hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşkencenin gerekçesi, "hakaretmiş"

    İşkencenin gerekçesi, hakaretmiş
    expand

    İzmir'de Fevziye C'nin karakolda işkence görmesine ilişkin 4 polisin yargılandığı davada tanıklar, mağduru, polise hakaret etmekle suçladı.

    İzmir'de gözaltına alınan bir kadının polis merkezinde dövülmesine ilişkin 4 polis hakkında "işkence ve eziyet" suçlamasıyla, kadın hakkında ise "basit yaralama ve hakaret" suçlamasıyla açılan davaya devam edildi.

    6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 16,5 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan Fevziye C'nin avukatları, 4-9 yıl arasında hapis cezası istenen polisler B.S. ve T.D. ile avukatları, olaya göz yumduğu iddiasıyla 1 yıl 6 ay hapis cezası hapis cezası istenen sanık polis memuru N.A. katıldı.

    Duruşmada, tanıkların ifadeleri alındı. Karabağlar'daki bir eğlence merkezinin müdürü Turgay Çetin, iş yerinde kimlik tespiti yapan polislerin "Ezgi" adını kullanan Fevziye C'den kimlik sorduğunu, kadının iş yerinde misafir olarak bulunduğunu ve kimliğinin yanında olmadığını söylediğini, kendisinin de izinsiz kişi çalıştırılmaktan ceza kesilmemesi için Fevziye C'nin sözlerini doğruladığını anlattı. Çetin, daha sonra Fevziye C'nin kendisini dışarı çıkaran polislere hakaret ettiğini söyledi.

    Olayın meydana geldiği eğlence merkezinin bitişiğindeki başka bir eğlence merkezinin sahibi Ziver Erdoğan ise, polisin iş yerinde kimlik kontrolü yaptığını, daha sonra polis merkezine gittiğinde Fevziye C'nin elleri arkadan kelepçeli olarak bir odadan çıktığını, polislere hakaret ettiğini ifade etti.

    Fevziye C'nin avukatı Zeynep Sedef Özdoğan'ın sorusu üzerine Erdoğan, çağrılmamasına rağmen polis merkezine gittiği karşılığını vererek, polis memuruna da "olayla ilgili benlik bir şey varsa ifade vermeye hazırım" dediğini, kamera görüntülerinin kendisine gösterildiğini söyledi.

    Fevziye C. ile aynı eğlence merkezinde garson olarak çalışan Aynur Gökçen ise, polislere kimliğinin olmadığını söyleyen Fevziye C'nin yaşanan tartışma sonrası "Benden kimlik isteyemezsiniz" gibi sözler söylediğini, ancak tam hatırlamadığını anlattı.

    Gökçen, mahkeme tebligatının kendisine ulaşmadığını, bir polis memurunun telefonla arayarak mahkemeye çağırdığını belirtti.

    Fevziye C'nin avukatları, polis merkezindeki görüntüleri rapor etmekle görevli İzmir Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Şubesi'ndeki komiser yardımcısı M.D, polis memurları M.K. ve Ü.S. hakkındaki "delilleri karartma" suçundan açılan davaya 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararı verdiğini bildirerek, dosyanın 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "işkence" davasıyla birleştirilmesi gerektiğini savundu.

    Mahkeme Başkanı Tamer Bulam, "delilleri karatma" davasının birleştirilme talebinin gelecek celse değerlendirilmesi ve duruşmaya gelmeyen tanıklar Asya Bademli, Sıdıka Yufkar, Leyla Durmaz, Hakan Durmaz, Arzu Gütekin'in zorla getirilmesi kararını vererek, duruşmayı erteledi.

    Olay

    Karabağlar'daki müzikhollere yönelik 17 Temmuz 2011'de yapılan denetimde, "kimliksiz olduğu, izinsiz çalıştığı ve polise mukavemette bulunduğu" gerekçeleriyle hakkında işlem yapılmak üzere polis merkezine götürülen Fevziye C, polisler tarafından darp edilerek işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştı. Karakoldaki güvenlik kamerasının kaydettiği görüntüler basına da yansımıştı. Fevziye C, savcılığa giderek suç duyurusunda bulunmuş, polisler de mukavemette bulunduğunu öne sürerek kadından şikayetçi olmuştu.

    Fevziye C'nin görevli polis memurlarına karşı "basit yaralama ve hakaret" suçlarını işlediği iddiasıyla yargılandığı dava, polislerin "işkence" suçundan yargılandığı dava ile birleştirilmiş, dayak görüntülerini rapor etmedikleri gerekçesiyle 3 polis hakkında "delilleri karartma" suçundan açılan davaya ise 9. Asliye Ceza Mahkemesi "görevsizlik" kararı vermişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow