hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kerry, Davutoğlu'nu Paris'e davet etti

    Kerry, Davutoğlunu Parise davet etti
    expand

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu bu sabah telefonla aradı. Kerry, Davutoğlu'nu Paris'e davet etti.

    Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, söz konusu görüşme iki bakanın dünkü telefon görüşmesinin devamı niteliğinde oldu.

    Görüşmede, Suriye'de rejimin elindeki kimyasal silahların imhasına ilişkin olarak Rusya ile ABD arasında varılan mutabakat çerçevesinde önümüzdeki dönemde izlenecek yöntemin ele alındığı öğrenildi.

    Kerry'nin ayrıca, yarın Paris'te konu hakkında çeşitli ülkelerle görüşmelerde bulunacağını belirterek, Davutoğlu'nu da Paris'e davet ettiği kaydedildi.

    Bu kapsamda Davutoğlu'nun yarın Paris'e giderek, başta ABD olmak üzere ilgili ülkelerden muhataplarıyla Suriye'deki durum hakkında temaslarda bulunması öngörülüyor.

    Öncesinde muhalifler ile görüştü

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Paris'teki Suriye toplantısı öncesi Ankara'da Suriyeli muhaliflerle biraraya geldi. Davutoğlu, saat 19.45'de Dışişleri Bakanlığı konutunda Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed Jarba, Suriye Ulusal Koalisyonu Geçici Hükümet Başkanı Ahmed Tuma ve Yüksek Askeri Konsey Başkanı Selim İdris'i kabul etti.

    Rusya'nın teklifine tepki

    Ankara'daki bu toplantı öncesi Suriyeli muhaliflerden bir açıklama geldi. Muhalefetinin çatı örgütü Suriye Ulusal Koalisyonu'ndan yapılan açıklamada ABD-Rusya anlaşmasına tepki gösterildi. Kimyasal silah imhasını yeterli bulmayan muhalifler, hava kuvvetlerinin dağıtılmasını talep ediyor.

    Açıklamada, "Sivillerin ölümüne neden olan kimyasal silahların bırakılmasına ek olarak, balistik füzeler ve hava kuvvetlerinin kullanımının yasaklanması konusunda  ısrarcıyız" ifadesi yer aldı. Açıklamada, "Ağır silahların yerleşim birimlerinden uzak yerlere taşınması için bir plan oluşturulması gerekiyor" denildi.

    Suriye Ulusal Koalisyonu, silah yardımı talebini de yineledi.

    Koalisyon, kendilerine yapılacak askeri yardımların, Beşar Esad'ın hava kuvvetlerinin ve ağır zırhlı birliklerinin gücünü azaltmak, demokratik geçiş ve politik çözüm için aracı olacağını belirtti.

    Kimyasal silahların uluslararası denetime geçirilmesinin yanında, silahları kullananların uluslararası ceza mahkemeleri'nde yargılanması talebinde bulunuldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow