hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akdamar'da 100 yıl sonra ilk vaftiz

    Akdamarda 100 yıl sonra ilk vaftiz
    expand

    Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan Akdamar Kilisesi'nde bu yıl dördüncüsü yapılan ayin sonrası 100 yıl aradan sonra ilkvaftiz töreni gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Ermenileri Patrikliği tarafından düzenlenen ayinde, yüz yıl aradan sonra bir ilk yaşandı. Ayinin ardından Ermenistan ve Türkiye'de yaşayan biri bebek 6 kişi, Van Gölü suyuyla vaftiz edildi.

    Türkiye Ermenileri Pakrikhanesi Patrikvekili Baspiskopos Aram Ateşyan ve diğer din adamları tarafından gerçekleşen vaftiz sırasında, ilk olarak bakır kap içerisinde bulunan Van Gölü suyu kutsandı.

    Daha sonra kaptan aldığı suyu vaftiz olacak kişilerin başına ve yüzüne serpen Ateşyan, dua ve ilahiler eşliğinde töreni tamamladı.

    Yaklaşık bir saat süren vaftiz töreninin ardından kilisenin avlusunda bekleyen vatandaşlarla bir araya gelen din adamları, ilahiler okudu.

    Ayine katılan çok sayıda kişi, kilisenin kuzeş cephesindeki alanda mum yakıp dua etti.

    Protestolar da vardı

    Çeşitli derneklere üye bir grup, Akdamar Adası'nda Ermeni çetelerince katledilen 50 Müslüman kadın ve Van halkı için gıyabi cenaze namazı kılıp, göle karanfil bıraktı.

    ASİMDER, Hollanda-Azerbaycan Kültür Derneği, Uluslararası Diasporayla Mücadele Derneği ve Kıbrıs Gazileri Derneği üyeleri, Akdamar Kilisesi'ndeki ayini protesto için adaya gitmek istedi.

    Polisin izin vermemesi üzerine adanın karşı kıyısında bir araya gelen grup adına açıklama yapan ASİMDER Başkanı Göksel Gülbey, 1915 olaylarında Ermeni çetelerin bölgede yaptığı katliamlara değinerek, Ermenilere yönelik soykırım iddialarının yalandan ibaret olduğunu söyledi.

    Ermenilerin, Müslüman kadınları esir alarak adaya taşıdığını, işkence ve tecavüz ettiğini öne süren Gülbey, bu sırada 50 kadının namuslarını korumak için göle atlayıp boğulduğunu ifade etti.

    Gülbey, Müslüman 50 kadın için adada anıt yapılması gerektiğini belirterek, kilisenin de Ermenilere değil, Hristiyan Türklere ait olduğunu ve tarihi süreçte Ermeniler tarafından kullanıldığını savundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gülbey'in konuşmasının ardından dernek üyeleri, Akdamar Adası'nda Ermeni çetelerince katledilen 50 Müslüman kadın ve Van halkı için gıyabi cenaze namazı kılıp dua etti.

    Daha sonra Van Gölü sahiline geçen gruptaki kadınlar, katledilen Müslüman 50 kadın için Van Gölü'ne karanfil bıraktı.

    Grup, olaysız dağıldı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow