hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DHKP-C davasında 5 tahliye kararı

    DHKP-C davasında 5 tahliye kararı
    expand

    DHKP-C'nin gençlik yapılanmasına üye olduğu iddiasıyla 29 kişinin yargılandığı davada, aralarında Yurt gazetesi muhabiri Sami Menteş'in de bulunduğu 5 tutuklu sanığın tahliyesine karar verildi.

    Gazeteci Sami Menteş'in de aralarında yer aldığı 18'i tutuklu 28 kişinin, DHKP-C'nin gençlik yapılanmasına üye oldukları iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.

    İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, kimlik tespitinin ardından tutuklu sanıkların savunmaları alınmaya başladı. Tutuklu sanıklar arasında yer alan gazeteci Sami Menteş de savunmasını yaptı. Dava dosyasındaki suçlamaları kabul etmediğini belirten Menteş, "Hiçbir örgütle uzaktan yakından bir ilişkim yoktur" dedi.

    "Polisler, 'bomba patlatmayacağını nereden bilelim dedi"

    Dünyanın en genç tutuklu gazetecisi olduğunu ifade eden Menteş, "İddianamede bana yöneltilen suçlamalar arasında 4 arkadaş birlikte kaldığımız evden el konulanlar bulunmakta. Aramada el koyulan ve iddianamede 'çok sayıda örgütsel doküman' olarak nitelendirilenler Çağdaş Hukukçular Derneği Öğrenci Komisyonunun hazırladığı dergilerdir. Arama sırasında avukatımı çağırmak istediğimi söylediğimde emniyet tarafından, 'Bomba patlatmayacağını nereden bilelim' denilerek engellendim. Aramayı yapan polisler bomba yerine haberlerimi yazdığım not defterlerimi, fotoğraf makinesini ve bilgisayarları buldular. El koyulan eşyaların kime ait olduğuna bakılmadan hepsi bir çuvala koyuldu" diye konuştu.

    "Parasız eğitim talep etmemden doğal ne olabilir"

    Parasız eğitim talebi için katıldığı basın açıklamalarının suç olarak kabul edildiğini vurgulayan Menteş, "Her dönem kayıt yenileyebilmek için 481 TL yatırması gereken bir öğrenciyim. Benim eğitimin ücretsiz hale getirilmesini talep etmemden daha doğal ne olabilir ki? Bu konuyla ilgili TBMM'de düzenleme yapılmışken be bu talebi dillendirdiğim için yargılanıyorum" ifadelerini kullandı.

    "Hapishaneler gazetecilerin staj yeri"

    Tahliyesini ve beraatini isteyen Sami Menteş, "Türkiye'de gazetecilerin kaderinde maalesef ki hapishaneler var. Hapishanelere gazetecilerin staj yeri olarak bakılıyor. 9 aydır tutukluyum ve bu stajın bitmesi gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

    Tahliye kararı

    Duruşmaya, avukatların savunmalarının alınmasının ardından ara verildi.

    Aranın ardından taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Yurt gazetesi muhabiri Sami Menteş, Cemil Onur Çelikdağ, Duygu Yücel, Ulaş Doğan ve Tahsin Sağtıcı'nın tahliyesine karar verdi.

    Diğer 13 sanığın tutukluluk halinin devamını kararlaştıran heyet, duruşmayı erteledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow