hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'den pakete büyük tepki!

    CHPden pakete büyük tepki
    expand

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Demokratikleşme Paketi'ni eleştirerek, "Bu paket katılımcılıktan, toplumsal uzlaşmadan ve şeffaflıktan uzak bir şekilde hazırlandı" dedi.

    Kılıçdaroğlu, CHP'nin tutuklu milletvekili Mustafa Balbay'ı ziyaretinin ardından, Demokratikleşme paketi ile ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

    Bugünün Parlamento'nun açılış günü olduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, "Az önce Sincan'dan geldim. Sayın Balbay'ı ziyaret ettik, böylece bir parlamenterimizi hapishanede ziyaret ederek demokrasimizin ne olduğunu bütün dünyaya göstermek istedik" dedi.

    Türkiye'deki demokrasinin, uluslararası demokrasi endeksine göre halen "melez demokrasi" olarak tanımlandığını da belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

    "Sınır tanımayan gazeteciler tarafından her yıl açıklanan 'Basın özgürlüğü' endeksinde Türkiye 2002 yılında 99’uncu sıradaydı. Bugün 154. sırada.  Uluslararası basın kuruluşlarına göre Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi. Bu da bir başka acı gerçek. Bunu da herkes bilmek zorunda.

    2002 yılında Türkiye’de tutuklu olan bir milletvekili bile yoktu. Bugün TBMM açılıyor 7 milletvekili tutuklu. Yüzlerce yerel yönetici hala hapishanelerde. Kendine dokunan bir olay oldu mu hemen 'milli irade' diyorsun. Seni seçeni milli iradeyi sayıyorsun da  bu milletvekillerini, belediye başkanlarını seçenleri niçin milli irade saymıyorsun?"

    Kılıçdaroğlu, Demokratikleşme Paketi'ni eleştirerek şöyle dedi:

     "Türkiye’ye soruyorum, vatandaşlarıma soruyorum; açıklanan bu sözde demokrasi paketi ile bu ilaç bu yaraya derman olur mu? Bu paket bu açığı kapatır mı?. Bu paket bu yaraya derman olmaz. Bu paket bu açığı kesinlikle gidermez. Çünkü demokrasi konusunda samimi değiller. Ayrıca Türkiye’de çok ciddi bir çağdaş iktidar açığı vardır. Türkiye ne yazık ki kendisine yakışan demokratik olgunlukta bir iktidara sahip değildir."

    "Birinin apoleti var, diğerinin yok"

    Paket açıklanırken, sıkıyönetim dönemlerinde olduğu gibi bazı medya organlarına sansür uygulandığını da ileri süren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Kenan Evren nasıl açıklıyorsa, aynı model üzerinden kendisi açıklıyor. Hiç bir farkı yok, karşılaştırın iki görüntüyü. Birinin apoleti var, diğerinin apoletleri yok. Bu paketin hazırlanış biçimi bile demokrasiyle örtüşmüyor. Demokrasi demek açıklık demek, şeffaflık demek, hesap verebilirlik demek.

    Bu paket daha hazırlanırken demokrasinin bu en temel ilkeleri ayaklar altına alındı. Kapalı kapılar ardında, toplumun bütün unsurları hatta kabine üyeleri dahil dışarıda bırakılarak bir paket hazırlandı. Sayın Başbakan sözde demokratikleşme paketi dolayısıyla yeni OHAL kurumu olan, Kamu Güvenliği Müsteşarlığına teşekkür ediyor.

    Bu teşekkür bile paketin hangi düşünceyle açıklandığını gayet net bir şekilde ortaya koyuyor.  Bu paket katılımcılıktan, toplumsal uzlaşmadan ve şeffaflıktan uzak bir şekilde hazırlandı. Ayıp olan bu paketin adıyla demokrasiyi yan yana getirmektir. "
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow