hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Akkuyu'da ÇED beklenmeden inşaat başladı"

    Akkuyuda ÇED beklenmeden inşaat başladı
    expand

    Bakanlıktan özel izinle Akkuyu Nükleer Santralinin inşa edileceği alanı gezen CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, ÇED raporu süreci tamamlanmadan santralin yapımına başlandığını söyledi.

    Aytuğ Atıcı, Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatının başlandığı iddialarını yerinde araştırmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na izin için başvurdu. Verilen izin üzerine Atıcı, Akkuyu Nükleer Santral Projesi'nin bulunduğu Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Beldesi'ne, oradan da çevrecilerle birlikte bölgeye gitti. Atıcı'yı, Türk bayrağı ile Rus bayrağının birlikte dalgalandığı kapıda, İnşaat Sahası Başkanı Aleksei Petrov, Özel Güvenlik Müdürü Alexander Panyukov, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilisi mühendis Emre Akın ile tercüman karşıladı.

    Sadece kendisi içeriye alındı

    Güvenlik Müdürü Panyukov, milletvekili Aytuğ Atıcı'ya uluslararası anlaşmalar gereğince güvenlik kurallarını anlatarak, sadece kendisi için izin bulunduğunu, içeriye sadece kendisinin alınabileceğini, sahada koruyucu kask ve özel yelek giymesi gerektiğini söyledi. Bu sırada, özel bir güvenlik görevlisi de Atıcı ve kapıda bekleyen çevrecilerin fotoğrafını çekti. Bunun üzerine tek başına alana giren Aytuğ Atıcı, yaklaşık 2 saat incelemelerde bulundu. Atıcı, inşaat çalışması yapılan santralde cep telefonuyla fotoğraflar çekti. Çıkışta açıklama yapan Aytuğ Atıcı, çok sayıda iş makinesi ve onlarca kamyonun beklediği alanı gezme imkanı bulduğunu, ÇED raporu olmamasına rağmen bölgede inşaatın hızla devam ettiğini, bunun nedenini sorduğu yetkililerin ise "taş ocağı işlettiğini" söylediğini kaydetti.

    "Binlerce ağaç kesilmiş"

    İnşaat Sahası Başkanı Aleksei Petrov'un çalışmalar hakkında kendisine bilgi verdiğini belirten Atıcı şöyle konuştu:

    "Bize hiç kimse 'Biz daha ÇED raporu almadık, oraya kazma vurmadık' diye yalan söylemesin. İçeride onlarca dozer, 20- 30- 40 sayamadım, o kadar çok kamyon var ki. Kepçeler, dozerler, kamyonlar çalışıyor. Binlerce ağaç kesilmiş. Orada kökleri duruyor. İşte bunlar tipik bir AKP mantığı. Akkuyu NGS şirketi taş ocağı işletiyormuş burada. Bakın buna çocuklar güler, koskoca Akkuyu Nükleer Güç Santrali A.Ş. buraya taşocağı işletmeye mi geldi? Burada şu Rus bayrağının altında konuşmak zul geliyor. Burası benim ülkemin toprağı. Burası Büyükelçilik olsa anlarım, bir fuar alanı olsa, bir şenlik olsa, bir coşku olsa, bütün halkların bir araya geldiği yer olsa anlarım. Halkın karşı durduğu bir nükleer santral yapılıyor. Ve inadına gelip burada Rus bayrağını dalgalandırıyorlar. Benim toprağımda Rus bayrağının dalgalanması kanıma dokunuyor."

    Acil koduyla konuşma isteyeceğim

    Alanda devam eden çalışmaları gözleriyle gördükten sonra, politikacıların ve yetkililerin söylediklerinin gerçek olmadığını gördüklerini belirten Aytuğ Atıcı şöyle devam etti:

    "Taşocağı ruhsatını Valilik vermiş. Mersin Valiliği'nin, uluslararası yapılan bir anlaşmada izin verme yetkisi mi var? Burası uluslararası bir anlaşma neticesinde çıkarılan bir kanunla yapılır. Mersin Valiliği'nin burada ne işi var, orada çıkarılan kanunda, 'Uluslararası kanunda, taş ocağı işleteceğim, taş ocağı yapacağım' diye bir madde yok. Halkımıza gözünün içine baka baka yalan söylüyorlar. Acil koduyla konuşma isteyeceğim, burada yaptığımız çalışmaları, Meclis kürsüsünde halka anlatacağım, çektiğim fotoğrafları Meclis'te göstereceğim. Alanda bilgi veren yetkililer, 'Yapmayın etmeyin' dediler. Onlara da buradaki bilgileri ve fotoğrafları kullanacağımı söyledim. Milletin vekili olarak gelip burada gördüklerimi millete anlatacağımı ve nasıl bir tehlike olduğunu bu işin ve nasıl yalan dolanlarla bu işin yapıldığını anlatacağımı ifade ettim."

    Çevreciler destek verdi

    Aytuğ Atıcı, içeriden çıkıncaya kadar kendisini kapıda bekleyen çevreciler ve köylüler de henüz ÇED süreci tamamlanmadan inşaatın başlamasına tepki gösterdi. Aytuğ Atıcı'ya destek olan Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Arslan Eyce, Türkiye'nin dünyada 365 günde 286 gün güneş gören bir ülke olmasına karşın güneşten faydalanamadığını, Akkuyu'da nükleer santral kuran şirketin bile güneş enerjisi panelleriyle elektrik üreterek kullandığını söyledi.

    Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sabahat Aslan ise Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nin yapımına ÇED raporu olmadan başlatıldığı iddialarıyla ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını ancak şu ana kadar bir sonuç elde edilemediğini anlattı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow