hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Demirtaş: "İstifa söz konusu değil"

    Demirtaş: İstifa söz konusu değil
    expand

    BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da basın toplantısı düzenledi ve "İstifa gibi bir durum söz konusu değildir" dedi.

    BDP'nin TBMM'de bugün yapacağı grup toplantısı iptal edildi. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Diyarbakır'da partisinin il başkanlığında basın toplantısı düzenledi ve "İstifa gibi bir durum söz konusu değildir. Partimizin başındayız. Partiden ayrılmak halka ihanet olur" dedi.

    "Zamanı gelince teslim etmesini biliriz"

    Partide eşbaşkanlık konusunda bir tartışma olmadığını söyleyen Demirtaş, şunları söyledi:

    "Bu koltukları babamızdan devralmadık. Halkın emanetinin temsilcileriyiz. Biz de zamanı gelince teslim etmesini biliriz. O zaman gelince, bunu konuşur tartışırız. Seçim sonuçlarına göre partimiz tartışmalarını yapar. Bütün tartışmalar partinin başarıya ulaşması konusundadır. Partimiz kişilere bağlı değildir. Kişilere, şahıslara bağlı bir politika yürütmedi, yürütmeyecek. Bizler de koltuğa yapışıp kalan, koltuk sevdalısı değiliz. Halkın bize emanet ettiği ateşten gömlek emanetinin temsilciyiz. Yeri geldiğinde tabiki biz de teslim edeceğiz. Konumumuz ne olursa olsun partiyi zarara uğratacak bir konumumuz olmaz. Öleceksek de bu hareket içinde öleceğiz. Partiden ayrılmamız, halkın değerlerine ihanet olur. Bu halka destek sunmak için ila eş başkan, ya da vekil olmak gerekmez."

    "Hükümet fiili olarak süreci bitirdi"

    Açıklamasında demokratikleşme paketine de değinen Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın Nevruz'daki açıklamasıyla resmileşen çözüm sürecini hatırlattı ve şöyle konuştu:

    "Başta müzakere ve çözüm sürecinden söz ediyordu, muhataplardan söz ediyordu. İmralı'da Öcalan'la görüşmeleri kabul ediyordu. Karşılıklı diyalog, görüşme üzerine kurulu bir uzlaşma süreci olarak tanımlıyordu. Geçen hafta açıklanan paketi değerlendirmeden önce şunu belirtelim. Paketi açıklarken hiç bir sürecin kalmadığını teyit ediyordu. Bugün yaptığı açıklamada, ortada bir süreç olduğunu, birileriyle konuşulduğunu dahi kabul etmiyor. Açıkladığı paketin süreçle alakası yok, bunu kendileri söylüyor. İmralı'da Öcalan'la görüşülmüyor onlara göre. Hükümet, şu anda fiilen olmasa bile kamuyou nezdinde süreci bitirmiş durumda. Bugünkü grup toplantısında Başbakan ortada süreç olduğunu kabul etmiyor. Açıkladığı paketin süreçle de alakası yok. Ortada diyalog da yok. Hükümet fiili olarak süreci bitirmiş haldedir."

    "Öcalan ve Aleviler'in görüşleri alınmadı"

    Hükümeti kendi başlattığı sürecin arkasında duramamak ve "siyasi korkaklık" ile suçlayan Demirtaş, "Bunun adına müzakere diyalog diyemiyorsanız, akil insanları neden sokağa dökerek süreci anlatmaya çalıştınız?" diye tepki gösterdi.

    "Bu paketin açıklanma biçimi, hazırlanma biçimi tümüyle müzakereyi koparma üzerine inşa edilmiştir" diyen Demirtaş, BDP'nin, Öcalan'ın ve Alevilerin de görüşlerinin alınmadığını söyledi. Demirtaş, "Tekçi bir dayatmayla 'bu paket budur' dediler. Müzakereye niyetiniz yoksa paçaları niye sıvadınız. AKP'nin kara kaşı kara gözü için süreci desteklemiyoruz. Türkiye halkı, barışı hak ettiği için destekliyoruz. Sürece verdiğimiz desteğin, kredinin yüzde 80'ini AKP kendi kişisel ihtiyaçları için harcamıştır. Partisini ve iktidarını güçlendirmek için harcamıştır. Bu AKP'nin ilk defa yaptığı bir şey mi? Hayır. Müzakerelere geçirilmesi gereken bir havada çıkmışlar kendi kişisel hedeflerini karşılayan, karşı muhatabı hiçe sayan paketler açıklamışlar, kendi kendilerine gelin güvey olmuşlar" diye konuştu.

    "AKP sevenler derneği miyiz?"

    Açıklanan paketle Öcalan'ın hiçe alındığını dile getiren Demirtaş, "Herkesin de kendi kuyruklarına takılmasını bekliyorlar. Siz siyasi partisiniz de biz de AKP sevenler derneği miyiz? Paket AKP'nin yüzünün teşhir olmasından başka bir şey değil" şeklinde konuştu.

    "Mesir macunu dağıtır gibi hak dağıtıyor"

    Demokratikleşme paketinde yer alan anadilde eğitimin özel okullarda yapılması konusuna tepki gösteren Demirtaş, "Kürtlerin hakları Başbakanın elinde rehin kalsın isteniyor. Ama öyle yağma yok artık. Kürdü de Türkü, Rumu, Çerkezi de, kimin ne mal olduğunu artık çok iyi biliyor. Sen kimsin ki sadaka dağıtır gibi hak dağıtıyorsun? Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak gasp edilmiş hakları dağıtmak zorundasın. Bunu yapmazsan halk seni nasıl getirdiyse, öyle de götürmesini bilir. Sanki mesir macunu dağıtır gibi hak dağıtıyor görünüyor" dedi.

    "Yüzde 50 oy alıyorsun niye korkuyorsun"

    Demokratikleşme paketindeki seçim parajı ile ilgili seçeneklerin yersiz olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Kimden niye korkuyorsun? Yüzde 50 oy alıyorsun işte. Niye işi sağa sola kıvırıyorsun, neyin hesabını yapıyorsun?" diye konuştu.

    "Batıda HDP, Kürdistan'da BDP"

    Yerel seçimlerde Türkiye'nin batısındaki kentlerde Halkların Demokratik Partisi (HDP), Doğu ve Güneydoğu'da ise BDP olarak seçimlere gireceklerini açıklayan Demirtaş, şöyle konuştu:

    "Batıda HDP, Kürdistan'da BDP olarak yürüteceğiz. Türkiye demokratik ve sol hareketleriyle ortak platformumuzdur. Dün seçim bildirgemiz yayınlandı. HDP ve BDP ayırımı asla yapılmamalı. İttifak yaptığımız bir parti değil, bizzatihi kendi partimizdir. Batıda HDP'nin başarısı için mücadele edeceğiz. Kadın kotası partimizde ilkesel bir duruştur. Dün açıkladığımız yerler yetersizdir. Bunlar asgari kadın aday göstereceğimiz yerlerdir, daha fazla da olabilir. İnşallah da kazanacaklar. Türkiye'de ilk kez büyükşehir belediye başkanı bir kadın olacaktır. Kadın arkadaşlarımıza yoldaşlarımıza ve analarımıza güveniyoruz."

    Konuşmadan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, "BDP'de kriz durumu yok. Partimizin kadın adayını burada ön seçimle belirleyeceğiz. Diyarbakır ve Hakkari için şu an üstünde anlaştığımız bir isim yoktur. Hafta sonuna kadar bir heyetimizin İmralı'ya gitmesini bekliyoruz. Adalet Bakanlığı'ndan haber bekliyoruz. Bir gelişme olursa gerekenleri paylaşırız" dedi.

    Bir tek Erdoğan yeni bir Türkiye'ye uyandı

    Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan'ın İmralı dönüşü yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine Demirtaş, "Mehmet Öcalan'ın dediği gibi bu İmralı'nın paketi değil. Bir tek Tayyip Erdoğan'ın paketidir. Bir tek kendisi herhalde sabah yeni bir Türkiye'ye uyandı. Bizim uyandığımız Türkiye aynıydı" diye yanıtladı.

    PKK müzesi

    Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde, PKK'lıların çatışmalarda öldürüldüğü yerin müze haline getirildiği yönündeki habere ilişkin bir soru üzerine de, "Genelkurmay'ın işi değil o. Halk kendisi yapıyor. Halkın değerlerine dönük sosyal çalışmalardır. Partimiz de bu çalışmaları destekliyor. Genelkurmay Başkanlığı'nın bu işlere çok fazla karışmaması lazım" diye konuştu.

    Mardin'de duvar boşuna yapılıyor

    Mardin'in Suriye sınırındaki Nusaybin ilçesinde yapımına başlanan duvarla ilgili soruya da Demirtaş, "Evet Nusaybin Belediyesi sınırları içerisinde kaçak bir inşaat yapılıyor. Belediye kaldırabilir ama siyasi bir krize yolaçabilir. Kürdü Kürtten ayırabilmeyi düşünmek saflık olur, o duvarı boşuna yapıyorlar" yanıtını verdi.



    Demirtaş ameliyat olacak

    Sabah saatlerinde grup toplantısının iptalini duyuran ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise, Demirtaş'ın Diyarbakır'da rahatsızlığı nedeniyle küçük bir operasyon geçireceğini söyledi.

    "Kriz, aday belirleme süreci" iddiaları

    İddialara göre, partide krize, BDP'nin kazanabileceği yerlerin büyük bölümünde kadın adaylar gösterilmesi ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile yapılan yerel seçim ittifakının yol açtığı ileri sürülmüştü. Partiden kaynakların basına yansıyan anlattıklarına göre, Demirtaş, HDP içindeki bazı bileşenlerin "marjinal" karakterde olduğu ve seçimlerde başarı sağlanamayacağını belirtmişti. Batı illerinde HDP ile Güneydoğu'da ise BDP ile seçimlere girilmesiyle aşılan bu krizin ardından, önemli merkezlere kadın adayların gösterilmesi nedeniyle ikinci bir kriz başgösterdi. İddiaya göre, önemli merkezlerde kadın aday isteyenler ile bölgenin kadın başkana hazır olmadığını söyleyen Demirtaş ve bazı yöneticiler buna karşı çıktı. Kandil'in de kadın adaylardan yana ağırlığını koymasıyla parti yönetiminin kabul ettiği önemli merkezlerde kadın aday gösterilmesi politikası bir genelge ile açıklandı.

    "Van, Mardin, Diyarbakır'da kadın aday" tartışması

    İddialara göre, Van, Mardin ve Diyarbakır nedeniyle parti yönetiminde anlaşmazlık çıktı. Van'da Bekir Kaya'nın karşısına başka bir aday çıkarılmaması, Mardin'de AK Parti adayının karşısında kadın bir adayın başarılı olamayacağı görüşleri dile getirildi. Diyarbakır'da da Osman Baydemir'in yerine Emine Ayna ya da Ayla Akat Ata'nın önerildiği adaylık tartışmalarının sonunda Demirtaş'ın olağanüstü konrge talebinde bulunduğu ileri sürülmüştü. Demirtaş'ın bu kongrede eş genel başkanlık görevini bırakacağı öne sürülmüştü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow