hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Afyon patlamasında ilginç iddia

    Afyon patlamasında ilginç iddia
    expand

    Afyon'da 25 askerin şehit olduğu patlama davasının sanıklarından birinin, 26 yıl önce Erzurum'daki bir mühimmat patlamasında sanık olduğu öne sürüldü.

    Afyon Ataköy'deki 500'üncü İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki mühimmat deposunda 5 Eylül 2012'de meydana gelen patlamada 25 asker şehit olurken, 8'i asker 11 kişi yaralandı. Askeri savcılığın soruşturma dosyasını tamamlamasıyla dava, 18 Haziran 2013'te Eskişehir 1'inci Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

    Şehit ailelerinin avukatı Altan Ulutaş, patlamanın sanıklarından birinin daha önce de benzer bir davanın sanığı olduğunu öne sürdü. Ulutaş, "Mahkeme ve sanığın kişilik hakları gerekçesiyle adını vermem doğru olmaz. Ancak sanıklardan biri, daha önce yine şehitler verdiğimiz bir cephanelik patlamasının da sanığı. 1987'de Erzurum Ilıca'da bir patlama oldu. Bu patlamada 9 askerimiz şehit oldu. Bu patlamadan sorumlu ve yargılanan bu komutan, Afyonkarahisar'daki patlamanın da sanığı" dedi.

    "Ortada delil kalmadı"

    Avukat Altan Ulutaş, Eskişehir'de 26 Ağustos'ta yapılan ikinci duruşmada ailelerin mahkeme heyetine su atması üzerine, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığını belirterek, bu girişime tepki gösterdi. Sonrasında mahkeme heyetinin davadan çekildiğini, davanın Askeri Yargıtay'ın yeni mahkemeyi tayiniyle süreceğini hatırlatan Ulutaş, şöyle devam etti:

    "Bundan sonra ne olur? Mahkeme değiştirilir, yargılama devam eder ama bir gelişme olacağını sanmıyorum. Ne delil kaldı ortada, ne de olayı ortaya çıkarma çabası var. Bu olayın üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gitmesini bekledik. Günlerce aralı duruşmalar verildi. İstendiği takdirde birer hafta arayla da duruşma veriliyor. Ancak bu mahkemeye hiçbir önem verilmedi."

    Avukat Ulutaş, ailelerle birlikte sıklıkla dile getirdikleri bazı konular olduğunu anımsatarak, "Bunlardan biri oradaki kameraların sahte olmasıydı. Ayrıca patlama yerinde patlama sonrası bilirkişi incelemesinin yapılmaması, delillerin kararmasına neden olmuş. Askeri Yargıtay yeni mahkemeyi belirledikten sonra yeni bilirkişi isteyeceğiz. Dinlenmesini istediğimiz kişiler var. Tüm tanıkların aynı celsede sorgulanmasını isteyeceğiz. Birçok tespitimiz var. Bunların araştırılmasını ve ortaya çıkarılmasını istiyoruz" diye konuştu.

    Kışlada anma töreni yapıldı

    Geçen yıl bugün gerçekleşen patlamada hayatını kaybeden 25 askerin aileleri, yakınları anma töreni yaptı, patlamanın gerçekleştiği alana çelenk bıraktı. Sabah saatlerinde Ataköy Mahallesi'ne gelen şehit yakınları, Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası önünde toplandı. Kışlanın yan tarafında kurulan çadıra gelen şehit aileleri, burada gruplar halinde otobüslerle kışlaya alınarak evlatlarının şehit düştüğü depoya götürüldü. Türk bayrağı asılan deponun önüne çelenk koyan aileler, daha sonra dua ederek kışladaki subaylardan patlamayla ilgili bilgi aldı. Kışladaki törenin ardından çadıra dönen aileler, zaman zaman duygulanarak birbirlerine sarılıp ağladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow