hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kerry'nin sözlerine Arınç'tan tepki

    Kerrynin sözlerine Arınçtan tepki
    expand

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ABD Dışişleri Bakanı'nın, Başbakan Erdoğan'ın Gazze ziyaretine yönelik sözlerine ilişkin, "Açıklaması yanlıştır, doğru değildir" dedi.

    Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze ziyaretini ertelemesi yönündeki sözlerinin hatırlatılması ve "Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da aynı talebi ileteceği söyleniyor. Bu açıklama ve talepleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Başbakan'ın ziyaret takviminde bir değişiklik olacak mı?" diye sorulması üzerine Arınç, "Çok açık olmak lazım. Sayın Başbakanımız izin ve imkan bulabilseydi, sağlık şartları gündemi fevkalade yoğun olduğunu biliyoruz, imkan bulabilseydi belki nisan ayı içinde bunu gerçekleştirecekti. Ama her defasında size söyledim, bu mayıs da olabilir daha farklı bir tarih de olabilir. Amacımız, düşüncemiz, niyetimiz Sayın Başbakanımızın bu bölgeyi ziyaretidir. Ama bu ziyaret için mutlaka kesin bir tarih vermek de mümkün değil, doğru da değildir" diye konuştu.

    Kerry'nin Türkiye'ye yaptığı ziyaretlerin bölgedeki olaylarla yakından ilgisi olduğunun düşünülebileceğini belirten Arınç, sözlerine şöyle devam etti: "Bu Türkiye için bir prestijdir bir eksiklik değildir. Ancak doğrudan 'Sayın Başbakan'ın Mayıs ayı içerisinde gitmesini arzu etmiyoruz veya tavsiye etmiyoruz' şeklindeki açıklaması diplomatik açıdan mahsurludur, yanlıştır, doğru değildir. Çünkü Sayın Başbakanımızın veya bir Türk yetkilisinin ne zaman, nereye gideceğine hükümetimiz karar verir. Bunun dışında herhangi bir merciden izin almak veya onların olurlarını peşinen kabul etmek durumunda değiliz. Bunu Sayın Kerry de dünya da bilir ki Türkiye ne zaman, ne arzu ediyorsa bunu gerçekleştirecek güçtedir.

    Türkiye, Sayın Başbakanımızın bu ziyaretini çok önemli görüyorsa, bu ziyaretin altyapısını ve en uygun zamanını da kollaması gerekir. Bu sadece belki Türkiye'nin vereceği doğrudan bir kararla da ilgili olmayıp, Filistin ya da Gazze ile de ilgili olabilir. Bu ziyaretin yapılacağı yerlerden de 'Evet, şu tarih uygundur' diye bir karşılık gelmesi beklenebilir. Dolayısıyla gerekli olan çalışmalar yapıldıktan sonra Sayın Başbakanımızın verdiği tarih Amerika'nın tarihine uyarsa ne ala ama uymazsa biz bunu gerçekleştirmiş oluruz. Sayın
    Dışişleri Bakanının açıklamasını bu kapsamda düşünmek lazım."

    "Belki o rahatlık içerisinde bu düşüncelerini açıklamış olabilir"

    Kerry'nin açıklamasını kameralar önünde yapmasına ilişkin değerlendirmesi de sorulan Arınç, şöyle konuştu: "Kameralar önünde yapılması, düşüncelerini çok açık ve herhangi bir yanlış anlamaya yol açmayacak şekilde söyleme gayretinden ibarettir. Ama tecrübeli bir dışişleri bakanı kesinlikle böyle yapmazdı. Böyle bir düşüncesi varsa bunu Dışişleri Bakanımıza veya Sayın Başbakanımıza görüşünü anlatan bir tavsiye şeklinde de sunabilirdi. Bu şekilde doğrudan kendisinin, kendi mekanında bir açıklama yapmasını uygun bulmadığımı ifade ettim.

    Bunun altından başka bir anlam çıkartmayalım. Çünkü bazı büyükelçiler, bazı dışişleri bakanları vardır ki düşüncelerini pat diye söylemiştir ama bunun Türkiye'de ne anlama gelebileceğini fark etmemiş veya düşünmemiş de olabilir. Çok eskilerden bilirim, birilerinin bacak bacak üstüne atması dahi Türkiye'de sorun olmuştu. Ama onların kültürlerinde böyle rahatlıklar her zaman görülebilir. Belki o rahatlık içerisinde bu düşüncelerini açıklamış olabilir. Menfi anlamda, çok kötü bir olaymış gibi yorumlamıyorum ama kesinlikle bir dışişleri bakanı Türkiye Başbakanının yapacağı bir ziyaret konusundaki özel düşüncesini basına karşı ve doğrudan söyleyemezdi, söylememesi gerekirdi."

    PKK'lıların çekilme süreci

    "Çekilme konusunda askerin ve polisin çekincelerini ortadan kaldıracak somut bir adım söz konusu mu?" sorusuna Arınç, "Hükümetimiz, kendine ait bütün yetkileri yeri ve zamanı geldiğinde kullanır. Hükümetin yetki ve sorumluluğu altında olan konular eğer güvenlik güçlerine talimat vermekse bu da yerine getirilir. Şu ana kadar hukuk dışı, yetki dışı hiçbir uygulama yapılmamıştır. Bundan sonra da yapılmayacaktır" yanıtını verdi.

    Jandarma veya Kara Kuvvetleri mensuplarının istedikleri yetkilerin karşılanabileceğini belirten Arınç, Genelkurmay Başkanlığının bugün yaptığı açıklamadaki "teröristle mücadele devam etmektedir" ifadesini önemli bulduğunu kaydetti. Bir taraftan çözüm sürecinin olumlu bir şekilde ve süratle ilerlediğini diğer taraftan da güvenlik güçlerinin görevlerinin başında olduğunu vurgulayan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Bir silahlı eylem yapmak isteyene karşı, bombalama, mayınlama, hayata kastetme gibi, silahlı kuvvetlerimiz veya güvenlik güçlerimiz ellerini kavuşturup bir kenarda oturmuyor. Herkes görevinin başında. Çözüm süreci, çekilme süreci farklı bir şey ama teröristle mücadele farklı bir şey. Herkes görevini en iyi şekilde yaparsa dört aydan beri geldiğimiz nokta bence olumlu bir nokta ve böyle seyrederse kısa bir zaman içerisinde daha olumlu sonuçlar alabiliriz. Ne silahlı kuvvetlerimizden ne emniyet mensuplarımızdan bugüne kadar 'Benim görevim engelleniyor' diye bir şey duyulmadığına göre, duyulması da mümkün olmadığına göre herkes görevinin başında ve onu en iyi şekilde yapıyor olarak
    anlayabiliriz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow