hour SON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ahmet Atakan Hatay'da protestoda hayatını kaybetti

    Ahmet Atakan Hatayda protestoda hayatını kaybetti
    expand

    Ahmet Atakan adlı genç, Hatay'da ODTÜ'ye destek yürüyüşünde hayatını kaybetti. Atakan'ın başına isabet eden gaz kapsülü nedeniyle öldüğü iddia edildi. Ön otopsi raporu "iç kanama" dedi. Emniyet'ten konuyla ilgili yapılan açıklamada, Atakan'ın düştüğü ifade edilirken, Hatay Tabip Odası Başkanı Selim Matkap ise düşme bulgusuna rastlanmadığını söyledi.

    Hatay'ın merkez Antakya İlçesi'nde ODTÜ'deki protestolara destek vermek ve 'Gezi Parkı' protestolarında hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in faillerinin bulunması için düzenlenen eylemde ağır yaralanan 22 yaşındaki Ahmet Atakan hayatını kaybetti. Atakan'ın başına gaz kapsülünün isabet ettiği iddia edildi.

    Dün saat 21.00 sıralarında Uğur Mumcu Meydanı'nda toplanan yaklaşık 150 kişilik grup, 'Gezi parkı' protestolarında hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in faillerinin bulunması ve ODTÜ'de yaşanan olaylara destek vermek amacıyla yürüyüş düzenledi.

    Sloganlar atarak yürüyüş yapan grup Armutlu Mahallesi'nden Gündüz Caddesi girişine kadar geldi. Burada polis engeliyle karşılaşan grubun önde gelenleriyle polis arasında yaşanan pazarlıkların ardından polis gruba dağılın uyarısında bulundu.

    Polisin dağılın uyarısına taş ve demir bilyelerle cevap veren gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

    Müdahalenin ardından ara sokaklara dağılan grup üyeleri caddelerde bulunan çöp konteynırlarını ateşe vererek barikat kurdu. Polis ekipleri TOMA'larla barikatları temizlerken eylemciler polise taş, demir bilye ve havai fişek attı.

    Gaz kapsülü isabet etti iddiası
     
    Müdahale sırasında eyleme katılan Celal Bayar Üniversitesi Muhasebe Bölümü mezunu 22 yaşındaki Ahmet Atakan'ın iddiaya göre başına gaz kapsülü isabet etti. Ambulansla Antakya Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Atakan'ın duran kalbi burada yeniden çalıştırılarak yoğun bakıma alındı. Ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen Atakan yaklaşık 15 dakika sonra hayatını kaybetti.

    Ahmet Atakan'ın yakınları başına isabet eden gaz fişeği ile yaralanıp öldüğünü söyledi.

    Öte yandan güvenlik güçleri, müdahale sırasında 3 katlı binanın çatısına çıkan Atakan'ın güneş enerjisi panelini polise atmak istediği sırada dengesini kaybederek düştüğü iddiasında bulundu.

    Babası: "İşi gücü bırakıp tertip yapıyorlar"

    Ahmet Atakan'ın babası Ali Atakan, oğlunun düştüğü iddialarına tepki göstererek, "Hayır öyle bir şey yok. Böyle şeylere inanmayın. Adamlar işi gücü bırakıp, tertip yapıyorlar. Şu an yüreğimiz yanıyor, acımız çok büyük, bunu yapanlar utansın. Bu polisi kahraman edip, kendisine bu gücü verenler utansın. Onun katilini orada aramak lazım, poliste değil. Polisle de, halkla da bir işimiz yok. Sorumlular, o polise güç verip, 'Benim polisim kahramandır' diyenlerdir. O, ileri demokrasi dersi verenler utansınlar" dedi.

    CHP'li Hasan Akgöl: "Olayı çarpıtma amaçlı"

    Olayın duyulmasının ardından CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, hastaneye gelerek Atakan'ın durumu hakkında bilgi aldı. Akgöl, hayatını kaybeden Atakan'ın başında darbe olduğunu söyledi. Akgöl, Atakan'ın düştüğü iddialarına ilişkin de "Yüksekten düşen bir insanın vücudunda kırık olur. Ki bu gencin polise güneş paneli atmak isterken 7'nci kattan düştüğü dedikoduları dolaşıyor. O bölgede zaten 7 katlı bina yok. Gencin bulunduğu yerde düşebileceği bir yer yok. Bu iddialar sadece olayı saptırma amaçlı" diye konuştu.

    Ölen gencin yakınları polise tepki gösterdi

    Hatay'ın merkez Antakya İlçesi'nde düzenlenen eylemde hayatını kaybeden Ahmet Atakan'ın yakınlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişilik grup, hastane önünde önlem alan çevik kuvvet polislerine tepki gösterdi. Hastane önünde arbede çıkarken polis, biber gazı kullanarak grubu dağıttı. Hastanenin önünde bir süre daha bekleyen kalabalık konvoy halinde Armutlu Mahallesi'ne gitti.

    Ahmet Atakan'ın cenazesi, merkez Antakya ilçesi Çekmece Beldesi Pınarbaşı Mahallesi'nde düzenlenecek törenle toprağa verilecek.

    Olay yerinde inceleme...

    Bu arada Ahmet Atakan'ın ölümüyle ilgili jandarma ekipleri olay yerinde inceleme yaptı.

    Olaya ilişkin delil toplayan ekipler, Atakan'ın ölümüyle ilgili görgü tanıklarının ifadelerine başvurdu.

    HATAY VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

    Hatay Valiliği, gece yaşanan olaylarda bir kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili, "Gündüz Caddesi üzerinde devriye gezen güvenlik birimi tarafından 1 kişinin binadan yola düştüğü anonsu yapılması üzerine derhal 112 Acil Servis ile görüşülerek bir ambulans gönderildiğini ancak olay yerinde bulunan kişilerin yaralıyı kendi imkanlarıyla hastaneye götürmek istediği ve sonrasında yaralı olarak Antakya Devlet Hastanesi'ne getirilen Ahmet Atakan'ın yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybettiğini" bildirdi.

    Valilik internet sitesinde yer alan açıklamada, 9 Eylül günü merkez'e bağlı Armutlu Mahallesi Gündüz Caddesi üzerinde toplanarak, Gezi Parkı eylemleri ve Tuzlu Çayır'da yaşananları protesto etmek amacıyla Gündüz Caddesi'ni trafiğe kapatan grubun, kanunsuz yürüyüşe geçmesi üzerine gruba dağılmaları, aksi takdirde müdahale edileceği ikazında bulunulduğu belirtildi.

    Yapılan tüm ikazlara rağmen grubun yürümekte ısrar etmesi ve grup içerisinden güvenlik birimlerine sapanla bilye ile taş atılması üzerine, gruba tazyikli su ve gazla orantılı müdahalede bulunularak dağılmalarının sağlandığının ifade edildiği açıklamada, şunlara yer verildi:

    "Ara sokaklara kaçan şahısların bir süre sonra cadde üzerinde tekrar toplanarak yola barikat kurmaları, barikatı ateşe vererek barikat gerisinden ve çatılardan havai fişek, taş ve bilye atarak mahalle sakinlerine zarar vermeleri üzerine gruba tekrar müdahalede bulunularak dağılmaları sağlanmıştır. 10 Eylül 2013 Salı günü saat 00.57 sıralarında Gündüz Caddesi üzerinde devriye gezen güvenlik birimini tarafından 1 kişinin binadan yola düştüğü anonsu yapılması üzerine derhal 112 Acil Servis ile görüşülerek bir ambulans gönderilmiştir. Ancak olay yerinde bulunan şahıslar yaralıyı kendi imkanları ile hastaneye götürmek stemiş, sonrasında yaralı olarak Antakya Devlet Hastanesi'ne getirilen Ahmet Atakan isimli vatandaşımız, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir."

    EMNİYET'TEN AÇIKLAMA GELDİ

    Valiliğin ardından Emniyet'ten de konuyla ilgili açıklama geldi.

    Açıklamada şöyle denildi:

    "Hatay İlinde meydana gelen gösteriler sırasında hayatını kaybeden Ahmet Atakan ile ilgili kamuoyunda çıkan haberler üzerine aşağıdaki açıklama yapılmıştır. Hatay ilinde, 9 Eylül 2013 günü düzenlenen protesto gösterileri sırasında Gündüz Caddesinde devriye görevi yapan polis araçlarına saat 01.10 sıralarında bir grup gösterici tarafından apartmanlardan taş, briket ve metal cisimler atılarak saldırıda bulunulmuştur.

    Kamuoyuna yansıyan polis kamerası görüntülerinde de şahsın yüksekten düştüğü anda ve öncesinde polis araçlarından saldırıda bulunanlara yönelik herhangi bir müdahale olmadığı ses ve görüntü incelemelerinden anlaşılmaktadır.

    Adalet Bakanlığı yetkililerine dayanılarak verilen ilk otopsi sonuçlarından “ölümün künt genel beden travmasına bağlı etraf ve kafatası kırıklarıyla birlikte omurilik kopması, beyin kanaması ve iç organ yaralanmasından gelişen iç kanama sonucu meydana geldiği” ifade edilmektedir. İlk otopsi sonuçları bulgularına göre şahsın yüksekten düşme sonucu hayatını kaybetmiş olabileceği değerlendirilmektedir. Şahsın ölümüyle ile ilgili tüm bilgi, belge ve görüntüler adli soruşturmaya esas olmak üzere yetkili makamlara gönderilmiş ve İçişleri Bakanlığı tarafından konunun soruşturulması için müfettiş görevlendirilmiştir. Merhuma Allahtan rahmet, ailesine sabır ve başsağlığı dileriz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. "



    Görüntüleri yayınlandı (TIKLA-İZLE)

    Öte yandan Ahmet Atakan'ın düşme anına ait olduğu iddia edilen görüntüler yayınlandı.

    Anadolu Ajansı'nın geçtiği görüntülerde Ahmet Atakan olduğu iddia edilen bir kişinin gece saat 01.04 sıralarında Gündüz Caddesi'ndeki olaylar sırasında yere düşme anı kameraya yansıdı. Düşen kişinin Ahmet Atakan olup olmadığı henüz belli değil.

    Ön otopsi raporunda "iç kanama" denildi 
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adana Adli Tıp Kurumu’ndan verilen ön otopsi raporunda, gencin ölümünün ‘genel beden travmasına bağlı, kafatası kemiği kırıklarıyla birlikte omurilik kopması, beyin kanaması ve iç organ yaralanmasından gelişen iç kanama sonucu meydana geldiği’ belirtildi. 

    Ahmet Atakan’ın cenazesi, otopsi için sabah saatlerinde Adana Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Burada akrabaları, arkadaşları ve ölüm haberi duyup gelen sevenleri tarafından karşılanan cenaze için ön rapor verildi.

    Hatay Tabip Odası: "Düşme bulgusu yok"

    Hatay Tabip Odası Başkanı Selim Matkap da bianet'e yaptığı açıklamada, Hatay Devlet Hastanesi’nde yapılan ön otopsiye girdiğini ifade etti. Matkap: “Atakan’ın vücudunda yüksek bir binanın üzerinden düştüğünü ispatlayan bir bulguya rastlamadık. En önemli iki bulgu var: Birisi akciğerlerde kanama, diğer kafa travması. Kafasında künt travma olarak tabir edilen çökme kırığı ve morarma vardı. Ölüm sebebi bunlardan biri. Bunlarla ‘yüksekten düştü’ diye açıklama yapılamaz.” dedi. 

    "Başında göçük var" 

    Ölen gencin amcası Nevzat Atakan, Antakya’da verilen raporun daha detaylısına ulaşmak için Adana Adli Tıp Kurumu’na geldiklerini belirterek, “Doktorların belirlemiş olduğu gerekçe, kafada 4-5 santim derinlikte bir göçük oluştuğu ama neye dayalı olduğu bilinmiyor. Neyden dolayı belli olmayan gerekçe ile başından 2-3 santimlik bir çizik var. Daha detaylı rapor verilmesini bekleyeceğiz” dedi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başsavcısından açıklama: "Ölümü iç kanama sonucu"

    Daha sonra yazılı bir açıklamada bulunan Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan da Ahmet Atakan'ın ölümüne ilişkin kamera görüntülerinin temin edildiğini, olay öncesi, esnası ve sonrasında tanıklığı bulunanların beyanlarının alındığını ve tüm bilinenlerin diğer delillerle ayrıntılı inceleme ve değerlendirme sürecine tabi tutulmakta olduğunu belirtti. Kesin ölüm sebebinin belirlenebilmesi için Ahmet Atakan'ın Adana Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığına gönderildiği belirten Tezcan, şunları açıkladı:

    "Adana Cumhuriyet Başsavcılığının 10 Eylül tarihli otopsi tutanağı'na göre, 'ölümün omurilik kopması, beyin kanaması ve iç organ yaralanmasından gelişen iç kanama sonucu meydana geldiğinin' ilk etapta tespit edildiği ve ayrıntılı raporun daha sonra verileceği Cumhuriyet Başsavcılığımıza iletildi. İlk belirlemelere göre, Hatay Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan ölü muayene işlemleri ile Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan otopsi işlemlerinde hayatını kaybeden Ahmet Atakan'ın vücudunda ateşli silah veya delici kesici alet yaralanmasına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanılmadığının tespit edildiği, Adli Tıp Kurumu uzmanlarınca yapılan otopsi işlemi sonucunda belirlenen iç kanama bulgusu ile izlenen kamera görüntülerinden teyit edilen düşme olayının uyumlu olduğu değerlendirilmekte ise de adı geçenin kesin ölüm sebebinin ancak ayrıntılı adli tıp kurumu raporu ve diğer delillerin birlikte değerlendirilmesi sonucu belirlenebileceği hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur."


    Ahmet Atakan'ın ölüm haberinin ardından sosyal medyada paylaşılan fotoğrafı...

    İşte Ahmet Atakan'ın son tweetleri...

    Bu arada kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Ahmet Atakan'ın birkaç gün önce kendi Twitter hesabından son günlerde, yaşanan olaylarla ilgili tweettler attığı görülüyor.

    Ahmet Atakan paylaştığı tweetlerden bazıları şöyle;

    - "Ali İsmail'i ve Abdullah'ı polis öldürdü. Gençlik yemin etti, polisle barış yapmayacağız, diren ODTÜ, ayağa kalk Antakya... "

    - "Lazkiye'de tecavüze uğrayan analar kadınlar bizim analarımız bacılarımız, öldürülen çocuklar bizim kardeşimiz oğlumuz. Ölüm bizi çağırıyor, hoş geldi sefa geldi."

    - "Haksızlık karşısında eğilme, eğilirsen hem hakkını hem şerefini kaybedersin.. Biz eğilmedik dimdik ayaktayız, eğilenler utansın."

    Hatay'da ölen üçüncü genç

    Gezi Parkı protestolarına destek vermek için Hatay'daki eylemlere katılan 22 yaşındaki Abdullah Cömert, 3 Haziran'da başından aldığı darbe ile ağır yaralanmış, kaldırıldığı hastanede kurtarılamamıştı. Eskişehir'de 2 Haziran günü yapılan gösteride ağır yaralanan Hataylı üniversite öğrencisi 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz da 38 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybetmişti. 23 yaşındaki Ahmet Atakan'ın dün akşam meydana gelen olayda ölümüyle birlikte, Hataylı 3 genç eylemlerde kaybetti.

    Cömert'in kesin ölüm nedeni belirlenemedi

    Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüyle ilgili görüntülerden olayın failleri belirlenirken, Abdullah Cömert'in kesin ölüm nedeni ve olayın failleri halen belirlenemedi. Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüyle ilgili 4'ü polis 8 kişi hakkında dava açılırken, polislerden biri hakkında ömür boyu hapis istendi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow