hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Ahmet Atakan'da tereddüt yok"

    Ahmet Atakanda tereddüt yok
    expand

    İçişleri Bakanı Muammer Güler, Hatay'da Ahmet Atakan'ın yüksekten düşerek hayatını kaybettiği, polisin herhangi bir müdahalesi olmadığı yönünde tereddüt bulunmadığını belirtti.

    Güler, "Bunların bahane edilerek vatandaşları birbiriyle çatıştırma, bir etnik çekişme yaratma hatta bunu büyük bir çatışma ortamına dönüştürme arayışları var. Özellikle Hatay'da, güneyde bazı illerimizde bu yapılmaya çalışılıyor bu konuda vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum" dedi.

    Bakan Güler, "Demokratikleşmeye ilişkin adımlar sadece bir etnik grubu sadece belli bir bölgeyi kapsamamaktadır. Ülkenin tamamını kapsayacak bir demokratikleşme paketi üzerinde veya demokrasinin standartlarının yükseltilmesi konusundaki çalışmaları sürdürüyoruz" diye konuştu.

    Güler, AK Parti Genel Merkezi'ndeki Demokratikleşme Paketi Değerlendirme Toplantısı'na gelişinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Hatay'daki olaylarda Ahmet Atakan'ın hayatını kaybetmesinin herkesi üzdüğünü dile getiren Güler, Atakan'a rahmet diledi, ailesinin yakınlarının acısını paylaştığını ifade etti.

    Olayla ilgili Hatay Cumhuriyet Başsavcılığının adli yönden gerekli incelemeyi başlattığını, Bakanlık olarak da mülkiye müfettişleri görevlendirerek olayı bütün boyutlarıyla incelettiklerini belirten Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Ancak sizlerin de izlediği gibi televizyonlara düşen görüntülerden, olay sırasında polis aracının geçmekte olduğu sırada herhangi bir polis müdahalesinin bulunmadığı ve yüksekten düşme sonucu bir görüntünün olduğu ortaya çıktı. Ayrıca otopsi raporu sonucu yüksekten düşmeyi teyid ediyor. Bütün bunlara rağmen biz incelememizi sürdürüyoruz. Olayın bütün ayrıntıları ortaya çıkmadan birilerini suçlamanın veya bu konuyu hemen polise mal etmenin veya hemen provokasyon aracı haline getirerek ve özellikle Hatay'da günlerden beri yapılmakta olan, orada büyük bir karışıklık çıkartmak, bir etnik provokasyonla insanları birbirine düşürme eğilimini de yakından biliyoruz."

    "Tavrımız devam edecektir"

    "Nerede olursa olsun kanunsuz eylemlerle ilgili tavrımız devam edecektir" diyen Güler, şöyle devam etti:

    "Özgürlüklerin bütün unsurlarıyla kullanılmasına evet ama kanunun öngördüğü şartlar içerisinde, başkalarının özgürlüklerini ihlal etmeden bir de şiddet kullanmadan özgürlüklerin kullanılmasınadan yanayız. Bu elbetteki olayla ilgili incelememiz sürecektir. Biraz sabırlı olalım ve olayın bütün boyutları ortaya çıkmadan kimse kimseyle ilgili bir önyargıyla veya şüpheyle olaya yaklaşmasın. Ama bu tip kanunsuz gösterilerin maalesef geldiği noktayı burada vatandaşlarımın takdirine bırakmak istiyorum."

    ÇÖZÜM SÜRECİ

    Güler, demokratikleşme paketi ve çözüm süreciyle ilgili bir soru üzerine toplantı sonunda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik'in bir açıklama yapacağını belirtti.

    Bu konudaki tavırlarının net olduğunu vurgulayan Güler, Çözüm sürecinin devam etmesinin, gözyaşının ve kanın durmasının, aylardan beri şehit haberlerinin gelmemesinın, çatışmazılık ortamının sürdürülmesinin Türkye'nin yararına olduğuna işaret etti.

    Güler, şunları kaydetti:

    "Bu sürecin baltalanması için de çok gayretler oldu. Bunu kamuoyu da yakından biliyor. Kim bu sürecin sona ermesiyle ilgili gayret gösterirse bunun altında kalır. Ben Mardin milletvekiliyim, bölgenin çözüm sürecine verdiği desteği yakından biliyorum. Özellikle o bölgede çözüm sürecine destek oranı yüzde 93'lere yaklaşmıştır. Bu hem bizim için mesajdır hem diğer partiler hem de Türkiye'ye mesajdır. Biz bu huzur ortamının sürdürülmesini istiyoruz. Elbetteki demokratikleşmeye ilişkin adımlar sadece belli bir etnik grubu, sadece belli bir bölgeyi de kapsamamaktatır. Ülkenin tamamanı kapsayacak bir demokratikleşme paketi üzerinde veya demokrasinin standartlarının yükseltimmesi konusunda çalışmaları sürdürüyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow