hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türk bayrağının indirilmesi tasvip edilemez"

    Türk bayrağının indirilmesi tasvip edilemez
    expand

    İçişleri Bakanı Güler, Diyarbakır'daki BDP kongresinde Türk bayrağının indirilmesi ile ilgili "Bu hareket gerçekten tasvip edilmeyecek bir harekettir. Polisimiz gereğini yapmıştır" dedi.

    İçişleri Bakanı Muammer Güler Denizli Çal Kaymakamlığı'nda, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Diyarbakır'daki kongresinde Türk bayrağının indirilmesinin tasvip edilmeyecek bir hareket olduğunu belirterek, "Polisimiz gereğini yapmıştır. 5 kişi gözaltına alınmıştır. Ayrıca başka bir olay nedeniyle 3 kişi daha gözaltına alınmıştır. Adli mercilerce gereği yapılacaktır" dedi.

    Bu milletin bayrağına tahammül edemeyen insanların, demokratik siyaset yapmalarının esasen de mümkün olmayacağını vurgulayan Güler, BDP'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grup olarak temsil edilen, Anayasa'ya bağlılık yemini etmiş bir parti olduğa işaret ederek, şöyle konuştu:

    "Meydana gelen bu olayla ilgili olarak parti içerisinde gerekli disiplin işlemleri yapmaları lazım. Bizim birlikte yaşama iradesini sürdürmemiz lazım. Anayasamız bunu emrediyor. Birlikte, beraberlikte bereket vardır, hayır vardır. Ayrılıkta da mutlaka azap vardır. Bu böyle bilinmelidir. Türkiye'nin gücü, bütün farklılıklarını, zenginliğe, fırsatlara dönüştürerek bir arada yıllarca yaşamayı başarmış olmasından geliyor. Bizim birliğimiz beraberliğimiz en
    büyük gücümüzdür. Hangi eksiklikler hangi talepler olursa olsun bunların demokratik alanda, meşru zeminde ait olduğu platformlarda sürdürülmesi lazım.

    Elbetteki siyasi partilerin faaliyetleri ile ilgili olarak gerek Anayasa'da gerek siyasi partiler kanununda öngörülmüş kurallar var. Buna herkesin uyma mükellefiyeti var. Bunu ifade ediyorum. Özellikle son demokratikleşme paketinde hem siyasi partilerin teşkilatlarının kurulmasına ilişkin, propaganda faaliyetlerine ilişkin çok önemli gelişmeler yapıldı. Yeni siyaset alanlarında düzenlemeler yapıldı. Türkiye'de meşru siyaset yapmak için bütün yollar açıktır.

    Bu hareket gerçekten tasvip edilmeyecek bir harekettir. Polisimiz gereğini yapmıştır. 5 kişi gözaltına alınmıştır. Ayrıca başka bir olay nedeniyle 3 kişi daha gözaltına alınmıştır. Adli mercilerce gereği yapılacaktır."

    "Değişik yorumlarla istikrarı bozmanın bir anlamı yok"

    Bakan Güler, ulusal bir gazetede "Cemaat dershanelerine irticacı fişlemesi" başlığıyla yayımlanan belgelerle ilgili soru üzerine, "Türkiye bir hukuk devletidir. Gereğini yapar. Bunu geriye doğru sardırarak oradan değişik yorumlarla istikrarı bozmanın bir anlamı yoktur. Bunların iyi niyetli çabalar olduğuna inanmıyorum" dedi.

    Güler, dershanelerle ilgili tasarı hakkında soruşu şöyle yanıtladı:

    "Tasarı ortaya çıksın bakalım. Tasarı üzerinden ayrıca değerlendirilir. Ortaya çıkan tasarı hakkında herkesin, siyasi partilerin yorum yapma hakkı olacaktır. Yarın Bakanlar Kurulunda Milli Eğitim Bakanlığımızın hazırladığı tasarı taslağı gündeme gelecek. Gelirse üzerinde konuşulur ve kanuni gereği yapılır. Tabii ki Türkiye hukuk devleti olduğu için Anayasa'ya aykırı bir düzenleme yapılamaz. Evrensel hukukun ve anayasanın öngördüğü ilkelere aykırı düzenleme yapıldığı zaman zaten bunun anayasal yargısı, yasama yargısı vardır. Onlarla ilgili gerekli incelemeler yapılır."

    Denizlispor taraftarının kavgasında bir taraftarın hayatını kaybetmesi

    Bir Denizlispor taraftarının hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan taraftarlar arasındaki kavgaya ilişkin ise olayın üzücü olduğunu ifade eden Güler, sporu bu denli bir şiddet aracı olarak kabul etmenin mümkün olmayacağını söyledi.

    Bunun taraftarlık duygusuna bağdaşan bir konunun olmadığını belirten Güler, "Konunun kanuni gereği yapılmıştır. Failleri ele geçirilmiştir ama üzücü bir olaydır. Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun gereğince de bununla ilgili idari valiliğimizce, adli işlemlerde Cumhuriyet savcılığımızca yürütülecektir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow