hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alaettin Çakıcı'ya azmettirmekten dava

    Alaettin Çakıcıya azmettirmekten dava
    expand

    Allaettin Çakıcı'ya, İzmir 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nin eski müdürü Ayhan Çapacı'nın vurulmasını azmettirmekten 25 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

    İzmir 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun eski müdürü Ayhan Çapacı'nın silahlı saldırıya uğramasıyla ilgili, suç örgütü lideri olduğu iddia edilen Alaettin Çakıcı'ya 25 yıl, yeğeni Adem Çakıcı ile eski avukatı Mehmet Barış Yaya ve tetikçi olduğu öne sürülen Ferhat Oto hakkında 20'şer yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

    Mayıs ayında dönemin cezaevi müdürü Ayhan Çapacı'nın cezaevi kampüsündeki lojmanın bahçesinde silahlı saldırıda yaralanmasıyla ilgili soruşturmayı sürdüren Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil, iddianameyi hazırladı. Savcı Çengil iddianamede, görgü tanıklarının ifadelerine ve güvenlik kamera görüntülerine dayanarak, Çapacı'ya ateş edilen otomobili avukat Mehmet Barış Yaya'nın kullandığının tespit edildiğini, Yaya'nın ateş eden diğer şüpheliyle birlikte daha sonra Tire'ye kaçtığının saptandığını belirtti.

    Müdür ve Çakıcı, tartışmışlar

    İddianamede, silahlı saldırının bir gün öncesinde, cezaevinde müdürü Ayhan Çapacı ile tartışan hükümlü Alaettin Çakıcı'nın masaya elini vurarak, "Sen bana cinnet mi geçirteceksin, 3 kez kalp krizi geçirttin, beni Dokuz Eylül Hastanesi'ne niye sevk etmiyorsun? Ya beni öldür ya  da ben seni öldüreceğim, sen ölüme hazır ol müdür bey" diyerek küfürlü konuştuğu kaydedildi.

    Çapacı'nın "Dokuz Eylül'de mahkum koğuşu yok. Seni oraya nasıl sevk edeyim, usulsüzlük mü yapayım?" cevabı karşısında müdürün üzerine yürüyen ve araya giren görevliler tarafından durdurulan Çakıcı'nın "Beni mi öldürteceksin? Ben öleceğim ama sen de ölüme hazır ol müdür bey" dediği, bu tartışmayla ilgili de tutanak tutulduğu bildirildi.

    İddianamede, tartışmanın ertesi günü Çapacı'nın, cezaevi kampüsündeki lojmanın bahçesinde bir otomobilden 3 el ateş edilerek kasten öldürülmeye kalkışıldığı belirtildi.

    Tarafların olayla ilgili ifadeleri

    İddianamede, olayla ilgili taraflardan alınan ifadelere de yer verildi.

    Alaettin Çakıcı'nın ifadesinde, olayın bir ay öncesinde Mehmet Barış Yaya'yı avukatlığından azlettiğini ve bir daha görüşmediklerini, Yaya'nın başka suçtan hükümlü olan yeğeni Adem Çakıcı ile diyaloğunun sürdüğünü, Ferhat Oto'yu hiç görmediğini, amcasının kızıyla evlenmek istediğini bildiğini söyleyerek, olayla bir bağlantısının olmadığını savunduğu kaydedildi.

    Tutuklu sanık Ferhat Oto'nun, müdürün vurulduğunu gazetelerden öğrendiğini, yurt dışından gelen yakınlarını gezdirmek için avukat Mehmet Barış Yaya aracılığıyla araç kiraladığını, Yaya'nın Çakıcı'yı cezaevinde ziyaret etmek için aracı iki saatliğine ödünç aldığını ve sonrasında kendisine getirdiğini, olayla bir ilgisinin olmadığını ifade ettiği bilgisine yer verildi. Başka suçtan tutuklu olan Adem Çakıcı'nın ise, silahlı saldırıyla ilgisinin bulunmadığını söylediği kaydedildi.

    Silahlı saldırıdan sonra Ankara'ya atanan dönemin cezaevi müdürü Ayhan Çapacı'nın ise iddianamede yer alan ifadesinde, olayın sıcaklığı ve heyecanıyla ilk ifadesinde tartışma yaşadığı hükümlü Alaettin Çakıcı'yı suçladığını, tatsızlıklar yaşadığı Çakıcı'yı azmettirici olarak itham etmesinin gerçeklikten uzak kalacağını ve varsayımlarla ithamda bulunmak istemediğini belirterek, olayı kimlerin yaptığı ya da yaptırdığına ilişkin bilgisinin bulunmadığını söylediği aktarıldı.

    Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil, toplanan delillere dayanarak Alaettin Çakıcı hakkında "Yerine getirdiği görev nedeniyle tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme" ve "tehdit" suçlarından toplam 25 yıl, Adem Çakıcı, Ferhat Oto ve aranan avukat Mehmet Barış Yaya hakkında 20'şer yıl hapis cezası talebiyle Ağır Ceza Mahkemesinde dava açtı.

    Olay

    İzmir 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ayhan Çapacı'ya, 25 Mayıs 2013 günü cezaevi kampusu içinde bulunan lojmanın bahçesinde kimliği belirsiz kişilerce bir otomobilden 3 kez ateş edilmiş, elinden yaralanan Ayhan Çapacı hastanede tedavi altına alınırken, saldırganlar kaçmıştı. Saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen Ferhat Oto daha sonra yakalanıp tutuklanırken, Çakıcı'nın eski avukatı Mehmet Barış Yaya hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

    Olaydan sonra Alaattin Çakıcı Adana F Tipi Cezaevi'ne sevk edilirken, 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ayhan Çapacı da Ankara Eğitim Merkezi'ne öğretim görevlisi olarak tayin edilmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow