hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hükümetten şok Reyhanlı açıklaması

    Hükümetten şok Reyhanlı açıklaması
    expand

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Jandarma Genel Komutanlığı'nın sitesi hacklenmemiştir. Bu bir hacklenme değil, sızdırmadır" dedi.

    PTT Ahlatlıbel Tesislerinde medya kuruluşlarının haber müdürleriyle bir araya gelen Çelik, gündeme dair soruları yanıtladı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Reyhanlı ziyaretinin bu hafta sonu gerçekleşeceğini bildiren Çelik, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'daki ön görülen programlarına başka bakanları göndererek, kendisinin Reyhanlı ziyaretini gerçekleştireceğini söyledi.

    Erdoğan'ın Reyhanlı'daki saldırıda hayatını kaybeden vatandaşların yakınların taziye ziyaretinde bulunacağını, yaralılarla görüşeceğini ve bölgede incelemeler yapacağını anlatan Çelik, Başbakan Erdoğan'a başta İçişleri Bakanı Muammer Güler, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin olmak üzere bazı bakanların da eşlik edeceğini kaydetti.

    Muhalefet partilerinin Reyhanlı saldırısını istismar ettiğini, Başbakan Erdoğan'ın saldırının hemen ardından bölgeye gitmemesini eleştirdiğini hatırlatan Çelik, "Sayın Başbakanın hemen Reyhanlı'ya gitmesi halinde rehabilitasyon çalışmalarının zor olacağı izah edildiği için gitmesi gecikti. Sayın Başbakan'ın Van depreminin hemen akşamında, sabaha kadar enkazın üzerinde enkaz kaldırma çalışmalarını izlediğini herkes biliyor. Sayın Başbakanı başka şeylerle itham edebilirsiniz, ama halkının yanında olma, yüreğine dokunma konusunda hiçbir itham edemezsiniz, haksızlık yapılmasın" dedi.

    Redhack'in yayımladığı belgeler

    Çelik, Reyhanlı saldırısına ilişkin sanal ortamda bir grubun yayınladığı bilgi ve belgelerin de Jandarma Genel Komutanlığı'nın internet sitesinin hacklenerek elde edildiği iddialarının doğru olmadığını belirterek, "Hacklenme meselesi doğru bir mesele değil, Jandarma Genel Komutanlığı'nın sitesi hacklenmemiştir. Bir ilimizdeki jandarma eri, cep telefonuyla o ile ulaşmış bazı belgelerin fotoğrafını çekerek bu dediğimiz kimselere servis etmiştir. O kişi şu anda gözaltına alınmıştır. Bir hacklenme söz konusu değildir, oradan hareketle bazı basın yayın organları birçok şeyi birbirine karıştırmıştır. Başka bir terör örgütüne yönelik istihbaratı bu mesele ile ilişkilendirmişler, işin aslı, astarı budur. Bu bir hacklenme değil, sızdırmadır. İlgili amirine bu bilgileri bildirmekle yükümlü olan birinin yaptığı bir iştir" diye konuştu.

    Reyhanlı'da yaraların sarılmaya başlandığını, hayatın normale dönmesi için vatandaşlara mallarının tazmini için hükümetin üzerine düşeni yaptığını ve yapmaya devam edeceğini ifade eden Çelik, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla devlet denetim organlarının da olaya ilişkin istihbarat kopukluğu, güvenlik zaafiyeti gibi konularda araştırma yaptığını anımsattı. Çelik, "Derinlemesine araştırma yapılıyor, araştırmanın sonucuna göre de ihmal, eksik, kusur varsa bununla ilgili olarak kamuoyuna bilgi verilecek, sorumlu olanlarla ilgili gerekenler yapılacaktır. Hukuk devletinde 51 canı kaybetmişsiniz, elbette bunun gereği neyse yapmak zorundasınız" değerlendirmesinde bulundu.

    Bir er gözaltında

    Çelik, istihbarata yönelik belgeleri sızdıran erin gözaltına alındığını vurgulayarak, İçişleri Bakanlığının konuya ilişkin açıklama yapacağını söyledi.

    Hüseyin Çelik, şöyle konuştu: "ABD'de dahil, dünyanın en geniş ağı olan örgüt CIA'dır. Buna rağmen ABD'de de birçok insanın canını alan terör saldırıları olabiliyor. Bugüne kadar bizim bildiğimiz, basına yansımayan onlarca bombalı eylem yapmak üzere hazırlık içinde olan grup yakalanmıştır, intihar eylemcisi yakalanmış etkisiz hale getirilmiştir ama bunlar çoğu zaman basına da verilmemiş, kamuoyu ile paylaşılmamıştır. İstihbaratla terör saldırılarını sıfıra indirmiş bir ülke yoktur. Ben, mazeret üretmek için bunları söylemiyorum. Reyhanlı'daki saldırı Cumhuriyet döneminin en büyük saldırısıdır belki, ama tek başına istihbaratla yüzde 100 saldırıları önleme diye bir şey yoktur. Her hadiseden, musibetten ders çıkartmalıyız. Emniyetin, jandarmanın, devletin diğer kurumlarının bundan ders çıkarması lazım."

    İçişleri Bakanlığı açıklama yaptı

    Öte yandan İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanlığına ait olduğu ileri sürülen Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamayla ilgili birtakım gizli belgelerin bilgisayar korsanlarınca ele geçirildiği" iddialarına yönelik, "Ele geçirildiği iddia edilen belgelerin Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs'ta meydana gelen patlamayla hiçbir ilgisinin olmadığı" bilgisine yer verildi.

    Bakanlığın Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organları ile internet sitelerinde, "Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanlığına ait olduğu ileri sürülen, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlama olayı ile ilgili birtakım gizli belgelerin, bilgisayar korsanları tarafından ele geçirildiği" iddialarına yönelik haberlerin yer aldığı belirtildi.

    Açıklamada, "Konuya ilişkin yapılan ilk inceleme neticesinde, haberde ele geçirildiği iddia edilen belgelerin, Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te meydana gelen patlamayla hiçbir ilgisinin olmadığı, Reyhanlı ilçesinde meydana gelen bu olayla ilgili yapılan soruşturma neticesinde, olayda kullanılan araçların kimler tarafından alınarak olay yerine getirildiği, nerede muhafaza edildiği, bombaların nasıl yerleştirildiğinin aydınlatıldığı, olayın asli faillerinden bazıları ile yardım ve yataklık yapanların yakalanarak tutuklandığı, halihazırda soruşturmanın devam ettiği" bilgisine yer verildi.

    Açıklamaya şöyle devam edildi: "Haberde yer alan 25 Nisan 2013 tarihli bilgi notundaki istihbaratın başka bir terör örgütü tarafından planlanan farklı bir terör eylemine ilişkin hazırlıkları kapsadığı ve buna ilişkin gerekli tedbirlerin alındığı, ele geçirildiği iddia edilen belgelerin, Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamayla ilgili Jandarma Genel Komutanlığı ile diğer kurumlardan alınan, 'ikaz mahiyetli' bilgileri içerdiği, söz konusu belgelerin, Jandarma Genel Komutanlığı bilgisayar sistemlerine girilerek alınmadığı ancak bir il jandarma komutanlığınca, kendi ast birliklerine gönderilen evrakın bir görevli tarafından fiziki olarak veya fotoğrafının çekilmesi suretiyle alınarak, e-posta yoluyla bilgisayar korsanlarına ulaştırılmış olduğu ve konuya ilişkin Jandarma Genel Komutanlığınca idari ve adli tahkikata başlanıldığı, meydana gelen terör eylemlerinin
    faillerinin yakalanmasına yönelik çalışmaların titizlikle yürütülmesinin yanı sıra terör örgütleri arasında hiçbir ayrım yapmadan muhtemel terör eylemlerini önlemeye yönelik her türlü güvenlik ve istihbarat tedbirlerinin alındığı ve takibinin yapıldığı, kamuoyuna saygıyla duyurulur."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow