hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Haluk Koç: "Bu nasıl yanlış?"

    Haluk Koç: Bu nasıl yanlış
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, "Tencere tava seslerinden rahatsız olacaksın, Suriye sınırında patlayan bombalardan, mermilerden rahatsız olmayacaksın. Bu nasıl yanlış" dedi.

    CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlığında toplandı. Koç, toplantı sürerken düzenlediği basın toplantısında MYK'da ele alınan konular hakkında bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Konuşmasına Lozan Antlaşmasının imzalanışının ve basında sansürün kaldırılışının yıl dönümlerini kutlayarak başlayan Koç, Batı Trakya Türklerinin Lideri Sadık Ahmet'i de ölüm yılı nedeniyle andı.

    Hükümet ile Türk-İş arasında, kamuda çalışan işçilerin ücretleri konusunda anlaşmaya varıldığını hatırlatan Koç, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'nun anlaşmaya ilişkin "Toplu iş sözleşmelerinin her zaman dört dörtlük olmadığı ve taleplerinde günün şartlarını dikkate aldıkları"na ilişkin sözlerini anımsattı. "Sayın Kumlu, sen ne zaman dört dörtlük koşulları barındıran toplu iş sözleşmelerine imza attın" diyen Koç, "her kurumun ve yöneticilerinin AK Partilileştirilmeye çalışıldığını" ileri sürdü. Toplu iş sözleşmelerinin iş kolunda yetkili olan sendika ile işveren arasında imzalanması gerektiğini belirten Koç, bir konfederasyonun farklı özellikteki iş yerlerinin sözleşmesini toplu olarak imzalamasının doğru olmadığını savundu.

    AK Parti iktidarının sosyal devlet anlayışını kendi isteği doğrultusunda düzenlemeye çalıştığını iddia eden Koç, "Türkiye bir an önce demokrasinin özüne uygun, özgür toplu iş sözleşmesi düzenine geçebilmeli ve bunun gereklerini yerine getirebilmeli" diye konuştu.

    Suriye politikası

    Koç, Türkiye'nin Suriye politikasının çöktüğünü öne sürerek, "Suriye ve dış politika çöküşünün baş nedeni Dışişleri Bakanı'nın 'stratejik derinlik'
    diye geliştirmeye çalıştığı bir safsata çukurudur. Keşke stratejik derinlik hülyalarında dolaşmayıp dünyanın stratejik gerçekleriyle dış politikayı götürselerdi" ifadelerini kullandı.

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "sınırlarımızın ötesinde kabul etmediğimiz gelişmeler olursa bunu asla kabullenmeyiz, tepki gösteririz. Suriye'nin toprak bütünlüğünü, birliğini tehlikeye atacak gelişmelerin karşısındayız" dediğini belirten Koç, Suriye'nin birliğinin, toprak bütünlüğünün kalmadığını vurguladı. Suriye'de yaşananların temel sebebinin AK Parti politikaları olduğunu ileri süren Koç, "Defakto gelişmelere kayıtsız kalamayız, sınırımızda güvenlik önlemlerini artırırız' diyor. Güvenlik önlemin mi var Sayın Davutoğlu? Bu sözler de sana ait. Ört ki ölem. Kevgire döndürdünüz sınırı, yol geçen hanı oldu. Hatay'ın durumu ortada. Siz anlayışı kıt mı zannediyorsunuz Türk milletini? Siz yaşadıklarını ertesi gün unutan bir toplum olarak mı görüyorsunuz Türk milletini? Bu kadar aymazlık, bu kadar basiretsizlik, bu kadar öngürüsüzlük. Sizin eseriniz bu. Ondan sonra doldurun Başbakan'ı, salın iftar mesaisine, yıksın, eylesin perdeyi viran. Hükümet etmeye çalışıyorsunuz fakat bir tiyatro kumpanyası gibisiniz."

    "Sınırdaki gelişmelere sağır, demokratik haklarını kullananlara karşı palalı sultan"

    Hükümetin yanlışlarını anlatmaya çalıştıklarını dile getiren Koç, "Siz Suriye'de iç savaşın tarafı haline getireceksiniz Türkiye'yi, Ceylanpınar, Aşkale, Hatay, Cilvegözü, Reyhanlı, 700, 800 kilometrelik sınırda her gün mermiler düşecek, bombalar patlayacak, sınır güvenliği diye hiçbir şey olmayacak, ölenler olacak, yaralananlar olacak, sen iftar mesaisinde kafayı tencereye tavaya takacaksın. Tencere tava seslerinden rahatsız olacaksın, Suriye sınırında patlayan bombalardan, mermilerden rahatsız olmayacaksın. Bu nasıl yanlış? Bizimki, sınırdaki gelişmelere sağır sultan, demokratik haklarını kullananlara karşı da palalı sultan" diye konuştu.

    Başbakan Erdoğan'ın bu akşam iftarda çevik kuvvet polisleriyle bir araya geleceğini hatırlatan Koç, Gezi Parkı odaklı olaylarda kanunsuz emirler
    verenlere de emirleri uygulayanlara da milletin hesap soracağı iddiasında bulundu.

    Erdoğan'ın, eylemlere katılanları esnafa kemirgen olarak tanıttığını, esnafı hükümetin politikalarının kemirdiğini öne süren Koç, bu sözlerin TESK'in
    iftarında söylediğini aktardı. Koç, "Önce aklını kiraya verirsin akil adam olursun, sonra ziyafet sofrası hazırlarsın beş yıldızlı, ondan sonra da temsil ettiğin kitlenin 12 yıldır hakkının iktidar tarafından nasıl sömürüldüğünü, elinden alındığını unutursun. Sen de Türk-İş Başkanı gibi bir başka gelecek beklentisiyle 'evet efendim', 'haklısınız efendim' pozisyonuna geçersin. Hepinize yazıklar olsun. Temsil ettiğiniz kitle adına hepinizi CHP teşhir ediyor" dedi.

    Koç, bir gazetecinin çözüm süreci kapsamında yeni bir paket hazırlığı olduğu yönündeki haberlerı hatırlatması üzerine şöyle konuştu:

    "Recep Tayyip Erdoğan ile demokratikleşme olmaz. Recep Tayyip Erdoğan'ın kumaşından demokrat çıkmaz. Bunu Kürt yurttaşlarım da öğrenecekler. İnşallah bedel ödemeden daha fazla öğrenirler. Biz biliyoruz bunu. Bütün Türkiye'ye anlatmaya çalışıyoruz. Onun için Recep Tayyip Erdoğan bilin ki demokrasi adına bir paket getiriyor ise o paketin içine koyduğu her noktadan şahsi bir çıkar sağlayacaktır. Bu kadar güvensizliğimiz var. Paket dediğiniz olay ortaya konur, biz de siyaseten görüşlerimizi ifade ederiz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow