hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Hopa olayları" dosyası savcıda

    Hopa olayları dosyası savcıda
    expand

    Ankara'daki "Hopa olayları" davasında mahkeme dosyayı savcıya verdi.

    Hopa'da 2011'de çıkan olayların ardından, Ankara'da düzenlenen gösterilerle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, 37 kişinin yargılandığı davada, mahkeme, varsa soruşturmanın genişletilmesi talebi, yoksa esas hakkındaki mütalaasının açıklanması için dosyayı savcıya verdi.

    Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.

    Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir, bazı sanıkların eylemdeki faaliyetlerinin tespiti amacıyla, fotoğraf ve görüntü kayıtlarının incelendiği bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını bildirdi.

    Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özgür, 6459 sayılı yasa ile yapılan değişiklik kapsamında, varsa soruşturmanın genişletilmesi talebi, yoksa esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın kendisine verilmesini istedi.

    Özgür, duruşmalara katılmayan Ankara'daki gösterilerde görevli dönemin Emniyet Amiri müşteki Osman Can'ın dinlenilmesinden vazgeçilmesini de talep etti.

    Sanık avukatlarından Ayhan Erdoğan da bilirkişi raporunu incelemek ve beyanda bulunmak üzere süre verilmesini, bilirkişilerin mahkemede dinlenmesini istedi.

    Kısa bir aradan sonra Mahkeme Başkanı Örsdemir, ara kararı açıkladı.

    Müşteki Osman Can'ın dinlenilmesinden vazgeçilmesine karar veren mahkeme, bilirkişilerin, mahkemede dinlenilmesi talebini, "yargılamaya yenilik katmayacağı" gerekçesiyle reddetti.

    Varsa soruşturmanın genişletilmesi talebi, yoksa esas hakkındaki mütalaanın açıklanması için dosyayı savcıya veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

    İddianamede, 31 Mayıs 2011'de Artvin'in Hopa ilçesinde AK Parti seçim otobüsüne saldırıda bulunulduğu, bu sırada Metin Lokumcu'nun vefat ettiği, olay sonrasında, Ankara'da AK Parti İl Başkanlığına yürünmek isteyen çeşitli terör örgütlerinin bulunduğu gruba polisin müdahale ettiği kaydedilmişti.

    Sanıkların, "silahlı terör örgütüne üye olmak, terör örgütünün propagandasını yapmak, görevli memuru kasten yaralama, kamu malına zarar verme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, kamu görevlisine karşı görevini yaptırmamak için direnme ve 6136 sayılı yasaya muhalefet" gibi bir dizi suçtan cezalandırılmaları da istenmişti.

    Halkevleri üyesi bir grup, duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yaptı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow