hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'da taraftar operasyonu

    İstanbulda taraftar operasyonu
    expand

    Polis, 3 büyük kulübün taraftar gruplarına yönelik operasyon düzenliyor. 100'den fazla adrese baskın düzenlendi. 70'ten fazla gözaltı var.

    İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tatil edilen Beşiktaş-Galatasaray derbisinin ardından 3 büyük kulübün taraftar gruplarına yönelik operasyon başlattı.

    Sabah saatlerinde başta Beşiktaş, Kadıköy, Üsküdar olmak üzere birçok ilçede 500 polisle 100'e yakın adreste arama yapılıyor. 1 yıldır yürütülen çalışma sonrasında operasyonun başladığı gelen bilgiler arasında.

    Şu ana kadar 70'ten fazla taraftar gözaltına alındı.

    Operasyon yapılan taraftar grupları

    En fazla gözaltı Fenerbahçe'nin taraftar grubu Genç Fenerbahçeliler'e yönelik yaşandı. Genç Fenerbahçeliler grubundan 20'den fazla  gözaltı olduğu öğrenildi. Gözaltına alınanlar arasında Fenerbahçe taraftar grupları 'Kill For You', 'FenerbahChe', Beşiktaş taraftar gruplarından 'Çarşı' ve 'Asya Kartalları' ile Galatasaray taraftar grubu 'Ultraslan'ın önde gelen isimlerinin bulunduğu belirtildi. Çarşı grubunun eski tribün lideri Alen Markaryan ve Ultraslan lideri Muzaffer Şirin de Emniyet'e getirildi. Emniyete getirilenlerden bir çoğunun kelepçeli olduğu görüldü. Kocaeli, Mersin ve İzmir'de de gözaltılar olduğu gelen bilgiler arasında.

    "Özel yetkili savcılarca yürütülen bir operasyondur"

    İçişleri Bakanı Muammer Güler, taraftar gruplarına yönelik operasyona ilişkin, "Bugünkü operasyon, taraftar grupları içerisinde örgütlü suç faaliyetine karışan kişilerle ilgili bir organize faaliyetle ilgilidir. Özel yetkili savcılarca yürütülen bir operasyondur" dedi.

    İçişleri Bakanı Güler, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi 2013-2014 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne gelişinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Bu sabah taraftar gruplarına yönelik gerçekleştirilen operasyona ilişkin soru üzerine Güler, operasyonun Aralık 2012 tarihinde başlatılan soruşturmanın sonucu olduğunu söyledi.

    Operasyonun, taraftar gruplarının, organize suç faaliyetlerine karışması iddiasıyla başlatıldığını anımsatan Güler, şöyle devam etti: "Yönetimlere baskı yapmak, yağmacılık veya zorla bilet almak gibi çeşitli suçları ve iddiaları kapsayan bir soruşturmadır. Bununla ilgili olarak 96 hedefe yönelik bir operasyon başlatılmıştır. Şu ana kadar 69 kişinin gözaltına alındığını biliyoruz. Şöyle ifade edeyim; 6222 sayılı Kanun kapsamında olmayan bir operasyondur. Çünkü burada organize bir suç faaliyeti olarak, yine sonuçta 6222 sayılı Kanun'un yasakladığı eylemlere yönelik bir operasyon olmakla beraber, işin içinde bir organize boyutu olması, şiddet kullanılması, bir örgütle bu işi yürütmeye yönelik bir operasyondur."



    Beşiktaş-Galatasaray maçı sırasındaki olaylara da değinen Güler, buna yönelik yürütülen çalışmaların devam ettiğini belirtti. Maç günü 67 kişinin gözaltına alındığını anımsatan Güler, bunlarla ilgili bir yıl men cezası verildiğini hatırlattı. Sahaya girenlerle ilgili tespitleri de paylaşan Güler, "Arkadaşlarımızın yaptığı ilk tespitler sahada 502 kişilik taraftar grubunun içeriye girdiği şeklindeydi. Bunlarla ilgili kimliklendirme çalışması yapılıyor. Daha önce de 29 kişilik bir grup alındı malumunuz. Bunlarla ilgili de yine men cezası yapıldı" diye konuştu.

    Güler, "Bugünkü operasyon, taraftar grupları içerisinde örgütlü suç faaliyetine karışan kişilerle ilgili bir organize faaliyetle ilgilidir. Özel yetkili savcılarca, daha doğrusu Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi ile yetkilendirilmiş Cumhuriyet savcılarının nezaretinde yürütülen bir operasyondur" ifadesini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow