hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fazıl Say'a 10 ay hapis cezası!

    Fazıl Saya 10 ay hapis cezası
    expand

    Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say "dini değerleri aşağılama" suçlamasıyla yargılandığı davada 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hükmün açıklanması geri bırakıldı.

    İstanbul 19 Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Fazıl Say katılmazken Say'ı avukatı Meltem Akyol temsil etti.

    Duruşmada müştekiler Ali Emre Bukağlı, Orkun Şimşek ve avukatları da hazır bulundu. Hakim sanık Fazıl Say'ın avukatına son savunmasını sordu.

    Avukat Meltem Akyol, "Dava konusu teknik ve özel bir yargılamayı gerektirmediği kanaatindeyiz. Hukuki mütalaadan aleyhe olanları kabul etmiyoruz. Takdiri mahkemeye bırakıyoruz. Sanığın söylemlerinde aşağılama ve hafife alma kastı olmadığı kanaatindeyiz. Sanığın müsnet suçtan beraatine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.

    Hakim Hulusi Pur davayı karar bağlamak için duruşmaya 15 dakika ara verileceğini belirtti.

    Bunun üzerine müştekiler ve avukatları kendilerine de söz verilmesini istedi. Ancak hakim Pur müşteki ve avukatlarına söz vermedi, duruşma salonunun boşaltılmasını istedi.

    10 ay hapis cezası

    Aranın ardından kararı açıklayan hakim Hulusi Pur, "Sanığın eylemi sabit olup suçun işleniş şekli, sanığın kastı, suç işlemesindeki ısrarı, suçun işlendiği zaman ve yeri, sanığın güttüğü amaç ve saiki nazara alınarak 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçundan 8 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

    Sanığın eylemi yayın yoluyla işlemiş olduğunu dikkate alan mahkeme, cezayı yarı oranında arttırıp 12 aya çıkardı. Mahkeme sanık Say'ın duruşmalardaki tavır ve davranışları, yargılamaya yapmış olduğu katkı dikkate alınarak 1/6 oranında indirilerek 10 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti.

    Mahkeme sanığın sabıkasız oluşunu dikkate alarak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Hakim Pur ayrıca, 5 yıl denetim süresi belirlenmesine ve denetim süresinde herhangi bir yükümlülük belirlenmesine yer olmadığını karara bağladı.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fazıl Say'dan açıklama

    Kararın ardından açıklama yapan Fazıl Say, “Mahkeme sonucu çıkan karar için yurdum adına çok üzgünüm. İfade özgürlüğü açısından hayal kırıklığına uğradım. Hiçbir suçum olmamasına rağmen ceza almış bulunmam şahsımdan çok, Türkiye’deki ifade ve inanç özgürlüğü adına kaygı vericidir" dedi.

    Kültür Bakanı'ndan karara yorum

    Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, piyanist ve besteci Fazıl Say'ın 10 ay hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili Londra'da yorum yaptı.

    Çelik, "Ben hiçkimsenin söylediği bir sözden dolayı yargıyla muhatap olmasın istemem. Ama neticede ortaya çıkan bir yargı kararıdır" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow