hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bozdağ'dan "harç" açıklaması

    Bozdağdan harç açıklaması
    expand

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Hangi ülke kendi ülkesinde Türkiye'den okuyanlardan harç almıyorsa Türkiye Cumhuriyeti de bu türülkelerden okumak isteyenlerden herhangi bir harç almayacaktır" dedi.

    Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında (YTB) Uluslararası Öğrenciler İftar Programı düzenlendi. .

    Bozdağ, iftar sonrası yaptığı konuşmada başarının tek yolunun çalışmak olduğunu ifade etti.

    Yurtdışında bulunan pek çok insanın Türkiye'de okumasını arzu ettiklerini anlatan Bozdağ, Türkiye burslarıyla okuyan öğrencileri kendi öğrencileri gibi gördüklerini, daha önceden kullanılan "yabancı öğrenci" tabirini de "uluslararası öğrenci" şeklinde değiştirdiklerini hatırlattı.

    Öğrencilerin kendi ülkelerinde okumaları halinde bu kadar farklı kültürleri tanıma imkanı bulamayacağını söyleyen Bozdağ, bunun önemli bir imkan olduğunu kıymetinin bilinmesi gerektiğini bildirdi.

    Türkiye bursuyla okuyan öğrencilerin sorunlarını bildiklerini ve düzeltme yönünde de çeşitli adımlar attıklarını belirten Bozdağ, "Önümüzdeki zaman içinde Türkiye burslarıyla okuyan öğrencilerin hem sayısını artırmak hem de imkanlarını geliştirme noktasında önemli adımlar atacağız" ifadesini kullandı.

    Türk üniversitelerinin dünya üniversiteleri arasına girdiğini anlatan Bozdağ, 2013 yılında Türkiye burslarına yapılan başvuru sayısının 55 bine ulaştığını ancak bu öğrencilerden sadece 4 bininin alınabileceğini kaydetti.

    Uluslararası öğrenci sayısını artırmak için gayret ettiklerini bildiren Bozdağ, vakıf üniversitelerinin de kendi namına Türkiye'de okuyacak öğrencilere kapılarını açması konusunda YÖK ve üniversitelerle görüştüklerini kaydetti.

    Bozdağ, "Ben buradan bir kez de sizin aracılığınızla Türkiye'deki vakıf üniversitelerine, onların da burslu öğrenci okutma imkanları var. Bu bursları sadece Türk vatandaşı olan öğrencilere değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan uluslararası öğrencilere de açmalarını rica ediyorum" diye konuştu.

    Türkiye bursları dışında okuyan öğrencilerin harçlarıyla ilgili de düzenleme yaptıklarını dile getiren Bozdağ, bu düzenlemelerde harçları aşağı çeken adımlar attıklarını ifade etti.

    Bozdağ, "Hangi ülke kendi ülkesinde Türkiye'den okuyanlardan harç almıyorsa, Türkiye Cumhuriyeti de bu tür ülkelerden okumak isteyenlerden herhangi bir harç almayacaktır" dedi.

    Bozdağ, mezun olan öğrencilerin birbiriyle irtibatlarını koparmamaları amacıyla sivil toplum kuruluşu çalışmaları yaptıklarını, bundan sonraki dönemde de mezun öğrencilerle Türkiye buluşmaları tertip etmeyi düşündüklerini söyledi.

    Mezun olan öğrencilerin Türkiye'de çalışmaları konusunda çeşitli kısıtlar olduğunu anlatan Bozdağ, şunları kaydetti:

    "Bu kısıtları bir masaya yatırmayı düşünüyoruz. Çünkü bu kadar başarılı, zeki, çalışkan ve Türkiye'nin en iyi üniversitelerinde, en iyi bölümlerinde okumayı başarıyla tamamlamış gençler Türkiye'de çalışmak istediği zaman bunlara 'Yok sen çalışamazsın' demek doğru bir yaklaşım değildir diye düşünüyoruz. bu konuda bir hazırlığımız olduğunu sizlere müjdelemek isterim"

    Türkiye'nin en iyi üniversitelerinde başarılı olan öğerencilere 'Yok sen Türkiye'de çalışamazsın demek' istemiyoruz. Onun için bir hazırlığımız olduğunu müjdelemek isterim."

    "Türkiye'de 12 bin burslu uluslararası öğrenci var"

    Kemal Yurtnaç ise YTB'nin uluslararası öğrencilerin Türkiye'deki eğitimlerinde başarılı olmaları için çalıştığını ifade ederek, kurumun öğrencilerin "kendi evleri" olduğunu söyledi.

    Türkiye'de şu anda 12 bin burslu uluslararası öğrenci olduğunu hatırlatan Yurtnaç, bu sayıya 2013-2014 eğitim yılında 4 bin öğrencinin daha ekleneceğini belirterek, "Dolayısıyla siz 140 farklı milletten insanla burada buluşuyorsunuz, ülkelerinize döndüğünüzde bu arkadaşlıklarınızı geliştireceksiniz. Türkiye'deki bu fırsatı hep birlikte değerlendirmenizi istiyorum. Okulunuzda derslerinizde başarılar diliyorum" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow