu, "Bir meslektaşım 'bu kadar büyükelçilik açıyorsunuz, siz ne yapmak istiyorsunuz?' diye sordu. Dedim ki; siz yaşlanmış bir burjuvaziye sahipsiniz oturduğunuz yerden para kazanıyorsunuz, biz genç bir nüfusa sahibiz onların hareket ettiği her yerde büyükelçiliğimiz olacak. Bugün dünyada en çok temsil edilen 9. ülkesiyiz. İnşallah bir iki yıl içinde 231'e çıktığımızda dünyada en çok temsil edilen 5. ülkesi olacağız. Normalde dışişleri bakanının vatandaşlarının fazla hareket etmesini istemez. Bizim insanımız ne kadar hareket
    ederse ben mutlu olurum. Problem çıkarırsa da çözüyoruz. 2 yıl önce Afganistan'da kaçırılan Sertaç Dikilitaş'ın durumunu her gün takip ettim" diye konuştu.

    "Somali'de yaptığımız dış politika hamlesi itibarımızı artırdı"

    Türkiye'nin geri kalmış ülkelere yılda 2 milyar dolara yakın yardım yaptığını belirten Davutoğlu, "Somali de yaptığımız dış politika hamlesi eğer onlarca uluslararası organizasyon tertip etmiş olsaydık, 100 milyonlarca dolar uluslararası basına reklam verseydik, emin olun Somali'de yaptığımız yardımın oluşturduğu uluslararası itibarı sağlayamazdık. Biz Somali'ye uluslararası itibar için yardım etmedik. Dünyada bir Somali efsanesi yaşanıyor. Türkiye'nin Somali'de yaptıklarının efsanesi. Somali'de tüm birimleriyle çalışan tek büyükelçilik Türkiye Büyükelçiliği'dir" dedi.

    Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz ise dünyada tarihin sadece yaşanmadığı aynı zamanda yeniden yazıldığı bir ortamdan geçildiğini belirterek, "Türkiye'nin bir çok alandaki öncü rolü bizi gururlandırıyor. Güçlü bir toplum güçlü bir devleti gerektiriyor. Manisa olarak bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz. Manisa'nın dinamik işgücü ve tecrübeli iş dünyası var, her gün istihdamımızı ve üretimimizi artırıyorlar. Devletimizin bu güçlü yolunda sizlere
    destek oluyorlar" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow