hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hatay'da patlama!

    Hatayda patlama
    expand

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde belediye binası ve Cumhuriyet Caddesi'nde 2 ayrı patlama oldu. 1 evin çöktüğü, binaların enkaza döndüğü patlamada 46 kişi öldü; 51 kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Güler, saldırıyı Suriye rejimiyle bağlantılı örgütlerle irtibatlı kişilerin gerçekleştirdiğini tespit ettiklerini açıkladı.

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bugün saat 13.45'te Belediye binası yakınında patlamalar meydana geldi. İlk bilgilere göre patlayıcı yüklü araç kullanıldı. Polis, şiddetli patlamaların 2 araçta gerçekleştirildiğini belirledi. Son tespitlere göre patlamalarda 46 kişi öldü. 1 ev çöktü, kamu binaları ile çok sayıda işyeri hasar gördü, onlarca araç yandı.



    "Fail, El Muhaberat'la bağlantılı bir örgüt"

    İçişleri Bakanı Muammer Güler, saldırıyı gerçekleştirenlerin kimliklerinin tespit ediğildiğini ve faillerin yurt içinden olduğunu açıkladı. Güler, saldırganların Suriye'deki rejim ve istihbarat yanlısı bir örgütlerle irtibatlı olduklarının tespit edildiğini açıkladı.

    Atalay: "Örgüt de belli kişiler de"

    Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da "Olayın faillerinin tespitiyle ilgili çalışmalar büyük oranda tamamlanmıştır. Saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarının Suriye'deki rejim yanlısı El Muhaberat örgütüyle bağlantılı oldukları belirlenmiştir. Örgüt de bellidir, kişiler de büyük oranda bellidir. Plaka tespitleri vesaire yapılmıştır. Menfur hadisenin Suriyeli sığınmacılarla, Suriye muhalefeti ve Suriyeli sığınmacılarla ilgisinin olmadığı kesindir" dedi.



    Patlamalarda Reyhanlı Belediyesi büyük hasar gördü. Patlamanın etkisiyle ilçede elektrikler de kesildi.

    Patlamalarda yaralananlar bölgeye sevk edilen ambulanslarla hastaneye taşındı.

    Polis çevrede geniş güvenlik önlemi aldı.

    İlk patlamadan 15 dakika sonra ikinci patlama

    Bu arada patlamaların olduğu Belediye ve Cumhuriyet Caddesinde ekipler incelemelerini sürdürdü. İlk patlamanın Reyhanlı Belediye binası önünde meydana geldiği bu patlamadan 15 dakika sonra da PTT binasının bulunduğu Cumhuriyet Caddesinde ikinci patlamanın yaşandığı belirtildi.

    Patlamada yaralananlar ekipler ve vatandaşların yardımıyla hastanelere sevk edildi. Reyhanlı, Kırıkhan ve Hatay'daki hastanelere çok sayıda yaralının getirildiği öğrenildi.

    Patlamaların olduğu her iki bölgede ev ve iş yerleriyle çok sayıda araç zarar gördü. Bazı araçların ve binaların alev aldığı patlamanın hemen ardından bölgeye gelen ekipler, çıkan yangına müdahale etti.

    Binalar enkaza döndü
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Patlamalar sonucu zarar gören yapıların enkazında çalışma yapılıyor. İlçe merkezinde PTT binası ve Halk Bankası ortasında kalan bölümde meydana gelen patlamada bölgedeki 8 araç hurdaya döndü; çok sayıda bina da zarar gördü.

    Bu arada bölgedeki ekipler patlamaların nedenine ilişkin ayrıntılı bir şekilde inceleme yapıyor. Hatay Emniyet Müdürlüğüne bağlı Olay Yeri İnceleme ekipleri, Reyhanlı'da patlamaların yaşandığı bölgelerde çalışmalarını sürdürüyor. İtfaiye ekiplerinin soğutma çalışmalarına devam ettiği olay yerlerinde polis ve jandarma ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

    Ekipler, hasar gören binalardan parça düşebileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak, vatandaşların söz konusu yerlerden uzaklaşmalarını istedi. Patlama sonrasında iş yerini kapatan vatandaşların evlerine gittiği görüldü. Polis ekipleri, araçlarından anonslar yaparak vatandaşların sakin olmaları yönünde uyarılarda bulunuyor.

    Çok sayıda ev ve iş yerinin yanı sıra araçların da hasar gördüğü gözlenirken, olay yerine uzak bölgelerdeki bazı ara sokaklarda bulunan evlerin camlarının kırıldığı görüldü. Patlamanın etkisiyle Reyhanlı Belediyesi hizmet binasında da büyük hasar oluştu.

    Bu arada, Reyhanlı ilçesine çevre illerden güvenlik amacıyla polis sevk edildi. Bazı vatandaşlar ise çekim yapmaya çalışan basın mensuplarına tepki gösterdi.

    Ayrıca ilçede etkili olmaya başlayan yağmur, ekiplerin çalışmalarını zorlaştırıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Suriyelilere saldırı

    Patlamaların ardından Reyhanlı'da büyük panik yaşandı. Birçok kişi araçlarıyla ilçeyi terk etmeye başladı.

    Atatürk Caddesi'nde toplanan Reyhanlılı gençler yoldan geçen Suriyelilere saldırdı. Onlarca kişi, yaya ve araçlarla geçen Suriyelilere saldırması üzerine olay yerine gelen polisler havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı.

    Patlamaların ardından ilçeye gelen Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz,  Reyhanlı Kaymakamlığına geçti; burada yetkililerle görüştü.

    Sayı değişiyor

    Reyhanlı ilçesindeki patlamalarda ölenlerin sayısı son olarak Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından 43 kişi olarak açıklandı. İçişleri Bakanı Muammer Güler ise daha önce 29'u ağır 100'e yakın kişinin yaralandığını söylemişti.

    Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Hatay Reyhanlı'daki patlamalarla ilgili açıklama yaptı. Ölü sayısının 43'e yükseldiğini söyleyen Atalay, "Bütün sağlık ekipleri oraya gitti. Şu anda kan ihtiyacı da söz konusu.Kan vermek isteyenler verebilirler. Yaralılar genellikle şehir dışındaki hastahanelerde. Orası şehrin meydanı vatandaşların yoğun olduğu bir nokta" dedi.



    Kızılay ekip gönderdi

    Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, Reyhanlı'daki patlamaların hemen ardından insani yardım ekipleri ve yaralıların tedavilerinde kullanılacak kan ürünleri bölgeye gönderildi. Genel Merkezin koordinesinde Antakya Şubesi, Gaziantep Ülke Alan Koordinatörlüğü ve Hatay İl Ekip Başkanlığından 22 uzman personelle Adana Bölge Afet Yönetim Merkezinden 1 ikram aracı ve 3 personelden oluşan 25 kişilik uzman ekip bölgede görevlendirildi.

    Hatay merkezdeki üniversite hastanesine, Reyhanlı Belediyesi kent merkezine Kızılay çadırı kurularak vatandaşlara ve görevlilere kumanya dağıtıldı. Reyhanlı Devlet Hastanesine kurulan Kızılay ikram aracı da görevli personele ve patlamadan etkilenen yaralı yakınlarına hizmet vermeye başladı.

    Kan ihtiyacı karşılandı

    Türk Kızılayınca yaralıların tedavilerinde kullanılacak kan ürünleri hızla tedavilerin gerçekleştiği hastanelere ulaştırıldı. Tedaviler için gerekli kan ihtiyacının tamamı karşılandı.

    Bir yaralı İstanbul'a gönderildi

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamalarda yaralananlardan biri, ambulans uçakla getirildiği İstanbul'da tedavi altına alındı. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, patlamada yaralananlardan Cemil Koç (32), ambulans uçakla akşam saatlerinde İstanbul'a getirildi. Sol bacağında çoklu kırık olan Koç'un, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyata alındığı öğrenildi.



    İçişleri Bakanı Güler: "İşin içinde olanlar malumlarınız"

    İçişleri Bakanı Muammer Güler ise Mardin'den Hatay'a hareketinden önce "Bunun birinci hedefi çözüm sürecidir. Ve bu işin içinde olanlar malumlarınızdır" dedi. Güler, "Kimse Türkiye Cumhuriyeti ile aşık atmaya onun gücünü denemeye kalkmasın. Onun hesabını görecek bir gücümüz var. Ancak kalleşçe, alçakça, masum savunmasız insanlara bu şekilde daha önce yapıldığı şekilde gayretler var. O gayretler hiçbir zaman sonuç almaz. Bizim birliğimizi beraberliğimizi aksine daha da pekiştirir" diye konuştu.

    Güler, kendilerine çok kötü manzaraların intikal ettiğini belirterek, derhal ambulanslar, ambulans helikopterleri olay yerine ulaştırdıklarını ve gvenlik takviyesi yapıldığını açıkladı ve "Devletin bütün gücü imkanı oraya sevk edilmiş durumda" dedi.

    Olayı gerçekleştirenleri eninde sonunda bulup gerekli cezayı vereceklerini vurgulayan Güler, "Tabii bu ortamda biz yine de işimizi yapmalı hedeflediğimiz bütün çalışmaları sonuna kadar eksiksiz gerçekleştirmeliyiz. Bu olaylar bizim çalışma azmimizi asla eksiltmemeli. Çözüm sürecinin bu tür provokasyonlarla kesilmek istendiğini biliyorduk. Maalesef böyle bir şey gerçekleşti. Muvaffak olmaları asla ve asla mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

    Güler: "Failler konusunda ön tespitler yapıldı"

    Güler, Mardin'den ayrılmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, olayın failleri konusunda ön tespitlerin yapıldığını söyledi. Bir basın mensubunun, olayın Suriye ile ilişkisinin olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Güler, şöyle konuştu:

    "Elbette bu çözüm sürecini istemeyenler var. İstikrara göz dikenler, bölgedeki duruşumuzdan rahatsız olanlar, elbette bunların hepsi sebeplerinden olabilir. Ancak özellike şunu ifade etmek isterim. Şu aşamada özellikle bölge halkının provokasyonlara gelmemesi, polisin ve yetkililerin uyarılarını dikkate almaları ve bölgede farklı yorum, farklı değerlendirme ile tahriklere yol açabilecek hiçbir yoruma itibar etmemelerini istiyorum. Devlet olarak biz her türlü tedbiri aldık. Tespitlerimizi yapıyoruz. Failleri de inşallah en yakında tespit eder gereğini yaparız."

    Beşir Atalay: "Suriye sınırı risklere açık"

    Reyhanlı'da bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da gazetecilerin, patlamanın olduğu aracın Suriye plakalı olup olmadığı sorusu üzerine Atalay şöyle konuştu: "Şu anda çevresindeki araçlarda parçalanmış. Motorundan başka bir şey görünmüyor. Netleşsin ondan sonra açıklama yapılır. Bundan önce de benzer durum yaşandı sınırda. Çok fazla Suriyeli sığınmacılarımızın yaşadığı bir yer. Olayda, Suriye boyutuna önem vermek gerekiyor. İlçede son durum sakin. Şiddetli yağıştan dolayı vatandaşlar evlerine girdi. İlçeyi boşaltma gibi bir durum söz konusu değil. Geçen seferki patlamadan dolayı olağanüstü önlemler alınmıştı. Yapılacak araştırmalardan sonra nasıl olduğu açıklanacaktır. Suriye sınırı çok hareketli risklere açık. Cilvegözü olayından sonra sıkı tedbirler vardı. Araştırmalardan sonra aracın dışarıdan gelip gelmediği de açığa çıkacak" dedi.



    BAKANLARDAN AÇIKLAMA

    İçişleri Bakanı Muammer Güler, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, valilik binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Reyhanlı'da üçüncü patlama yaşandığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi. İçişleri Bakanı Güler, "Bir apartmanın girişinde mazot tankındaki kaynak işlemi, bu bir patlama olarak yansıtıldı. Mazot tankındaki bir tamirattan kaynaklanmış, başkaca bir patlama söz konusu değildir" dedi.

    Suriye rejimi yanlısı bir örgüt

    İçişleri Bakanı Muammer Güler, Reyhanlı'daki patlamalara ilişkin, "Olayı gerçekleştiren örgüt, bağlantılı olduğu kişiler tespit edildi. Bunların Suriye'deki rejim yanlısı örgütlerle ve oradaki istihbarat örgütleriyle irtibatlı oldukları tespit edildi" dedi.

    İlçede, iki noktada bomba yüklü iki araçta patlamalar meydana geldiğini hatırlatan Güler, şunları söyledi:

    "Olayın faillerine yönelik tespit işlemleri büyük ölçüde tamamlandı. Olayı gerçekleştiren örgüt, bağlantılı olduğu kişiler tespit edildi. Bunların Suriye'deki rejim yanlısı örgütlerle ve oradaki istihbarat örgütleriyle irtibatlı oldukları tespit edildi. Malumunuz geçtiğimiz günlerde Cilvegözü'nde meydana gelen patlamada da benzer bir çalışmayı polisimiz süratle geliştirmişti. Ancak olayın hemen akabinde manipülasyon amaçlı ve olayı bazı ismi verilen örgütler üzerinden onlar gerçekleştirmiş gibi bir farklı ortam yaratılmaya ve özellikle de belirli kesimler üzerinde tahrikler ve provokasyonlar yapılmaya çalışılmaktadır. Vatandaşlarımızın bu konuda hassas olmalarını istiyoruz. Sayın Başbakan Yardımcımız da ifade etti, bu olayın Suriye'deki muhaliflerle ve özellikle Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılarla kesinlikle bir ilgisinin olmadığını kamuoyunun özellikle de Reyhanlılı vatandaşlarımızın, Hatay'daki vatandaşlarımızın bilmesini ve bu anlamda sosyal medya üzerinden vatandaşlarımızı belirli yönlere tahrik etmek için yapılan provokasyonlara da çok dikkatli olmalarını istiyoruz. Çünkü bu tip olayların akabinde değişik amaçlı kişiler farklı yönlere çekmek isteyebilirler, bunu burada hükümetimiz adına devletimiz adına da özellikle ifade etmek istiyorum."

    Bakan Güler, bir gazetecinin olayın Cilvegözü'ndeki patlamayla bağlantısı olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine "Şu anda ismini açıklamadığımız ama kendi tespitlerimizde ismi belirli olan bir örgütle ve bağlantılı olan kişilerle alakalı olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

    Failler Türkiye içerisinden

    Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise toplantıda yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

    "Bugün öğleden sonra saat 13.40 sıralarında Reyhanlı ilçemizin Atatürk Meydanı'nda iki patlama, 5'er dakika arayla peş peşe meydana geldi. Maalesef çok fazla can kaybımız ve yaralımız var. Meydana gelen patlamalarda büyük çoğunluğu vatandaşlarımız olmak üzere, 43 kişi şu ana kadar hayatını kaybetmiştir. Halen yaralılarımız var. 100'ün üzerinde yaralımız ayakta tedavi edilmiştir. Ama halen 53 yaralımız, uygun sağlık merkezlerinde tedavi edilmektedir. Bunlardan bir kısmı, civar illere ambulans uçaklarımız da dahil, imkanlarımız seferber edilmiştir. Tabi ki, idari makamlar ve güvenlik güçleri tarafından gerekli önlemler alınmış olup, olayda hayatını kaybedenlerin kimlik tespit çalışmaları yapılıyor. Şu ana kadar 18 kişinin kimliği tespit edildi. Diğerlerinin tespiti için de yoğun çalışmalar devam ediyor."

    Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamanın ardından, araçların sınırdan giriş çıkışlarıyla ilgili çok fazla tedbir alındığını ve bu tedbirlerin sürdüğünü belirten Atalay, "Bizim ilk tespitlerimiz failler Türkiye içerisinden. Olayın Suriye muhalefeti ve Hatay'daki Suriyeli sığınmacılar ile ilgili olmadığı kesindir. Faillerin yakalanmasıyla ilgili gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı diliyorum" dedi.



    Başbakandan ilk açıklama

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, patlamalara ilişkin ilk açıklamayı İstanbul'da yaptı. Erdoğan, "Şu anda gerek Hatay Valim gerekse oradaki tüm istihbarat birimlerimiz, olayın kimler tarafından yapıldığı üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Ben buradan tüm Reyhanlı'daki kardeşlerime şu mesajı göndermek istiyorum. Bu süreç hassas bir süreç. Özellikle çözüm süreci diye ülkemizde yeni bir dönemi başlattık ve bu yeni dönemi hazmedeyemenler, ülkemizdeki bu özgürlük havasının teneffüs edilmesine ne yazık ki olumlu bakamayanlar, bu tür eylemler içerisine girebilir" diye konuştu.

    Sağlık Bakanı'ndan açıklama

    Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamalar nedeniyle bölgeye yaklaşık 15 ambulansın ulaştığını belirterek, "Ambulans helikopterlerimiz ve 2 ambulans uçağımız, hazırlık aşamasında. Onların da en kısa zamanda bölgeye sevk hazırlıklarını yaptık, bölgeye intikal edecekler" dedi.

    Müezzinoğlu, Hemşireler Haftası dolayısıyla verilecek ödül töreni için geldiği Mardin'de, Reyhanlı'daki patlama haberini aldı.

    İçişleri Bakanı Muammer Güler'le gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, bölgeye yaklaşık 15 ambulansın ulaştığını ifade etti.

    Müezzinoğlu, "Ambulans helikopterlerimiz ve 2 ambulans uçağımız hazırlık aşamasında. Onların da en kısa zamanda sevk hazırlıklarını yaptık, bölgeye intikal edecekler. Ümit ediyoruz ki yaralı sayısında artış olmasın, ölü sayısında artış olmasın. İl genel sekreterimiz ve il sağlık müdürümüz oraya ulaştı. Valimizle birlikte değerlendirmeler yapıyorlar" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Turan Buzgan'ın da olay yerine gitmek için hazırlık yaptığını kaydeden Bakan Müezzinoğlu, bölgedeki hastanelerde boş yatak tespiti yaptıklarını, sağlık açısından gerekli tüm tedbirleri aldıklarını söyledi.

    14 kişi ölmüştü

    Hatay'ın Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Sınır Kapısı'nda 11 Şubat'ta patlayıcı yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda 4'ü Türk, 14 kişi yaşamını yitirirken, 26 kişide yaralanmıştı.

    Geçtiğimiz günlerde de bir lokantada hesaba itiraz eden Suriyelilerin başlattığı tartışma sonrası yayılan söylentiler üzerine ilçe halkı gece saatinde toplanarak protesto gösterileri yapmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow