hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Silivri toz duman!

    Silivri toz duman
    expand

    "Ergenekon Davası"nda kararlar açıklanırken içeride ve dışarda arbede yaşandı. Tarlalardan duruşma salonuna ulaşmak isteyen gruba tazyikli su ve gazla müdahale edildi.

    Polis, karar açıklanan "Ergenekon Davası"nın görüldüğü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi çevresindeki toplanarak E-5 karayolunu kapatan gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

    Davanın görüldüğü yerleşkeye gelen bir grup, E-5 karayolunu trafiğe kapattı.

    Polis, uyarılara rağmen geri çekilmeyen gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulundu.

    Müdaheleyi gören çevredeki başka bir grup da bölgeye yöneldi. Bunun üzerine karayolunun yanındaki tarlanın üst kısmında bulunan polis ekipleri de TOMA ve "akrep" tabir edilen çevik kuvvet araçlarıyla grubun önüne geçerek biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

    Bu arada atılan biber gazı nedeniyle tarlada tutuşan otlara da TOMA'dan ve itfaiye araçlarından su sıkıldı.

    Müdahale sırasında tahtalardan barikat kuran gruptakiler, polise taş attı. Polisin müdahalesinin ardından gruptakiler, İstanbul yönüne doğru geriye çekildi. Polis, gruptakileri yaklaşık 1,5 kilometre takip etti. Bu sırada gruptakilerden bazılarının Silivri'ye geldikleri otobüslere binerek geri döndüğü görüldü.

    Öte yandan, E-5 karayolunda İstanbul-Tekirdağ istikametinde trafik zaman zaman aksadı.



    İçeride neler oldu?

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, İlker Başbuğ, Tuncay Özkan, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız ile Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 63 tutuklu sanık katıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Duruşmaya, tutuklu sanıklar Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) tedavi gören Yüksek Askeri Şura kararıyla emekliliğe sevk edilen Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile avukat Serdar Öztürk katılmadı.

    Eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ve emekli Albay Arif Doğan'ın da aralarında bulunduğu 24 tutuksuz sanık ile başka suçtan tutuklu Sami Hoştan ve Yalçın Küçük hazır bulundu.

    CHP Milletvekili İsa Gök, mahkemeye hitaben, heyetin buradakileri 3,5 saat beklettiğini ifade ederek, "Mahkeme millet adına karar verir, bu kadar kişiyi bu kadar saat bekletmeye hakkınız yok" dedi. Mahkeme Başkanı Özese, Gök'ü, "Sayın milletvekili yerinize oturur musunuz" diyerek uyardı.

    Tutuklu sanıklar alkışlarla salona alındı

    Tutuklu sanıklar, avukatlar ve milletvekillerinin alkışları eşliğinde duruşma salonuna alındı.

    Bu sırada avukatlar "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" ve "Her yer Silivri, her yer taarruz" şeklinde slogan attı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tutuklu sanıklardan emekli Albay Hasan Atilla Uğur, yanında getirdiği Türk bayrağını açtı. Salonda bulunanlar, Uğur'un bu davranışını alkışladı.

    Mustafa Balbay'ın sözleri

    Tutuklu sanık Mustafa Balbay, salondakilere hitaben "Biz, kendimizi halkın adaletine teslim ediyoruz, bizi bugün halktan kopardılar, ama başaramayacaklar. Sıcak bir sonbahar geliyor, herkes hazırlansın. Bugün verilecek hüküm, mahkemenin hükmüdür, biz bunu kabul etmiyoruz. Artık halkına karşı miting düzenleyen bir iktidar var. Şu anda kendi yarattıkları korkudan korkuyorlar. Şu anda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hükümet ve Anayasa Mahkemesi, hukuku katletmektedir. Biz 4-5 yılda nasıl direniyorsak, öyle direnmeye devam edeceğiz. İnanıyorum ki, artık gelecek bizimdir. Mahkemenin hükmünü kabul etmiyoruz" diye
    konuştu.

    Bu sözlerinin ardından Balbay, eşi Gülşah Balbay ile sohbet etmeye başladı. Bunu fark eden jandarma görevlileri, Gülşah Balbay'ın salonun dışına çıkmasını istedi. Bu duruma tepki gösteren aralarında Muharrem İnce ve Ali Köktürk'ün de bulunduğu CHP'li milletvekilleri, Gülşah Balbay'ı salonun arka
    kısmına aldı.

    Bu sırada bir astsubay CHP'li milletvekillerine , "Burayı hep sen karıştırıyorsun. Gerginlik çıkartıyorsun. Bunu bilerek mi yapıyorsun" diye bağırarak tepki gösterdi. Bunun üzerine astsubay salondan ayrıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Duruşma salonuna valizleriyle geldiler

    Ergenekon davasında karar duruşması öncesinde Silivri Cezaevi bitişiğindeki mahkeme salonunun önü sabah saatlerinde hareketlenmeye başladı. Polis ve jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Bazı tutuksuz sanıkların tutuklama çıkma ihtimaline karşı mahkemeye valizleriyle gelmesi dikkat çekti

    Tutuksuz sanıklar, avukatlar ve basın mensupları duruşma salonuna girmek için mahkeme önünde beklemeye başladı.  Duruşma salonunun önünde bazı tutuksuz sanıkların valizleriyle beklemesi dikkat çekti. Davanın tutuksuz sanıklarından Fatma Sibel Gürcihan ve Behiç Gürcihan çifti de valizleriyle duruşma salonu önünde bekledi. Mahkemenin hukuksuz davrandığını ileri süren Fatma Sibel Gürcihan, sanık yakınlarının içeri alınmamasını eleştirerek, tutuklama kararı çıkması ihtimaline karşı valizleriyle geldiklerini söyledi.





    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow