hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP liderinden "Barışa karşı mısınız?"a cevap

    CHP liderinden Barışa karşı mısınıza cevap
    expand

    Çözüm sürecine değinen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "bize barışı şu koşullarda getiriyoruz diye söylenmesi lazım" dedi.

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Okmeydanı'ndaki Premium Labella düğün salonunda düzenlenen "Şebinkarahisarlılar İstanbul Buluşmaları"na katıldı.

    Şebinkarahisar'ın il olması yönündeki taleplere değinen Kılıçdaroğlu, "Hak verilmez, alınır. Hakkınızı alacaksınız. İl olmak sizin hakkınız zaten" dedi.

    Toplantıda Şebinkarahisarlı olan ve 13 Aralık 1980'de idam edilen Erdal Eren'in isminin anılmasına da değinen Kılıçdaroğlu, "Her zaman yüreğimizi burkan bir anısı vardır 12 Eylül askeri darbesinin. Erdal Eren gibi gencecik bir çocuğun yaşının büyütülerek idam edilmesi. Onun adının burada anılması ayrıca beni mutlu kıldı. Çünkü biz demokrasiden ve özgürlüklerden yana bir siyasal anlayışa sahibiz" ifadelerini kullandı.

    Kılıçdaroğlu, Şebinkarahisar'da doğup daha sonra İstanbul'a gelen binlerce Şebinkarahisarlı olduğunu ve bu kişilerin bir vefa borcu olarak, doğdukları yeri hiç unutmadığını belirtti.

    Bülent Ecevit'in, Şebinkarahisar'ın il olmamasının içinde kalmış bir ukde olduğunu belirten sözünün hatırlatılmasına dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "Bülent Ecevit, Türk sosyal demokrat hareketinin çok önemli bir kilometre taşıdır. Onun vasiyeti sadece Şebinkarahisar'la ilgili değil. O vasiyetine de sahip çıkacağız ama 'Ne ezen, ne ezilen, insanca, hakça bir düzen' şeklindeki vasiyetine de sahip çıkacağız" diye konuştu.

     "Cumhuriyet kolay kurulmadı"

    Türkiye Cumhuriyeti'nin kolay kurulmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Biz bu cumhuriyeti acı ve gözyaşıyla kurduk. Ağır bedeller ödedik. Adına 'Türkiye Cumhuriyeti' dedik. Kıvançla bunu her yerde dillendirdik. Kimsenin önünde boyun eğmedik. Onurlu bir yurttaş olarak bütün dünyayı gezdik. Şimdi eğer Türkiye Cumhuriyeti adını kullanmaktan kaçınan bir siyasal anlayış varsa, ona hesap sormak benim kadar bu ülkede yaşayan her yurttaşın görevidir" dedi.

    "Barışa karşı mısınız?"

    "Çözüm süreci" tartışmalarına değinen Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemizi seviyoruz. Bize soruyorlar, 'siz barışa karşı mısınız?' Aklı başında olan birisi barışa karşı çıkar mı? Çocuklarımızın adını biz 'Barış' koyduk, 'Özgür' koyduk. Neden barışa karşı çıkalım? Ülkede barış olsun mu? Elbette olsun. Huzur olsun mu? Elbette olsun. O zaman sormamız gereken soru şu; barış ve huzur istiyorsak ki istiyoruz, o zaman bize söylenmesi lazım, 'barışı şu koşullarda getiriyoruz' diye. Biz bilmiyoruz. Bilen var mı? Hayır. Milletvekilleri bilmiyor. Bakanların büyük kısmı bilmiyor. Vatandaş zaten hiç bilmiyor. 'Akil İnsanlar' bilmiyor. Akil olmayan bir insan bulmamız lazım herhalde, bize biraz ipucu verecek. Kim söyleyecek?"

    Kılıçdaroğlu, medyada kendileri aleyhinde bir kampanya başlatıldığını savunarak, "Kampanyaları şu; CHP barışa karşı. Bilmediğimiz bir şey, değerli arkadaşlar. Bir arkadaşımıza soruyorlar, 'siz neden karşısınız?' diye Avrupa'da. 'Önünde yazılı belge var, okumadan imzalar mısınız?' diye sormuş. 'Hayır, okumam lazım'. O zaman siz bize niye soruyorsunuz? Önce bir bilmemiz lazım. Bileceğiz ki, koşullar nedir ne değildir. Sayın Başbakan söylüyor; 'Silahları burada bırakacaklar, silahsız çıkacaklar'. Güzel. 'Hiçbir pazarlık yapmıyoruz'. Güzel. Ne istiyorsunuz o zaman siz CHP'den? Siz zaten çözmüşsünüz. Neden CHP'yi suçluyorsunuz, sürece karşı diye?" şeklinde konuştu.

    Toplantıya, CHP genel başkan yardımcıları Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Umut Oran ve Yakup Akkaya, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP milletvekilleri Aykut Erdoğdu, Haluk Eyidoğan ve Selahattin Karaahmetoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve partili belediye başkanları katıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow