hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşkence raporunda dikkat çeken detay

    İşkence raporunda dikkat çeken detay
    expand

    İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi yayınladığı Türkiye raporunda çocuk mahkumlarının sayısının fazlalığına dikkat çekildi.

    Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi, 2012 yılında Türkiye'deki ıslahevlerine yapılan ziyaretle ilgili raporunu yayımladı.

    Raporda, Pozantı cezaevinde şiddete uğradığı iddia edilen ve daha sonra Ankara'da Sincan, İstanbul'da Maltepe ve Gaziantep ile Diyarbakır'daki ıslahevlerine nakledilenlerin şikayetleri ve bu konuda yetkililerin yanıtlarına ayrıntılı şekilde yer verildi.

    Raporun tamamında, Türkiye'de son yıllarda ıslahevlerinin önemli bir şekilde iyileştirmesinden doğan memnuniyet dile getirilirken, cezaevi yetkililerinin eğitimi ve sürdürülen soruşturmalarla ilgili bazı tavsiyelerde bulunuldu.

    Raporda, daha önce Pozantı cezaevinde tutulan çocuk mahkumların önemli bir kısmının, diğer mahkumlar ve cezaevi personeli tarafından kötü muameleye uğradıkları yolunda ciddi şikayetler yönelttiği bildirildi. Raporda, Türk hükümetinin bu kişilerle ilgili adli soruşturma başlattığı kaydedildi.
    Sincan ve Maltepe ıslahevlerinin fiziki koşullarının iyi olduğu yorumu yapılırken, Diyarbakır ve Gaziantep ile ilgili bazı eksiklikler saptandı.

    Raporda, çocuk mahkumlarının sayısının fazlalığına dikkat çekilerek, uluslararası anlaşmalara da atıfta bulunularak, Türk yetkililerden cezaevi ve mahkumiyet yerine, alternatif cezalandırma yöntemleri üzerinde düşünülmesi istendi.

    Cezaevi personelinin, kötü muamelenin engellenmesi için daha fazla istenen raporda, bu konularda Türk hükümetinden bazı bilgiler talep edildi.

    Bağımsız uzmanlardan oluşan söz konu komite, üye ülke cezaevlerini ve karakollarını haber vermeden teftiş etme hakkına sahip. Yayımlanan raporlar daha sonra Avrupa Konseyi'nin karar organı bakanlar komitesine sunuluyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow