hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arınç'tan askerlik süresi açıklaması

    Arınçtan askerlik süresi açıklaması
    expand

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, askerlik süresinin kısalmasıyla ilgili çalışmanın gündemlerinde olmadığını açıkladı.

    Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Arınç, bir gazetecinin, AK Parti Kızılcahamam kampında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın askerlik süresinin kısalabileceğine dair açıklama yaptığını, bu konuda bir somut bilgi olup olmadığının sorulması üzerine şu yanıtın verdi:

    "Kampımız bildiğiniz gibi 2 gün sürdü. Soruları bakanlarımız cevaplarıyla sonuçlandırdı. Bu kapalı toplantı. Bu toplantıdan dışarı sızan doğru veya yanlış olduğu tartışmalı haberler bugün gazetelerde ve televizyonlarda yer alıyor. Bedelli askerlikle ilgili bir soru soruldu. Buna cevabımız kesindir. Yeni bir bedelli meselesini düşünmüyoruz. Hükümetimiz bu konuda kararlıdır."

    Geçen yıl da yapılan düzenlemelerle bu konunun bir kapsam içerisine alındığını, daha sonra bu kanunun uygulanmasından doğan bir iki hususun da geçici maddelerle tamamlandığını ifade eden Arınç, şöyle konuştu:

    "Bu süreç, müracaat edenler, yatırdıkları paralar ve 21 günlük askerlik de yapmamak suretiyle tamamlanmış bulunmaktadır. Bedelli askerlik konusunda yeni bir çalışma kesinlikle söz konusu değildir. Bu kanun geçmişte çıkarken de ifade etmiştik. TSK'nın asker ihtiyaçları göz önüne alınarak düzenleme yapılır. Bu düzenleme 30 yaş itibariyle 30 bin lira üzerinden yapılmıştır. Evet, beklediğimiz kadar müracaat olmamıştır ama kanun amacına ulaşmıştır. Yeni istekler, yeni talepler olabilir ama bu her gün, her yıl yapılacak bir düzenleme değildir. Yine böyle bir şeye ihtiyaç duyulduğu anda belki bir sene sonra 3 sene sonra 5 sene sonra Genelkurmay ile bu konu istişare edilir, onların ihtiyaç görmesi halinde gereken yapılır. Şüphesiz siyasi kararı hükümetimiz verir ama bu konuda TSK'nın kendi organizasyonları planlamaları da her zaman dikkate alınır. Kesinlikle bedelli konusu tekrar düşünülmemektedir. Gündeme gelmeyecektir."

    "Sürenin kısalmasıyla ilgili bir karar yok"

    Askerlik süresinin uzatılması veya kısaltılması konusunun geçmişten bu yana konuşulduğunu ve tartışıldığını anlatan Arınç, şunları söyledi: "Bu konuda verilmiş bir karar da yok. Hatta bugün bir siyasi parti daha önce sordukları soru önergesine Milli Savunma Bakanımızın verdiği cevaptan bahsediyorlar, doğrudur o cevap. Şu an itibarıyla askerlik sürelerinin kısaltılması da gündemde değildir. Bugün verdiğimiz bir karar yoktur. Yedek subaylar için şu kadar olacak, er ve erbaşlar bu kadar olacak şeklinde dün, bugün, yarın için bir düzenleme söz konusu değildir ancak yine TSK'nın asker ihtiyacı Türkiye'nin geldiği nokta, konjonktür, bu sürelerin kısaltılması için uygun bir ortamı önümüze koyarsa askerlik süreleri konusunda yeni bir düzenleme yapılabilir. Dün, bugün yarın için söz konusu olmayan, ileride şartlar ortaya çıktığında gündeme gelmesi ve bu konu yine Genelkurmay, TSK ve Milli Savunma Bakanlığımız nihayetinde hükümetimizin vereceği kararla bir düzenleme haline gelmesi muhtemeldir."

    Çözüm süreci

    Arınç, bir gazetecinin, çözüm süreci kapsamında teröristlerin çekilmesiyle ilgili polis ve askerin bazı çekinceleri olduğunu ifade ederek, buna ilişkin bir yasal düzenleme olup olmayacağını sorması üzerine, şu karşılığı verdi: "Kandil'den yapılan açıklama 8 Mayıs'tan itibaren silahlı unsurların Türkiye dışına çıkacaklarını gösteriyor. Biz süreci baştan itibaren takip ediyoruz. Bu tarihler bizim verdiğimiz tarihler değildir ama 28 Aralık'tan bu yana devam eden süreç, bizim beklediğimiz ümit ettiğimiz ve doğru bir rotada ilerleyen süreçtir. Dolayısıyla eğer silahlı unsurların Türkiye'den çıkacağı gerçekleşecekse bunu hükümetimiz ve bu konuyla ilgili kurumlarımız yakın takip altında tutmaktadır."

    Afyon'daki patlamada ölenler terör şehidi sayılacak

    Arınç, yaklaşık bir yıl önce Afyonkarahisar'da cephanelikte meydana gelen patlama sonucu 25 askerin şehit olduğunu hatırlattı.

    Patlamaya dışarıdan bir müdahalenin yol açmadığı, yani bir terör saldırısının söz konusu olmadığının açıklandığını anımsatan Arınç, mevcut yasal düzenlemeler içinde bu durumun Terörle Mücadele Kanunu kapsamında bulunmadığı, tabii şartlar dolayısıyla patlama olduğunu ve buna ilişkin parasal imkanların sunulacağının konuşulduğunu belirtti.

    Söz konusu olayla ilgili kamuoyunda büyük tepki oluştuğunu ifade eden Arınç, ölen askerlerin yakınlarının da 'çocuklarının niçin şehit sayılmadığına' yönelik şikayetleri bulunduğunu söyledi.

    Bu tür olaylarda vefat edenlerin de Terörle Mücadele Kanunu kapsamında değerlendirileceği, terör şehidi sayılacağı ve mevcut yasal düzenlemeler içinde ailelere hangi imkanlar sağlanıyorsa bunların onlar için de geçerli olacağı sözünü verdiklerini bildiren Arınç, şehitlerle ilgili yapılan tüm düzenlemelerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından bir daire tarafından görüldüğünü kaydetti.

    Arınç, "60 maddelik sayabileceğimiz, yani bakanlığın kendi kuruluş kanununda yapılacak değişiklikler içerisine bir madde olarak da bu girmiştir. Bu tür olaylarda vefat edenler de terörle mücadele kapsamında şehit olmuş, dostlarımız, kardeşlerimiz, arkadaşlarımız bu kapsamda değerlendirilmiş olacaklar bundan sonrası için" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow