hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güler: "El Kaide'yle mücadelemiz sürüyor"

    Güler: El Kaideyle mücadelemiz sürüyor
    expand

    İçişleri Bakanı Muammer Güler, El Kaide örgütüne yönelik 2012 ve 2013'te 104 ayrı operasyon yapıldığını belirterek, "345 kişi gözaltına almışız ve bunların 129'u tutuklanmış" dedi.

    Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplandıran Güler, Reyhanlı saldırısını El Kaide'nin üstlendiğine ilişkin iddiaları yalanladı.

    Suriye'de rejim yanlısı, Arapça ve İngilizce yayın yapan bir internet sitesinin bu iddiaları ortaya attığını ifade eden Güler, buna karşılık El Kaide'ye yakın internet sitelerinde de söz konusu olayla örgütün bir ilgisinin olmadığının söylendiğini kaydetti.

    Güler, "Bizi ilgilendirmiyor bunlar. Bizi ilgilendiren, terör örgütünün kim olduğudur. El Kaide de terör örgütüdür bizim için THKP-C de terör örgütüdür. El Kaide ile ilgili olarak biz 2012'de ve 2013'te 104 ayrı operasyon yapmışız, 345 kişi gözaltına almışız ve bunların 129'u tutuklanmış. Bizim El Kaide ile olan mücadelemiz devam ediyor" diye konuştu.

    Bakan Güler, 11 Mayıs'taki Reyhanlı saldırısının ardından Ağustos ayının başına kadar sürdürülen araştırma sürecinde 30 kişinin yakalandığını, bunların 20'sinin şu anda tutuklu olduğunu, 2'si hakkında adli kontrol kararı alındığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

    "Yapılan soruşturmada, patlamayı kimin yaptığı, nerede yaptığı, hangi araçla bombayı nereden getirdiği, kimlerden finansal destek aldığı, lojistik destek aldığı, planlamaların kimlerle yapıldığı, keşfin kimlerle yapıldığı, olay anında kimin hangi depodan bu aracı bomba düzeneğine göre hazırlatıp getirdiği kamera tespitleriyle belli. Şahıslar belli ve şu anda soruşturma da devam ediyor. Bunu bir başta örgüt yaptı şeklinde saptırmak tamamen farklı bir amaca hizmet eder. Bizim için bu olay Suriye makamlarıyla da doğrudan, Mihraç Ural'la ve ona yakın kişilerle planlanmış ve Türkiye'de gerçekleştirilmiş bir terör eylemidir. Bu olaya karışan bir kişi hariç tamamı şu anda tutuklu durumundadır ve bizim için de olayın faili meçhul bir yönü yoktur."

    "Türkiye Cumhuriyeti bir terör örgütünün lafıyla sınır kapısı açmaz"

    Suriye sanırında bazı terör örgütlerinin tehditlerinden sonra sınır kapılarının açıldığına ilişkin iddiaların sorulması üzerine Güler, "Türkiye Cumhuriyeti devleti asla bir törör örgütünün lafıyla sınır kapısı filan açmaz" dedi.

    Güler, sınır kapılarının insani yardımlar dışında kapalı olduğunu söyledi.

    Bir gazetecinin, "Reyhanlı saldırısıyla bağlantılı bir örgüt telaffuz edilmediğini" söylemesi üzerine Bakan Güler, "Nasıl edilmiyor? THKP-C, başındaki adam da Mihraç Ural" şeklinde konuştu.

    Reyhanlı saldırısı kapsamında tutuklu bulunan 20 kişinin de El Kaide örgütüyle bağlantılı olduklarına yönelik herhangi bir tespit yapılmadığını dile getiren Güler, "Reyhanlı olayı bütün unsurlarıyla açığa kavuşturulmuş bir terör eylemidir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow