hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gezi Parkı açıldı, kapatıldı, tekrar açıldı!

    Gezi Parkı açıldı, kapatıldı, tekrar açıldı
    expand

    15 Haziran'da polis müdahalesiyle boşaltılan Taksim Gezi Parkı dün halka açıldı. 18:40 sıralarında yeniden kapatılan park gece yarısı valilğin aldığı yeni bir kararla, 7 saat sonra bir kez daha açıldı.

    Saat 13.00'da İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile birlikte Gezi Parkı'nda son incelemeleri yaptı ve parkı halka açtı.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak daha sonra güvenlik güçleri bariyerlerle girişleri kapattı ve parka vatandaş girişini yeniden durdurdu.

    Açılış sırasında sloganlar

    Parkta sabah saatlerinden itibaren hummalı bir çalışma yapıldı. Alanda konuşlu polisler parça parça çekilirken, belediye işçileri de son hazırlıklarını yaptı.

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun dün yaptığı açılış duyurusunun ardından bugün sabah saatlerinden itibaren kalabalıklar park önünde toplanmaya başladı.

    Vali Mutlu, Gezi Parkı'nın açılışını yaparken dışarıda da protesto vardı. Islık çalan bir grup, ''Her yer Taksim her yer direniş'' sloganları attı.

    İncelemelerin ardından Vali Mutlu bir açıklama yaparak parkın artık halka ait olduğunu ve burada izinsiz gösterilere müsaade etmeyeceklerini açıkladı.

    Vali Mutlu şöyle konuştu:

    Gezi Parkımızda Büyükşehir belediyemiz tarafından yapılmış olan son düzenlemeleri görmek üzere yerinde bir tespit incelemeler yaptık. Yapılmış olan çalışmaların ne kadar mükemmel olduğunu gördük.Büyükşehir belediyemize yürekten teşekkürlerimizi iletiyoruz.

    Ağaçlarla çiçeklerle fıskiyelerle süslü bu park cennet İstanbulumuza yeni bir cennetten köşe hediyesi oluyor. Ümit ediyoruz halkımız tarafından da bundan sonraki süreçte İstanbulluların hizmetine girecek.

    Eksiklikler olabilir bundan sonra da eksik yerler tamamlanır. Aileleriyle çocuklarıyla halkımız gelecek parkları kullanacak. Parklar çocuklar aileler yaşlılar gençler içindir.

    (Parka iftar çadırı kurulması konusunda) Bu konuda çok fazla spekülasyon yapılıyor. Belediye kurmayacak. Ama belediyenin burada Ramazana mahsus bir faaliyeti olacak. Ama bu sürekli bir çadır ya da faaliyet şeklinde olacak. Bu aktiviteler iftar saatlerinde olacak.

    (Taksim Dayanışması’nın forum çağrısı hakkında) Hedefimiz nedir burada halkımızın parkı kullanması. Parklar halkındır. Bu insanlar arasında en ufak bir ayrım söz konusu değildir. İstanbullu hemşerilerimiz parklarımızın sahibidir. Halkımıza ait olan parkları halkın giremeyeceği, gösteri alanına dönüştürülmesi halka eziyettir.

    İstanbul halkı halk olarak parkına sahip çıkar. Gösteri yapmak isteyenlere yasalarda var olan bize müracaat ederlerse bu hakların kullandırılmasını sağlarım. Bazı gruplar Bu park bize aittir diyerek bir grup kendini bu halkın yerine koyarak buranın sahibi halk değil bizleriz derse buna müsaade etmeyiz.

    Park konusunda mahkeme tarafında verilmiş bir karar yoktur. Bu kararın Gezi Parkı ile hiçbir alakası yoktur. Bu karar plan tadilatlarıyla ilgilidir. Bugüne kadar haklı bir davaları varmış da bu kararla haklı oldukları ortaya çıkmış gibi bir durum yaratmaya çalışıyorlar.

    "Parkta öpüşebilecek miyiz?" (video)

    Bu sırada genç bir kadını Vali Mutlu’ya ‘Parkta eşimle öpüşebilecek miyim?’ diye sorması Parkta bulunanlar arasında gülüşmelere neden oldu. “En çok merak ettiğiniz soru bu mu? Bu sizin gönlünüzden geçen bir şey." diye soran Vali Mutlu kendisinin de bir hukukçu olduğunu hatırlatarak ‘hukuk yazılı kanunların yanı sıra yazılı olmayan örf ve ananelerden de beslenir. Siz eğer böyle bir şey yapmak istiyorsanız ve toplumdan da tepki gelmezse neden olmasın’ dedi.



    Forumlar Gezi'ye taşınıyor

    Taksim Dayanışması da Gezi Parkı’nın halka kapatılmasına ve Cumartesi günü yaşanan olaylara tepki göstermek amacıyla diğer parklarda yapılan forumları Gezi Parkı’na taşıma kararı aldı. Açıklamada “Bugün saat 19.00’da kendiliğinden yeşererek yalnızca İstanbul’a değil tüm Türkiye ’ye bir demokrasi örneği olarak yayılan forumlarımızın ışığını Gezi Parkı’na da taşımaya kararlıyız. Bütün dünyaya örnek olan dayanışmamızdan, taleplerimizden ve kazanımlarımızdan vazgeçmedik ve asla vazgeçmeyeceğiz” denildi.

    "Parkların bloke edilmesine müsaade etmeyeceğiz"

    Parkların bloke edilmesine, gösteri mahalli haline getirilmesine, çocukların, yaşlıların, insanların bu alanları kullanmasına engel olunmasına ve güvenlik problemi haline dönüştürülmesine asla müsaade etmeyeceklerini dile getiren Vali Mutlu, şöyle devam etti:

    "Bu ülke hukuk ülkesidir. Hukukun içerisinde olan her şeyi takip edeceğiz ancak hukukun dışında olan hiç bir harekete müsade etmeyeceğiz. Yaptığımız, uyguladığımız işlerden dolayı şikayetçi olmak isteyenlere hukukun bütün mercileri açıktır. Fakat hukuk dışı herhangi bir muameleyi de bizim burada kabul etmemiz mümkün değildir. İstanbulluların hukukunu korumak, vali olarak benim, güvenlik birimi olarak emniyetin ve devletin diğer mekanizmalarının da milletimizin hukukunu korumak itibariyle net duruşu vardır.

    Asla huzursuzluk istemiyoruz. Kucaklaşma istiyoruz, sevgi istiyoruz, barış istiyoruz, kardeşlik istiyoruz. Mübarek ramazan ayına girdik. Rahmet ve bereket ayı olduğunu özellikle ifade ediyoruz. Bu aylarda bütün kırgınlıklar ortadan kaldırılır. İnsanlar kucaklaşır. Bunun bir kucaklaşmaya vesile olmasını arzu ediyorum. Dolayısıyla kırgınlıkların, yeniden bir takım huzursuzlukların mekanı haline dönüştürmemek, İstanbul'da, ülkemizde Gezi Parkı'nda huzurlu bir ramazan ve hayatın devam etmesi hepimizin ortak dileğidir. 76 milyon memleket evlatlarının hiçbirisinin birbirinden farkı yoktur. Herkes kıymetlidir ve herkes hukuka tabidir.

    "Kimse hukukun üzerinde değil"

    Kimsenin kendini hukukun üzerinde görme, istediği gibi hareket etme hakkı olmadığını dile getiren Mutlu, bu parkın sadece belli grupların değil, bütün İstanbullular'ın olduğunu, bu nedenle herkesinhukukun içerisinde hareket etmeye davet ettiğini kaydetti.

    Vali Mutlu, hukukun dışında hiç bir şeye İstanbul'da fırsat vermeyeceklerini ama her vermedikleri fırsatın kavgaya dönüşmesini de istemediğini belirterek, "Yaptığımız her hukuk dışı işleme yönelik müdahale ortalıkta bir sıkıntıya sebebiyet vermekte, insanlarımızın bu güzel mekanları kullanmasını engellemeye sebebiyet vermektedir. Biz bunu arzu etmiyoruz ama hukukun dışına çıktıysa ona müdahale etme mecburiyetimiz vardır. Bu hukuken görevimizdir. Bu görevi yerine getirmekte asla tereddütümüz olmaz" şeklinde konuştu.



    Parkın bir forum alanı, slogan atma alanı olmadığını vurgulayan Vali Mutlu, "Burası bir işgal alanı değil. Burası yürüme alanı değil. Burası istirahat alanı. Birbirleriyle buluşma konuşma tanışma alanı insanların. Bunun dışına çıkan uygulamaları gösteriye, yürüyüşe dönüşen uygulamalara müsade etmeyiz. Bu çağrıları yapanlar da gelip bizden izin istemeyen, mülki idare makamlarını izin isteme makamları olarak görmeyen, hukuken almaları gereken izinleri talep etmeksizin, 'biz dilediğimizce hareket ederiz. Bize hiç kimse karışmaz. Biz Türkiye CUmhuriyeti yasalarının üzerinde bir gücüz. Biz dilediğimizi yaparız. Bu dilediğimizi yapmakta demokrasi ve özgürlüklerin gereğidir' şeklindeki değerlendirmeler hukuk dışıdır" dedi.

    Mutlu, şunları söyledi:

    "Hukuk dışı toplanmalara yapılan çağrıların tamamı birer suçtur. 2911 sayılı 'Toplantı ve gösteri yürüyüşleri' yasasına göre herkesin elbette izin almak suretiyle gösteri yapma hakkı vardır. Anayasadaki bu hakkın kullanılmasıyla ilgili biz de gerekli izinleri veririz ama hiç kimse parklarda, umuma açık yollarda, kamu alanlarında bu tür izinsiz gösteriler yapamaz. İzinsiz gösteriye çağrıda bulunamaz. İnsanlarımızı, bu demokrasinin gereğidir diyerek kanunsuz çağrılarla bu güzel mekanlara toplayan kişi, kurum, kuruluşların tamamı gayri yasal bir işlem içerisindedirler. Gezi Parkı'nı bugün bu güzellik içerisinde halkın hizmetine sunulmuş olan bu parkı 'haydi arkadaşlar gösteri yapıyoruz. İzne ihtiyacımız yoktur' diyerek bir çağrıda toplamaya çalışanların hepsi açıkça suç işlemektedirler. Zaten bu işlenen suçlar nedeniyle bugüne kadar bu Gezi Parkı, bu haliyle malesef halkımızın istifadesine kapalı tutuldu."

    Herkesin demokrasiye tabii olduğunu belirten Mutlu, özgürlüklerin sonuna kadar savunucusu olduklarını, ancak hukukun üstünlüğünü çiğneterek, hukukun dışında bir özgürlük anlayışını tasvip etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.



    Yeniden kapatıldı

    Taksim Dayanışması’nın bu akşam saat 19.00’da Gezi Parkı’nda düzenleyeceğini açıkladığı toplantı öncesi polis Taksim Meydan’da güvenlik önlemlerini yoğunlaştırdı.

    Park içerisine girmek isteyen vatandaşlara izin vermeyen polis, parkın çevresinde de geniş güvenlik önlemi aldı.

    Çevik kuvvet ekipleri de park içinde bulunan vatandaşları dışarı çıkmaları konusunda uyardı.

    Çıkmak istemeyen bir gruba ise polis önce kalkanlarıyla itti ardından ise biber gazı sıkarak uzaklaştırdı. Boşaltılan parkın etrafında polis yoğun güvenlik önlemi aldı.

    Mete Caddesi ile Taksim Meydanı'nın kesiştiği nokta ve meydanın çeşitli noktalarında da çevik kuvvet ekipleri, tedbir aldı.

    Gezi Parkı gece yarısı tekrar açıldı

    Dün öğlen saatlerinde İstanbul Valisi, Belediye Başkanı ve Emniyet Müdürü eşliğinde törenle açıldıktan üç saat sonra polis müdahalesiyle tekrar kapatılan Gezi Parkı gece yarısı tekrar açıldı.

    Saat 00.30'da Gezi Parkı'ndan polisin çekilmesiyle birlikte, vatandaşlar parka akın etmeye başladı. 500 kişilik bir gurup, "Her yer Taksim, her yer direniş ", " Türkiye laiktir, laik kalacak", "Yaşasın hakların kardeşliği" şeklinde sloganlar atarak park içerisinde beklemeye başladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow