hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soma'da madene girmeme kararı

    Somada madene girmeme kararı
    expand

    Soma'da bir işçinin yaşamanı yitirdiği yangının yaşandığı maden ocağında işçiler, madene girmeme kararı aldı.

    Soma'da bir işçinin yaşamanı yitirdiği yangının yaşandığı maden ocağında işçiler, çalışma koşullarının "işçi sağlığı ve güvenliğine" uygun olduğuna dair rapor olmadan madene girmeme kararı aldıklarını bildirdi.

    Maden Ocağı önünde toplanan işçiler, ocağa inmeyerek çalışmadı. Maden işçileri, kendilerine destek için gelen Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgençay ve diğer madenlerde çalışan işçilere, çalışma koşullarının işçi sağlığı ve güvenliğine uygun hale getirilinceye, bununla ilgili rapor düzenleninceye kadar madene girmeyeceklerini bildirdi.

    İşçilere destek veren Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi başkanı Tamer Küçükgençay, madende daha önce de bu tür olayları yaşadıklarını, kazaların net bir şekilde önlenmesi gerektiğini belirtti.

    Yangının durumu ve devam edip etmediği konusunda kimsenin net bilgisi olmadığını savunan ve müfettişlerin gelerek rapor tutması gerektiğini dile getiren Küçükgençay, çalışma ortamının iyileştirilmesi gerektiğini bu konuda işçilerin aldıkları karara destek verdiklerini ifade etti.

    Küçükgençay, "Burası sizlerin, bizlerin düzgün çalışacağı bir yere çevrilmeli. Yunus arkadaşımız yok artık, şehit oldu. 6 çocuğa yıpranma verseniz ne olur. Dünyayı verseniz ne olur. Bu şekilde bakılmasını istiyoruz. Birlikte hareket edeceğiz. Burası ya düzelecek ya düzelecek" diye konuştu.

    Yaşadıklarını anlattı

    Yangında yaralanan maden işçilerinden Mustafa Almaz ise, yaşadıklarını gazetecilere anlattı.

    Almaz, ocakta çalıştıkları sırada birden çevreyi duman kapladığını, bunun üzerine kendi imkanlarıyla baraj kurduklarını ve öleceklerini düşünerek dua okuduklarını belirtti. Almaz, "Bir ara yaşamla, ölüm çizgisine geldik. Biz artık öldük demiştik. Ama bir şekilde arkadaşlarımız bize müdahale edip kurtardılar" dedi.

    Madende dumandan dolayı mahsur kalan işçileri kurtarma ekibinde bulunan maden işçisi Güntay Karadağ ise haklarını istediklerini, hergün ocağa gelirken ailesinin hayatından endişe duyduğunu dile getirdi.

    Karadağ, "Alınan hiçbir tedbir yok. Ocağa girdiğimiz zaman nerede göçük olacak, nerede yangın olacak da öleceğiz diye korku içinde bekliyoruz. Sadece arkadaşların hakları, tazminatları olduğu için buradayız. Tazminatımız, hakkımız verilirse biz buradan çekip gideceğiz" diye konuştu.

    Dursun Küren adlı maden işçisi ise 9 yıldır ocakta çalıştığını bu sürede 12-13 kişinin yaşamını yitirdiğini savundu.

    Soma'daki madene müfettişler geldi

    Bu arada maden ocağında Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden gelen müfettişler tarafından inceleme yapıldı.

    Maden İşleri Genel Müdürlüğü müfettişleri olayın meydana geldiği ocağa gelerek, yerin 400 metre altında galeride incelemede bulundu. İnceleme ardından maden ocağı önünde toplanan işçilere açıklama yapan müfettişler, olayın ocakta yeni yapılan direklerin yanması sonucu meydana geldiğini, araştırmalarının devam ettiğini belirtti.

    Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Soma Şube Başkanı Tamer Küçükgencay ise, müfettişlerin incelemesiyle ilgili işçilere yaptığı değerlendirmede, Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin de ocakta incelemede bulunacağını kaydetti.

    Küçükgencay "Madende şu anda üretim olmayacak. Sadece yangınla ilgili güvenlik amaçlı tahkikat çalışmaları yapılabilir. Onun dışında raporlar gelmeden üretim olması mümkün değil" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow