hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Patriotlar basına tanıtıldı

    Patriotlar basına tanıtıldı
    expand

    İncirlik'teki 10. Tanker Üs Komutanlığında konuşlu patriot hava savunma sistemleri basın mensuplarına gezdirildi. Ayrıca, Suriye sınırında da askeri hareketlilik arttı.

    Türkiye'nin NATO'dan talepte bulunması üzerine ocak ayında Hollanda'dan getirilen ve 10. Tanker Üs Komutanlığına konuşlandırılan patriot hava savunma sistemleri basın mensuplarına tanıtıldı.

    Sistemin çalışması hakkında gazetecilere bilgi veren Adana'daki patriot hava savunma sisteminin komutanı Hollandalı Albay Peter Koning, Adana'daki 1 milyondan fazla insanı korumakla görevli olduklarını ifade etti. Bu görevle NATO'ya bağlılıklarını gösterdiklerini anlatan Koning, ilk günden itibaren büyük bir özenle görevlerini sürdürdüklerini söyledi.

    Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koning, ocak ayından beri Suriye'den gelecek olası saldırılara karşı Türkiye'yi korumakla ve radarla kontrol etmekle görevli olduklarının altını çizerek, "Patriot sistemi savunma amaçlıdır, şu an savunma amaçlı bulunuyoruz" dedi.

    Patriotların İncirlik'te ve Seyhan İlçe Jandarma Komutanlığı alanında bulunduğunu hatırlatan Koning, Alman ve ABD birliklerinin ise diğer şehirleri koruduğunu söyledi.

    Bir gazetecinin "Suriye'den gelecek herhangi bir potansiyel kimyasal tehdite karşı ekstra bir hazırlığınız var mı?" şeklindeki sorusu üzerine Koning, kimyasal saldırılara karşı korumanın uluslararası bir sorumuluk olduğunu belirterek, "Kendimizi koruma gücümüz var, bütün görevlerde olduğu gibi Hollanda bu durumu da çok ciddiye alıyor" dedi.

    Körfez Savaşı'nda ve 2003 yılında Diyarbakır'da da görev yapan Kıdemli Başçavuş Johan Van Zetten de geçmişte Diyarbakır'ı korudukları gibi şu an da Adana'yı korumakla görevli olduğunu belirterek, füze savunma sistemini sürekli kontrol altında tuttuklarını anlattı.

    Bu arada, patriot hava savunma sisteminde 230 Hollanda askerinin görev yaptığı bildirilirken, askerlerin 4'er aylık süreyle Türkiye'de görev aldığı öğrenildi.

    Üs komutanlığında kurulu radar sistemi sürekli tarama yaparken, her patriot ateşleme ünitesinde 4 füze bulunduğu görüldü.

    Sınırda hareketlilik arttı

    Öte yandan, Türkiye'nin Suriye'ye sınırındaki askeri hareketliliğin arttığı gözleniyor.

    Suriye'ye askeri müdahale tartışmaları devam ederken Türkiye, bu ülke sınırında bazı güvenlik önlemleri alıyor. Son birkaç gündür başta Hatay olmak üzere Gaziantep ve Şanlıurfa'daki zırhlı birlikler, askeri araç, tank ve füze savunma sistemleri sınırın sıfır noktasındaki hakim noktalarda bulunuyor.

    Dün, Şanlıurfa'daki 20. Zırhlı Tugay Komutanlığından hareket eden boş askeri tırlar geniş güvenlik önlemi altında 6. bölük askeri tesislerine yönlendirildi. Ayrıca, tank ve füze savunma sistemleri de Mürşitpınar köyünün sınıra yakın bölgesine konuşlandırıldı.

    Kilis'in Suriye sınırına da füze rampası, tank, zırhlı araç ve uçaksavar bataryaları yerleştirildi. Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı tarafından Kilis'e gönderilen ve daha sonra 2. Hudut Komutanlığına bağlı karakol çevresine indirilen tank, füze rampası, uçaksavar bataryaları Suriye sınırının sıfır noktasındaki hakim noktalara sevk edildi.

    Hatay sınırındaki güvenlik önlemleri

    Suriye'ye komşu Hatay'da güvenlik önlemleri konusunda son günlerde hareketlilik yaşanıyor.

    Yayladağı ilçesi Suriye sınırına birkaç gündür yaklaşık 40 araç ve 2 ambulans gönderildi. Kırıkhan ilçesinde sınıra yakın bölgede konuşlu bulunan hava savunma sistemlerinin yönününün Suriye'ye dönük olduğu görüldü. Öte yandan, Adana merkez Sarıçam ilçesi İncirlik bölgesindeki 10. Tanker Üs Komutanlığında da yoğunluk gözleniyor. Dün sabah üsse, 6 F-16 savaş uçağı, bir insansız hava aracı, 2 kargo uçağı ve Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 2 tanker uçağı iniş yapmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow